Deve Güreşleri Federasyonu: Güreş olmazsa, bütün develer sucuk olur

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporun kanunlaşması durumunda deve güreşlerinin yasaklanması bekleniyor

Fotoğraf: AA

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun havyan hakları ihmalleri ve yaptırımlar konusunda hazırladığı rapor önceki gün yayımladı. Raporun kanunlaşması durumunda deve güreşlerinin son bulması bekleniyor. Konuya dair değerlendirmede bulunan Deve Güreşleri Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt Toker, Türkiye’de develerin sadece güreş için beslendiğini belirterek “Güreş olmazsa, bütün develer sucuk olur” dedi.

Milletvekillerinin yer aldığı komisyonun hazırladığı raporda hayvan dövüştürmenin ‘geleneksel’ olsa da hayvanlara eziyet olduğu belirtilerek yasaklanması ve ağır yaptırımlara bağlanması telkin ve tavsiye edildi.

Rapor doğrultusunda kanun çıkarsa bu sene yapılan deve güreşlerinin son kez yapılan güreşler olabileceği konuşuluyor.

Türkiye’de deve güreşleri Ege'den Akdeniz'e kadar geniş bir bölgede her yıl kış aylarında yapılıyor. Sezonun ilk deve güreşleri ise bu hafta Aydın’ın ilçesi olan Germencik’te başladı. 

Deve Güreşleri Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt Toker develerin ağızlarının bağlı olarak güreştiğini söyleyerek komisyonun raporuna dair şu değerlendirmeyi yaptı:

Deve görmemiş, deve bilmeyen insanlara bunu anlatmak zor. Dövüşmüyorlar, güreşiyorlar. Ağızları da bağlı. Birbirlerine zararı yok. Bir bahis yok.  Bir deve sahibi kadar hayvanına özen gösteren yoktur diyebilirim. Hepsi de yörüktür. Binlerce yıllık bir köklü geçmişin ürünüdür. Böyle eski bir kültürü kanunla nasıl engeleyeceksiniz? Deve aileden birisi gibi ihtimam görür. Ev halkından ayırt edilmez. Altına halı sererler, üstüne battaniye atarlar. Evlat gibi görülür. Yasaklanırsa Türkiye’de deve diye birşey kalmaz. Hepsi sucuk olur. Türkiye’deki deve popülasyonunun tamamı deve güreşi için. Bunun dışında kimse deve beslemez.

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU