'Ortadoğu'daki eli' McGurk Trump'ı yerden yere vurdu, Türkiye'ye 'güvenilir değil' dedi

Trump'ın Suriye'den çekilme kararı nedeniyle görevinden istifa eden IŞİD Özel Temsilcisi McGurk Washington Post için yazdığı makalede istifa sürecini anlattı

ABD'nin önceki IŞİD Özel Temsilcisi McGurk, Washington Post'taki makalesinde Suriye'den çekilme kararını yerden yere vurdu. Trump'ın çekilme kararıyla IŞİD'e "yeni bir hayat verdiğini" iddia eden McGurk, Türkiye'nin bölgede güvenilir bir partner olmadığını ileri sürdü

ABD’nin bir önceki “IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi” Brett McGurk ABD’de yayınlanan Washington Post’taki yazısında, Trump’ın hedefinin en baştan beri IŞİD’i yenmek olduğunu, 2016’da IŞİD’in 'canına okuma' sözü verdiğini ancak son dönemdeki tercihlerinin IŞİD’e yeni bir hayat verdiğini iddia etti, bunu “ironik” olarak nitelendirdi. 

IŞİD'in bir zamanlar Bağdat'ın kapısına kadar dayandığını ancak şimdi Irak'ın son yıllardaki en güvenli durumunda olduğunu savunan McGurk "Zar zor kazanılmış bu başarılar sahada ABD'nin partneri olan Irak güvenlik güçleri, Kürt peşmergeler, Suriyeli bazı muhalif gruplar ve Suriye Demokratik Güçleri'nin kendilerini bu işe adaması, kanlarıyla bedel ödemesi sayesinde oldu" ifadelerini kullandı.

"2020'ye kadar Suriye'de kalmak için görüşüyorduk"

Trump'ın çekilme kararını Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan aldığı telefonla öğrendiğini söyleyen McGurk "Bu kararın etkilerini yatıştırmak için hemen Washington'a döndüm. Koalisyon ortaklarımızı Suriye'den yakın bir zamanda çıkmayacağımız konusunda ikna etmiştik. Eski Savunma Bakanı Jim Mattis'le birlikte daha önce koalisyon ortaklarıyla 2020'ye kadar Suriye'de kalmak için görüşme yapmıştık” dedi.

“Ortaklarımız şok oldu”

Kararın ardından Batılı koalisyon ortaklarının afalladığını söyleyen McGurk, Suriye Demokratik Güçleri'nin de ilk aşamada şok yaşadığını ve Trump'ın fikrini değiştireceğini umduklarını söyledi

Gelen yeni talimatları etkili olarak uygulayamayacağı sonucuna varınca istifa kararı aldığını yazan McGurk, Trump'ın "IŞİD'i yendik" açıklamasının doğru olmadığını söyledi. McGurk’a göre ABD Başkanı'nın daha önce ifade ettiği 30 günlük çekilme takvimi de "lojistik olarak imkansız".

McGurk’ın Washington Post’taki yazısında Türkiye ile ilgili iddialar da var.

Türkiye'nin ABD desteği olmadan Suriye sınırının içine doğru yüzlerce kilometrelik bir operasyon yapamayacağını savunan McGurk, " Türkiye'nin desteklediği muhalif grupların içinde IŞİD'le değil SDG’yle savaşacağını söyleyen radikaller var" diye yazdı.

McGurk bölgede oluşacak boşluğu dolduracak bir güç bulunmadığını iddia ederek, "Türkiye destekli grupların binlerce Kürdü yerinden edebileceğini, ayrıca bölgedeki Hristiyan azınlığın da tehlike altında olduğunu" ileri sürdü.

"Ortaklarımız bizi dinlemeyi bırakıp, bizim çıkarlarımızla çelişen kararlar vermeye başlayacak" diyen McGurk, Trump'ın kararının ABD'nin müttefikleriyle de arasını açacağını da söyledi.

"Türkiye güvenilir bir partner değil"

McGurk makalesinde gerçekçi bir Suriye politikası izlemek için dört acı gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini öne sürdü: Suriye’den ayrılıyoruz, Esad yerinde kalıyor, Suriye'nin kuzeydoğusunda yalnızca SDG istikrar sağlayabilir, Türkiye Suriye'de güvenilir bir partner değil.”
 

DAHA FAZLA HABER OKU