Büyükada davasında, 6 sanık için 7 ile 15 yıl arasında hapis cezası istendi, 5 sanığın beraati talep edildi

Savcılık, Taner Kılıç'ın örgüt üyeliğinden, 5 sanığın örgüte üye olmamakla birlikte 'yardım etmek' suçundan cezalandırılmasını istedi. 5 sanığın ise 'inandırıcı delil elde edilemediği' gerekçesiyle beraatini talep etti

Fotoğraf: AA

Büyükada davası" olarak bilinen ve 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davanın duruşması görüldü.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mütalaasını sunan savcı, sanıklardan eski Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Taner Kılıç hakkında "terör örgüt üyeliği" suçundan, Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan ve Veli Acu hakkında ise "örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İnandırıcı delil elde edilemediğinden..."

Mütalaada ayrıca sanıklar Peter Frank Steudtner, Ali Gharavi, İlknur Üstün, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbekli'nin örgüte yardım suçunu işlediklerine dair inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatleri talep edildi.

Hak savunucularından ortak açıklama

Çağlayan Adliyesi'nde duruşma öncesinde, adliye önünde bir araya gelen Civil Rights Defenders, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kadın Koalisyonu, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü ve Yurttaşlık Derneği üyeleri, ortak açıklama yaptı. 

büyükada.jpg
Fotoğraf: Uluslararası Af Örgütü


Açıklamada, tüm sanıkların beraati istenerek şöyle denildi:

Biz insan hakları savunucularının beklentisi, kamu adına hareket eden savcının, yine kamu adına bu haksızlığa ve ortaya çıkan eziyete artık son vermek adına beraat talebinde bulunması ve davanın böyle sonuçlanmasıdır. İnsan hakları savunucuları olarak tek talebimiz arkadaşlarımızın en doğal hakkı olan özgürlükleridir. 

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükada'da "insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği" konulu bir atölye çalışması için bir otelde bir araya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklandı.

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Yurttaşlık Derneği) ise savcının itirazı üzerine 23 Temmuz’da tutuklandı. 25 Temmuz'da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı.

Hazırlanan iddianameye Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da "şüpheli" olarak eklendi.

Cumhuriyet savcısı Can Tuncay’ın hazırladığı iddianamede hak savunucularının üye oldukları iddia edilen örgütler "FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C" olarak sıralandı.

Hak savunucuları, 25 Ekim 2017’de ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Günal Kurşun, İlknur Üstün, İdil Eser, Nalan Erkem, Peter Steudtner, Özlem Dalkıran, Ali Garawi ve Veli Acu'nun tahliyesine karar verdi. Ayrıca Özlem Dalkıran ve Veli Acu hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Tutuksuz sanıklar Şeyhmus Özbekli ve Nejat Taştan hakkında 25 Temmuz 2017'de verilen adli kontrol kararı ise kaldırıldı.

Mahkeme dosyaya sonradan "şüpheli" olarak eklenen Taner Kılıç hakkında "terörizmin finansmanı ve casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunduğu, İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyanın Büyükada davasıyla birleştirilmesine de karar verdi.

Kılıç hakkında da 15 Ağustos 2018 günü tahliye kararı verilmişti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU