Bilim insanları tartışıyor: 18 bin yıllık fosil kurt mu, köpek yavrusu mu?

Geçtiğimiz yaz Rusya'nın Sibirya bölgesinde bulunan fosilin cinsiyeti açıklandı. Erkek olduğu belirtilen yavrunun kurt mu yoksa köpek mi olduğu ise bilinmiyor

Keskin dişleri ve yumuşak bir burnu bulunan hayvan, radokarbon tarihlemeye göre 18 bin yıl 

2018 yazında Yakutistan'ın kuzeydoğusundaki Ingirgirka Nehri yakınlarında donmuş bir toprak kütlesinin içinde köpek yavrusuna benzeyen bir fosil bulundu.

Hayvanın yaklaşık 18 bin yıl önce yaşadığı ve donmuş toprağın içinde korunduğu belirlendi.

İsveç'te bulunan Paleontoloji Merkezi'nde (Center for Palaeogenetics-CPG) görevli bilim insanları, fosilin 18 bin yıl öncesine ait olduğunu ve cinsiyetinin erkek olduğunu açıkladı.

 

18 bin yıllık fosil 2. Twitter @CpgSthlm. jpg
18 bin yıllık fosilin yavru köpeğe ait olduğu düşünülse de analizler bu konuda net bir sonuç ortaya koymuyor / Fotoğraf: Twitter @CpgSthlm

 

CPG'de görev yapan Prof. Love Dalen, 25 Kasım tarihli Twitter paylaşımında, fosilden alınan dokunun genom analizlerine bakıldığında cinsiyetinin erkek olarak belirlendiğini ancak hayvanın bir kurt mu yoksa köpek mi olduğunun ortaya çıkarılamadığını açıkladı.

Dalen, Rus meslektaşlarına danışarak hayvana "Dogor" ismini verdiklerini, bu kelimenin Yakut dilinde "arkadaş, dost" anlamına geldiğini ve yakıştığını da ekledi.

 

İsveç'teki Paleontoloji Merkezi ise 18 Kasım tarihli Twitter paylaşımında "Dave Stanton, bu örnek üzerinde Pontus Skoglund'la birlikte çalışıyor. 18 bin yıl yaşında! Şimdiye kadar, genomunu 2X kapsama alanına dizdik. Ama hala kurt mu yoksa köpek mi olduğunu söyleyemiyoruz. Belki de ortak atadır? Daha fazla dizileme (DNA) gerekli!" ifadelerine yer vermişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU