ABD’de 2020 başkanlık seçimleri: Trump’ın muhtemel Demokrat rakipleri belli oluyor

Başkan Trump’ın 2020 yılında karşısına çıkacak muhtemel Demokrat rakipleri arasında, Obama döneminin başkan yardımcısı Joe Biden’dan, demokratların eski aday adayı Bernie Sanders’a ve kadın senatörlerden Kamala Harris’e kadar pek çok kişinin adı geçiyor

ABD’de 2020 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinde Donald Trump’a karşı kimlerin yarışacağı konusu, Demokrat Parti saflarını şimdiden hareketlendirdi.

Kamuoyunda adaylıkları konuşulan Kongre üyeleri, milyarder aktivistler ve eski yetkililer, başkanlık yarışına katılıp katılmayacaklarına henüz karar vermemiş görünüyor. Ancak isimleri geçen birçok aday, çoktan Cumhuriyetçilere karşı anahtar öneme sahip eyaletleri ziyaret etmeye ve önde gelen bağışçılarla görüşmeye başladı.

Başkan Trump, bir yandan rakiplerini kampanyalarını ilan etmeleri konusunda kışkırtırken, diğer yandan da 2020 seçimlerinde yarışacağı adaylarla yüzleşmenin “hayalini kurduğunu” söylüyor.

İşte gelecek seçimlerde Trump’ın rakibi olması muhtemel 21 aday:

John Delaney

Maryland eyaletinden Kongre üyesi olan John Delaney, 2020 seçimlerinde Demokrat Parti’nin aday adaylığı için yeşil ışık yakan ilk isimlerden biri. Delaney, bir süre önce New York Times’a yaptığı açıklamada, “Bu iş için doğru kişi olduğuma inanıyorum. Ancak geçmişte ya da şimdi kim olduğumu bilen çok az insan var. Bu sorunu çözmenin yolu bana göre işe erken başlamak ve herkesten daha çok çalışmaktır” ifadelerini kullandı.

Oprah Winfrey

Dünyanın yakından tanıdığı medya patronu Oprah Winfrey’in de ismi adaylar arasında geçiyor. Ancak Winfrey’in adaylığı çok zayıf bir ihtimal olarak görülüyor. Demokratların sevdiği bir isim olan Winfrey, siyasi maharetlerini, 2016 yılında Georgia eyalet valiliği seçimlerinde Demokrat aday Stacey Abrams’a destek programında yaptığı gibi bazı önemli konuşmalarda kanıtlamaya çalıştı. Bununla birlikte adaylık söylentilerini reddeden Winfrey, son röportajlarından birinde, “Kesinlikle aday olmayacağım” açıklamasında bulundu.

Tom Steyer

Hayırsever milyarder Tom Steyer, Başkan Trump’ın görevi kötüye kullandığını kanıtlamaya yönelik çabalara öncülük etti. Steyer, 2018 yılında da Demokrat Parti için 110 milyon dolar harcadı. Yapmak istediği daha fazla iş olduğunu kaydeden Steyer, önümüzdeki aylarda adaylık konusunda bir karar vereceğini açıkladı.

Hillary Clinton

2016 yılında Trump’a karşı başkanlık yarışını kaybeden ve bu süreci anlattığı bir kitap da kaleme alan Hillary Clinton, eski ABD Başkanı olan eşi Bill Clinton ile birlikte ülke içinde seyahatler düzenleyecek. Bir kez daha aday olacağı konuşulan Clinton’ın böyle bir durumda sol kesimden gelen tepkilerle de baş etmesi gerekeceği konuşuluyor.

John Kerry

ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğunun eski sahibi John Kerry, başkanlık yarışının dışında olmadığı mesajını veriyor. Kerry, Harvard Üniversitesi’nin düzenlediği John F. Kennedy forumunda “Bu konuyu düşünecek miyim? Evet, bunun üzerine kafa yoracağım” dedi.

Kirsten Gillibrand

Geçen yıl yapılan Kongre ara seçimlerini kazanarak bir dönem daha koltuğunu koruyan New York Senatörü Kirsten Gillibrand, zaferinin hemen ardından yaptığı açıklamada, “uzun ve zorlu bir karar üzerine düşüneceğini” ifade etti.

Kadın siyasetçi, Demokrat Parti’nin kampanyaları için ülkenin bir ucundan bir ucuna yaptıkları seyahatlerde, Başkan Trump’ın halkı nasıl böldüğünü ve öfkelendirdiğini görme imkanı bulduğunu söyledi.

Chris Murphy

Connecticut Senatörü Murphy, 2020 seçimleri için adaylığını koymayacağını söylese de gözünü bağışçılardan ayırmıyor. Son röportajlarından birinde Sanders’ı öven ve Trump yönetimini kınayan açıklamalar yapan Murphy, başkanlık adaylığına talip olmadan önce çözmesi gereken bazı konular olduğunu ifade etti.

Robert Casey Jr

Pennsylvania senatörlüğünü üçüncü dönem de garantileyen Robert Casey Jr, başkanlık yarışı fikrini “önemsemediğini” belirtti. Diğer taraftan bu yarışta “göz önünde bulundurması gereken bir sorumluluğu” olduğunu da dile getiren senatör, “Bekleyip görelim” açıklamasında bulundu.

Michael Bloomberg

Trump açıklamalarından birinde, New York’un eski Belediye Başkanı olan Michael Bloomberg’le boy ölçüşmek istediğini söylemişti. Demokrat Parti üyeliğini yenileyen milyarder Bloomberg, 2018 ara seçimlerinde partisine milyonlarca dolar destek vermişti.

Bloomberg, 2020 için kollarını sıvamaya karar verirse kampanyasına finansman bulmak onun için çok da zor olmayacak. Ancak belediye başkanlığı döneminden kalma ihtilaflar yüzünden başkan adaylığı konusunda Demokratların ona kucak açıp açmayacağı garanti değil.

Eric Holder

Eski Adalet Bakanı Eric Holder, kendisine adaylık konusu sorulduğunda bu meseleyi yeni yılın başlarında düşüneceğini söyledi. Geçen yıl yapılan ara seçimlerde partisinin kampanyalarına bizzat destek veren Holder, ABD’nin bir sonraki başkanı olmaya istekli görünüyor.

Mitch Landrieu

New Orleans Beldiye Başkanı Mitch Landrieu’nun eski Başkan Barack Obama ile Demokrat Parti’nin geleceğine dair yaptığı görüşme, başkan adaylığına yönelik beklentileri akıllara getirdi.

Terry McAuliffe

Kongre ara seçimleri sırasında Demokrat valilerin kazanması için kampanya yürüten Virginia’nın eski Valisi Terry McAuliffe’nin adı Trump’ın muhtemel rakipleri arasında geçiyor. McAuliffe, geçtiğimiz yıl eylül ayında Iowa’ya yaptığı ziyaret sırasında, başkan adaylığı ihtimalini yalanlamadı.

Sherrod Brown

Kongre’deki yerini üçüncü kez garantileyen Ohio Senatörü Sherrod Brown, Trump’ın söylemleri ve toplumda yol açtığı bölünmüşlük karşısında endişelerini dillendiren bir isim. Pulitzer ödüllü gazeteci Connie Schultz’un eşi olan Brown, Trump’ın basına karşı gösterdiği tutumu sıklıkla eleştiriyor. Brown, mesajlarını kitlelere ulaştırma ve işçi sınıfından oy toplama konusundaki kabiliyetiyle tanınıyor.

Julian Castro

Başkanlığa adaylığını koyma planını açık edenlerden biri de, Obama döneminde Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı yapan Julian Castro. Meksika kökenli bir aileden gelen 44 yaşındaki siyasetçi, MSNBC’ye verdiği bir röportajda, “Büyük ihtimalle başkanlık için yarışacağım” ifadesini kullandı.

Elizabeth Warren

Wall Street’teki düzenlemelerin önde gelen destekçilerinden olan Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, 2020 için yapacağı kampanyalarda, Kızılderililerin mirasıyla ilgili gündeme getirdiği sorular dahil birçok tartışmayla baş etmesi gerekecek.

Soyunun Kızılderililere uzandığını söyleyen Warren, Trump yönetimine zaman zaman sert eleştiriler yöneltiyor. Warren’a “Pocahontas” diye seslenen Trump, “DNA testini yaptırırsan, istediğin kuruma 1 milyon dolar bağış yapacağım” vadinde bulunmuştu. Kadın siyasetçi de yaptırdığı DNA testleriyle iddialarını kanıtlamıştı.

Kamala Harris

California Senatörü olan ünlü savcı Harris, eski Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın 2016 yılında Rus yetkililerle temasının tartışıldığı oturumlarda sorduğu sorularla ulusal çapta tanınan bir isim oldu. ABD’nin ilk Hint kökenli senatörü ve California’yı temsil eden ilk siyahi kökenli olan Harris, daha şimdiden önde gelen bağışçılarla temas halinde. 2020 için adaylığını koyup seçilirse ABD’nin ilk kadın siyahi başkanı olacak.

Cory Booker

2020 adaylığını dillendiren New Jersey Senatörü Cory Booker, son zamanlarda ceza adaletinde reform yapılmasına dikkati çekiyor. “Halkın arasında yaşayan tek senatör benim” diyen Booker, yaptığı eyalet turlarında Beyaz Saray için istekli görünüyor.

Eric Swalwell

California Kongre üyesi Swalwell, Demokrat Parti içinde başkanlık yarışına katılması muhtemel favori adaylar arasında yer alıyor. 37 yaşındaki siyasetçi, 2018 ara seçimlerinde ülke boyunca Demokrat Parti adına kampanyalara verdiği destekle ilgi odağı olmuştu.

Bernie Sanders

Genç destekçilerin arasında dikkat çeken Vermont Senatörü Bernie Sanders, bir önceki başkanlık seçimlerinde Demokratların aday adaylarındandı. 2016 seçimleri için parti içindeki yarışı Hillary Clinton’a kaybeden Sanders, bir kez daha sahneye çıkmaya hazırlanıyor. 77 yaşındaki siyasetçi, kendini ‘demokrat sosyalist’ olarak tanımlıyor.

Yılların siyasetçisi, “Donald Trump’ı yenebilecek en iyi aday olduğu konusunda uzlaşılması halinde” 2020 yılında bir kez daha yarışa katılabileceğini söyledi.

Beto O’Rourke

Beto O’Rourke, 2016 yılında Cumhuriyetçi Ted Cruz’a karşı Teksas’tan senatörlük yarışını kaybetmesine rağmen yaptığı konuşmalarla ulusal düzeyde seçmenlerin ilgisini çekmeyi başarmış bir siyasetçi. O’Rourke muhtemel 2020 adaylığı için eski Başkan Obama ile görüşmeler yaptı.

Joe Biden

Barack Obama’nın görev süresince iki dönem başkan yardımcılığı yapan Joe Biden, son anketlere göre 2020 seçimlerine katılması halinde diğer adaylara nazaran Demokrat seçmenlerden en büyük desteği alabilecek isimlerden biri. “ABD başkanı olmak için en vasıflı kişinin kendisi olduğunu” savunan 76 yaşındaki Biden, Montana’da yaptığı bir konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Ülke olarak bugün karşı karşıya olduğumuz meseleler, orta sınıfın durumu ve dış politika gibi konular tüm hayatım boyunca üzerinde çalıştığım konulardır. Tamam kabul, bir gaf makinesi olabilirim. Ancak bu, gerçekleri söyleyemeyen bir adamla kıyaslandığında harika bir şey. Kimse söylediklerimden şüphe duymuyor. Ne düşündüysem onu söylemem bazen sorun olabiliyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU