Uygur dramını TikTok’ta “güzellik tavsiyesi” formatında çektiği videoyla duyurdu

“Telefonunuzu kullanarak Çin'de neler olduğunu araştırın” diyen genç kız, videosunu izleyenleri Sincan’daki Müslümanların “toplama kamplarında” yaşadığı baskıyı öğrenmeye çağırdı. Video kaldırılınca TikTok "özür" diledi

Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in sahibi olduğu sosyal paylaşım sitesi TikTok’ta paylaşım yapan Firuze Aziz adlı genç kız, güzellik tüyoları formatında hazırladığı bir videoyla, Pekin yönetiminin Müslüman Uygurlara uyguladığı baskıyı ve bu etnik grubun toplama kamplarına gönderilmesini gündeme getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoya kirpik kıvırma aletinin nasıl kullanıldığını göstererek başlayan 17 yaşındaki Aziz, “Merhaba arkadaşlar size şimdi uzun kirpiklere nasıl sahip olacağınızı anlatacağım. Yapmanız gereken şu, kirpik kıvırıcısını alın, kirpiklerinizi sıkıştırıp kıvırın, sonra bunu bir kenara koyun” dedikten sonra Sincan Özerk Bölgesi’nde neler yaşandığını anlatmaya başladı.

“Şimdi elinizdeki telefonu kullanarak Çin'de neler olduğunu araştırın” diyen ABD'li Aziz sözlerine şöyle devam etti:

Toplama kampları kurarak masum Müslümanları nasıl tuttuklarını, ailelerinden ayırdıklarını, kaçırdıklarını, tecavüz ettiklerini, domuz eti yemeye, içki içmeye, dinlerini değiştirmeye zorladıklarını ve eğer bunları yapmazlarsa ölümle tehdit ettiklerini bir görün. Bu toplama kamplarına gönderilen insanlar canlı dönmeyecek. Bu yeni bir Holokost.

Kimsenin bölgede yaşananlardan bahsetmediğini ifade eden genç kız, “Lütfen farkında olun. Farkındalığı yayın” diye ekledi.

Aziz, TikTok’taki videosunda Uygur isminden bahsetmemiş olsa da daha sonra Twitter paylaşımında Sincan’daki bu etnik azınlık gruba işaret etti.

 

 

En az 1,6 milyon kez izlenen görüntü bir süre sonra erişilemez hale geldi. Tepki çeken müdahale sonrası özür dileyen TikTok firması “insan hatası” olarak açıkladığı “kesintiden” 50 dakika sonra görüntüyü yeniden erişime açtı.

TikTok'un ABD Güvenlik Şefi Eric Han, “Bizden kaynaklanan hatadan dolayı özür dileriz. İnsan hatası bir durum nedeniyle video 23 Kasım’da kaldırılmış. Topluluk ilkelerimizde bu videodaki gibi bir içeriğin engellenmesine dair hiçbir madde olmadığına açıklık getirmek önemli. Bu video kaldırılmamalıydı” ifadelerini kullandı.

Bu arada TikTok'un, "Uygur soykırımına" dikkat çekmek isterken kendisini susturmasıyla ilk kez karşılaşmadığını belirten Aziz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda daha önce çektiği başka bir videoya da yer vererek "TikTok, cevap almaya hakkım var. Neyi gizlemeye çalışıyorsunuz? Sizinle irtibata geçtim ancak hiçbir cevap alamadım" ifadelerini kullandı.

Aziz'in son videosu, TikTok’un Çin versiyonu Douyin'deyse sansür kurallarını ihlal ettiği için tamamen yayından kaldırılmıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

DAHA FAZLA HABER OKU