Gantz da eli boş döndü: İsrail bir yılda üçüncü kez sandık başına gidebilir

Mavi-Beyaz İttifak’ın lideri, Cumhurbaşkanı Rivlin’den devraldığı hükümet kurma görevini yerine getirmedi

Eski Genelkurmay Başkanı Gantz, Netanyahu'nun başarısız olmasının ardından 23 Ekim'de koalisyonu kurmakla görevlendirilmişti (Reuters) 

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ardından bayrağı teslim alan Benny Gantz’ın da kendisine tanınan sürede hükümeti kuramayacağını açıklamasıyla birlikte İsrail bir yıl içinde üçüncü kez sandığa gitme ihtimaliyle karşı karşıya kaldı.

Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in görevlendirdiği eski Genelkurmay Başkanı Gantz, kendisine tanınan 28 günlük sürenin dolmasına 4 saat kala dün yaptığı açıklamada hükümeti kuramayacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevi teslim ettiğini bildirdiği konuşmasında Gantz, Netanyahu’yu defalarca eleştirerek İsrail’in bazı kişilerin şahsi çıkarları tarafından değil, ulusun iyiliği tarafından motive edilmiş bir liderliğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Hükümet kurmak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Gantz, İsrail'i yüksek ve tarihi bir bedel ödemek zorunda bırakacak tehlikeli bir yola sürüklemekle suçladığı Netanyahu'ya “Bundan sen sorumlusun” dedi.

Rakibine zeytin dalı uzatan Netanyahu ise “herhangi bir ön koşul olmaksızın” Mavi-Beyaz İttifak’ın lideriyle bir “birlik hükümeti” oluşturmak için diyaloga açık olduğu mesajını verdi.

İsrailli Jerusalem Post gazetesi Gantz’a yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, önümüzdeki hafta Başsavcı Avichai Mandelblit’in yolsuzluk yaptığı iddia edilen İsrail Başbakanı hakkında dava açıp açmama kararını açıklamasına günler kala Netanyahu’dan gelen bu daveti kabul etmeyeceklerini kaydetti

17 Eylül’de gerçekleşen seçimler sonrası Rivlin’in yetki verdiği ilk isim olan Netanyahu da koalisyon görüşmelerinden eli boş dönmüştü.

 

 

Üst üste iki denemenin de başarısız olmasının ardından 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset’te herhangi bir isim hükümet kurmak için gerekli 61 çoğunluğu sağlamakla görevlendirilebilir.

İsrailli parlamenterlerin yeni bir hükümet kurmak üzere aday göstermek için önlerinde 21 gün bulunuyor.

Haaretz’in haberine göre ülkede 9 Nisan’da yapılan seçimlerde Netanyahu’nun koalisyonu kuramamasında kilit rol oynayan İsrail Evimiz Partisi (Yisrael Beiteniu) lideri Avigdor Lieberman ise Arap partilerin ya da Netanyahu’yu destekleyen 55 üyeli sağcı bloğun arkasında olduğu hiçbir azınlık hükümetine dahil olmayacaklarını ilan etti.

Bir türlü çözülmeyen siyasi kördüğümden hem Gantz’ı hem ultra-Ortodoks partilerle bağını koparmayan Netanyahu’yu suçlayan Lieberman, iki liderin de kişisel nedenlerden dolayı taviz vermeye yanaşmadığını söyledi.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU