Kadınlar, şiddet ve cinayetlere karşı seslerini yükseltecek

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, şiddet ve cinayetlere tepki göstermek için 24 Kasım’da Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde, bir gün sonra da Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya gelecek

Türkiye’de her yıl yüzlerce kadın, uğradığı şiddet nedeniyle yaşamını yitiriyor. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı rakamlara göre, 2016’da 304, 2017’de 353, 2018’de 280 kadının öldürüldü.

2019’un ilk 10 ayında ise 299 kadın, cinayet sonucu hayattan kopartıldı.

Kadına yönelik şiddet konusunda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşların tespitlerine göre ise cinayete kurban giden kadın sayısı, açıklanan resmi rakamların üstünde.

Şiddetin azalması ve cinayetlerin önlenmesi için mücadele eden birçok dernek, vakıf, platform ve oluşum, şiddet olaylarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Özellikle de bu alanda yürütülen mücadele, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla had safhaya ulaşıyor.

Bugün vesilesiyle kadınlar alanlarda şiddete karşı aktif bir mücadele yürüterek ciddi bir direniş sergiliyor. Eylemler ve kampanyalar düzenlenirken, kadınlara yönelik şiddete başvuranlar hakkında açılanlar davalar takip ediliyor. 

Son yıllarda şiddet olaylarına karşı sosyal medya da aktif bir şekilde kullanılıyor.

Şiddete karşı aktif mücadele yürüten kadın örgütlerden biri de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu.

Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, yaptıkları çalışmalar ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle hem öncesinde hem de sonrasındaki eylemleri Independent Türkçe'ye anlattı.

 

Yapılacak çok şeyin olduğunu gösterelim" 

Ataselim, cinayetlerine tepki göstermek kadınların bir araya geleceğini ve seslerini yükselteceğini kaydetti.

Kadın cinayetlerini durdurmak ve bununla ilgili somut adım atılmasını sağlamak için eylem yapacaklarını anlatan Ataselim, şiddet ve cinayetlere çözüm yolunun çözümü 6284 Sayılı Koruma Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasından geçtiğini söyledi.

Özgecan Aslan, Münevver Karabulut, Ayşe Paşalı, Pippa Bacca, Hande Kader, Emine Bulut ve Şule Çet cinayetlerinin hafızalara kazındığını dile getiren Ataselim, “Kadın cinayetleri hakkına yapacak bir şey yok deniliyor. 

Yapacak bir şeyin olduğunu hep birlikte gösterelim. Bir şey değişmiyor diyenlere karşı bir şeyleri değiştirmek için bütün kadınlar olarak bir araya gelelim” dedi.

"Yalnız bırakıldıkları için öldürülüyorlar"  

Bütünlüklü bir mücadeleyle kadın cinayetlerinin durdurulabileceğine inandıklarını söyleyen Ataselim, şunları kaydetti:

“Toplumsal eşitsizliğinin bir sonucu olarak erkekler tarafından kadınlar sistematik olarak fiziksel, ekonomik, cinsel, psikolojik şiddette maruz kalıyor. Bunun sonucunda birçok kadın öldürülüyor. Bu cinayetler bir anda ortaya çıkmıyor. Kadınlar bir anda öldürülmüyor. Kadınlar yalnızlaştırıldığı, etkin bir koruma, kovuşturma süreci olmadığı, güçsüz bırakıldıkları ve yok sayıldıkları için öldürülüyor. 2018’de 440 kadın kardeşimiz erkekler tarafından öldürüldü. 2019’un ilk 10 ayında 350 kadın cinayet sonucu hayatını kaybetti.”

“Örgütlü bir mücadele yürütmek gerekir” diyen Ataselim, “Bizler bütünlük bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Kadın cinayetlerinin durdurulması için çalışan komitelerimiz var. Gönüllü avukatlar ve 25 Kasım komitelerimiz var. Üniversite kadın meclislerimiz var” ifadelerini kullandı.

 

IMG-20191118-WA0067.jpg
Fidan Ataselim, düzenlenen panellerde kadınlara yönelik şiddete karşı yapılması gerekenleri anlatıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

"Bir gün değil, her gün çaba göstermek gerekiyor" 

Kadınların her gün şiddete uğradığını, işlenen cinayetler sonucu hayatlarını kaybettiklerini hatırlatan Ataselim, bunları durdurmak için sadece 25 Kasım ve 8 Mart’ta değil her gün çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

“Her gün bu ülkede kadınlar öldürülüyor. Şiddete uğruyor, hor görülüyor” ifadelerini kullanan Ataselim, şiddetin minimize edilmesi için herkesin el birliğiyle 365 gün çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Şiddete karşı durmayı bir güne indirgemenin doğru olmadığını aktaran Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kadına yönelik şiddette karşı, erkek egemen sistemin karşısında nasıl bir mücadelenin yürütülmesi gerekir, çözüm nedir? Sorunu anlatabileceğimiz önemli günlerden bir gün 25 Kasım. Onun için hiçbir kadın kardeşimizin asla yalnız yürümeyeceği günleri hep birlikte var edelim. Kadınların yaşadığı, çocukların güldüğü yarınlar için bunu yapmamız gerekir. Bunun için 25 Kasım’da Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak 24 Kasım pazar günü, Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde 'kadın cinayetlerini durduracağız' sloganıyla buluşacağız. 25 Kasım’da ise Kadın Platformun çağrısıyla birlikte saat 19.00’da Tünel Meydanı’nda olacağız. Bakalım neyle karşılaşacağız.”  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU