“Amerikalıların çoğunluğu ilk kez müebbet hapsi idam cezasına yeğliyor”

Amerikalıların çoğu hala idam cezasını bir seçenek olarak destekliyor, fakat bunu ikinci en iyi seçenek olarak görenlerin sayısı artıyor

2010 yılında fotoğrafı çekilen bir Amerikan ölümcül iğne odası (AP)

Cinayet suçlarına verilecek cezaya dair kamuoyunda birkaç yıl içinde gerçekleşen keskin kaymayı ortaya koyan yeni bir ankete göre, giderek daha fazla Amerikalı müebbet hapsi idam cezasına yeğliyor.

Gallup'un gerçekleştirdiği anket, Amerikalıların çoğunluğunun ölüm cezasını hala bir seçenek olarak desteklediğini ortaya koyarken, ilk kez cinayet vakalarında müebbet hapsi desteklemeye daha yakın olduklarını gösterdi.

10 kişiden 6'sı, idam cezası yerine şartlı tahliyesiz müebbet hapsi tercih ettiğini söyledi. Buna karşılık yüzde 36'lık bir dilim idamı tercih ederken, katılımcıların yüzde 4'üyse herhangi bir fikrinin olmadığını belirtti.

Anket sonuçları, idam karşıtlarının hatalı mahkumiyetlere ve temkinli hareket etmeyi gerektiren sebepler nedeniyle idam cezasının ağır maliyetlerine işaret ettiği, birçok eyaletin son yıllarda uygulamadan vazgeçtiği ve ABD genelinde idamların azaldığı bir dönemde açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de, ABD'de idama destek verenler ölüm cezasının en şiddetli suçlara karşı caydırıcı olduğunu ve hükümetin kurbanların ailelerine karşı idam cezalarını yerine getirme yükümlülüğü bulunduğunu öne sürüyor.

Gallup onlarca yıldır Amerikalıların bu husustaki fikrini belirlemek için anketler düzenlerken, idama verilen desteğin oranı yüzde 80'le zirveye ulaştığı 1995'ten bu yana düşüyor.

Beş yıl önce katılımcıların yüzde 63'ünün desteklediği idam cezası şimdiyse toplamda yüzde 56'lık bir desteğe sahip.

Kar amacı gütmeyen bir bilgi kuruluşu olan Ölüm Cezası Bilgi Merkezi'ne göre 2019'da ABD'deki 7 eyalette 20 mahkumun idamı gerçekleştirildi. Teksas'ta 8 kişi idam edildi ve bu eyaletler arasında en yüksek sayı anlamına geliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU