Fotoğraflarla dünyada 25 Kasım: Kadınlar şiddete ve istismara karşı sokağa çıktı

Tüm dünyada pek çok farklı ülkedeki kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında sokaklara çıktı

Kadına şiddeti protesto etmek için İstanbul'da toplanan kadınlar Taksim'de polisle karşı karşıya geldi (AFP)

Dünya genelinde on binlerce kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında sokaklara çıktı. Guatemala, Rusya, Sudan gibi pek çok farklı ülkede göstericiler bir araya gelirken, Türkiye’deyse Tünel Meydanı’ndan yürüyüşe geçen kadınlara polis biber gazı ve coplarla müdahale etti. 

Moskova’da sokağa çıkan göstericiler hükümetin kadınları korumaya yönelik yasalar geçirmekte başarısız olduğunun altını çizerken, Hartum’da toplanan yüzlerce Sudanlı kadın “özgürlük, barış ve adalet” sloganları attı. 

 

4.jpg
Moskova'da sokağa çıkanlar kadına şiddet vakalarını protesto ederek önlemler alınmasını talep etti (AFP)

 

Meksika’daysa maskeli göstericiler polisle karşı karşıya geldi, göstericiler bazı anıtları sprey boyayla boyadı. 

 

1.jpg
Meksika'da sokağa çıkan göstericilerin otobüs duraklarının camlarını kırdığı aktarıldı (AFP)

 

İspanya’da da on binlerce İspanyol Madrid’de pazartesi akşamı bir araya gelerek toplumsal cinsiyete dayalı şiddete engel olamayan yasaları protesto etti. 2019’un başından bu yana İspanya'da 52 kadın öldürüldü. 

 

picture-alliance.jpg
İspanya'da kadına şiddeti kınamak için "Sessiz Yürüyüş (Caminata del Silencio) gerçekleştirildi (picture-alliance)

 

Güney Afrika’da da hükümet, kadına şiddet vakalarının önlenememesi nedeniyle protesto edildi. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, şiddet mağdurlarının adalete erişimini artırmak açısından kampanya başlatıldığını açıkladı. 

 

2.jpg
Belçika'nın başkenti Brüksel'deyse öldürülen kadınları anmak için sokaklara kırmızı topuklu ayakkabılar bırakıldı (Reuters)

 

Birleşmiş Milletler, dünya genelinde kadına şiddetin, tacizin, tecavüzün önüne geçilmesi için daha fazla adım atılması gerektiğini belirtti. BM’nin 2017’de yayımlanan raporunda dünya genelinde 87 bin kadının öldürüldüğü aktarılmıştı. 

 

3.jpg
Guatemala'da 2019'da öldürülen 571 kadın mum yakılarak anıldı (AFP)

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU