Mardin’de 1453 çiftçinin elektriği kesildi

Dicle EDAŞ kaçak elektrik kullanan ve borcunu ödemeyen 1453 çiftçinin elektriğini kesti. Şirketten yapılan açıklamada ‘12.923 çiftçinin sadece yarısı kayıtlı, onun da yüzde 91’i borcunu ödemiyor’ denildi

Fotoğraf: dedas.com.tr

Dicle Elektrik, Mardin’de kayıtlı 5.800 tarımsal sulama abonesinden 1.453’ünün elektriğini kestiğini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan şirket, Mardin’de 12.923 çiftçiden 6.350’sinin tarımsal sulama abonesi olduğunu, abonelerin yüzde 91’nin, yani 5 bin 800’ünün Dicle Elektrik’e ödenmeyen 1 milyar 280 milyon lira borcu bulunduğunu belirtti.

Anormal miktarda elektrik kullanıp ödeme yapmıyorlar

Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde yüzde 55’lik elektrik desteği verildiği aktarılan açıklamada, çiftçilerin desteği alabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olması gerektiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

Dicle Elektrik bölgesinde tarımsal sulama abonelerinin birçoğu 700 metreye ulaşan derinlikten su çektikleri ve anormal düzeyde elektrik kullandıklarından, elektriğe para ödememek için ÇKS’ye kayıt yaptırmıyorlar. Bu sebeple kayıt dışı kalan çiftçi hem devlete vergi ödemeyerek milli ekonomiye ciddi biçimde zarar veriyor, hem de anormal düzeyde kullandığı elektriğin bedelini ödemiyor.

Defalarca yapılan uyarılara rağmen ödemelerin yapılmadığını ileri süren şirket, kesme işlemlerinin trafo bazlı yapılı ve kaçak bağlantı yapılmaması için kesilen hatlar toplandığını da aktardı.

Çiftçilere kesinlikle yeniden elektrik verilmeyecek

Durumun sürdürülebilir olmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

Çiftçi ürün desteği gibi desteklerin yanında bu yıl yüzde 55 elektrik desteği alıyor. Yani 10 bin lira elektrik kullanan Mardinli çiftçi 4.5 bin lira ödüyor. Ama kayıt dışı kaldığında tüm bu destekleri alamadığı gibi, kaçak elektrik ve ödemediği vergiden dolayı ülke ekonomisine de zarar veriyor. Mardin’de yaşanan durum şirketimiz için sürdürülebilir değildir. Düşünün müşterilerinizin yüzde 91’i aldığı malın bedelini yıllardır ödemiyor. Üstelik borç miktarı 1.3 milyar liraya yaklaşmış durumda. Bu sebeple elektriği kesilip hatları toplanan çiftçilere kesinlikle yeniden elektrik verilmeyecek.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU