Rusya'nın Suriye ve Ukrayna'daki müdahalesini araştıran aktivist Moskova'da saldırıya uğradı

Ruslan Leviyev'in liderlik yaptığı Çatışma İstihbarat Takımı, yasadışı askeri operasyonlara yönelik açık kaynak araştırmasında ön saflarda yer alıyordu

Rus aktivist, uğradığını belirttiği saldırının ardından çektiği bu fotoğrafı sosyal medyada paylaştı (Ruslan Leviyev)

Rusya'nın gizli savaşları konusundaki çalışmalarıyla tanınan bir açık kaynak araştırmacısı, çarşamba sabahı Moskova'da bilinmeyen kişilerin saldırısına uğradığını söyledi. 

Ruslan Leviyev, evinin yakınlarında üzerine genellikle muhalif isimlere düzenlenen saldırılarda kullanılan zelyonka adlı yeşil renkli bir antiseptik atıldığını ve ardından yumruklandığını belirtti.

Çenesinden, alnından ve şakaklarından yaralanan akvitist, yere düşmeden önce muhtemelen bilincini kaybetti.

The Independent'a konuşan Leviyev, yaşadıklarını “Her anı hatırlayamıyorum. Tek hatırladığım bir adamın bana yaklaştığı, bir başkasının da takip ettiğiydi. Hatırladığım bir sonraki an, yeşil bir boyayla kaplanmış bir şekilde ve çok şiddetli bir baş ağrısıyla evime girmemdi" diye aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalif aktivist çoğu kez kendini Rusya'nın en tehlikeli adamlarından bazılarıyla karşı karşıya bulmuştu. 

Mayıs 2014'ten beri Leviyev ve Çatışma İstihbarat Takımı (CIT) araştırmacıları, Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki gizli askeri operasyonlarını izleme çabalarına öncülük etti. 

CIT çoğunlukla sosyal medyayı kullanarak, teknoloji tabanlı yeni bir bilgi toplama yönteminin kurulmasında başı çekti. Çalışmaları, Wagner gibi Kremlin yanlısı özel askeri şirketlerin de dahil olduğu gizli operasyonlara dair birçok ayrıntıyı açığa çıkardı.  

Tüm bunlar süresince, Rusya'nın Leviyev'in faaliyetlerini onaylamadığını açıkça ortaya koyan güvenlik kurumları, onu gözetim kampanyasına tabi tuttu, sorguladı ve yasalarla tehdit etti. 

The Independent'a yaptığı açıklamada Leviyev, “Ne zaman büyük bir rapor yayımlanacak olsa üzerimize haydut saldılar. Muhtemelen telefonumu ve şehirdeki hareketlerimi takip ediyorlar” diye konuştu. 

 

 

Leviyev, gözetimin yaz aylarıyla beraber daha da arttığını söyledi. Bu, protestoculara uygulanan şiddetli tutuklamalardan sorumlu polis memurlarını adlarıyla beraber ifşa edip ayıplayan isimsiz bir sosyal medya kanalının arkasında Leviyev'in olduğu suçlamasının ardından gerçekleşti. Leviyev, suçlamaların asılsız olduğunu ama ekibinin yine de sıkıştırıldığını ifade etti.

Leviyev, "Bunların ardından kapımın eşiğinde her türlü insan görmeye başladım. Önce devlet televizyonunun haber ekipleri geldi. Onlar gittiğinde yapılı bir grup adam beni görmeye geldi” dedi. 

Adamları güvenlik kamerasına kaydeden Leviyev, görüntüleri birkaç gün önce yerel bir blogger'la paylaştı. Leviyev, çarşamba günkü saldırıyı bu meselenin tetiklediği sonucuna vardı. 

Leviyev, “Bunun medyada ifşa edilmelerinin intikamı olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Aktivist ciddi bir yaralanmaya maruz kalmadığını ve konuyu polise bildirme niyetinde olmadığını söyledi. Leviyev, güvenlik kameralarının görmediği bir alanda saldırıya uğradığını belirtti. Dahası, saldırganlar "muhtemelen polisin çıkarlarına uygun davranıyor" olabilirdi.

Rusya'da aktivistlere ve muhalif siyasetçilere yönelik şiddet saldırıları genellikle soruşturma sebebi sayılmıyor. 

Örneğin, 2015'te muhalefet lideri Boris Nemtsov, Kremlin'in gölgesinde vurularak öldürülmüştü. Yetkililer suikast emrini verenleri hala cezalandırmadı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU