BM: Kongo’da ebolayla mücadele eden çalışanlarımız öldürüldü

Kongo’da, ayrılıkçı grupların düzenlediği saldırıda, ebola salgınıyla mücadele eden Dünya Sağlık Örgütü çalışanları hayatını kaybetti

Fotoğraf: Reuters

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ebola ile mücadele için çalışan Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  görevlilerine saldırı düzenlendi.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biakato Mines ve Mangina bölgelerinde yapılan saldırılarda bazı sağlık çalışanlarının öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

“En kötü korkumuz gerçek olduğundan ötürü çok üzüntülüyüz” ifadesini kullanan Ghebreyesus, farklı bölgelerdeki çalışanların güvenliğinin sağlanmasına odaklandıklarını kaydetti. Ghebreyesus, kaç kişinin öldüğüne ve yaralandığına değinmedi.

 

Bazı görevliler tahliye edildi

Dün Ugandalı ayrılıkçı grup Demokratik İttifak Güçleri (ADF) sivillere silah ve satırlarla saldırmıştı. Maleki beldesindeki saldırılarda en az 19 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılmıştı. Hayatını kaybedenlerden üçünün WHO çalışanları olduğu iddia edildi.

Beni kentinde Ebola virüsüne karşı mücadele eden 49 sağlık çalışanının güvenlik sorunları nedeniyle tahliye edildiği, 71’inin bölgede bırakılarak görevlerine devam ettiği belirtildi.

2 binden fazla can aldı

2018'den bu yana ebola salgının yaşandığı Kongo’da 2 binin üzerinde hasta hayatını kaybetti. Hastalıkla mücadele için Kongo’da bulunan WHO görevlileri, aşı ve hastalığa karşı ilaç geliştirme çalışmaları yapıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU