Erdoğan: Birileri petrol paylaşımının içinde; bizim önümüze de bunu getirdiler, bizim derdimiz insan dedik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’nda konuştu, isim vermeden bazı ülkelere yüklendi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, isim vermeden eleştirdiği bazı ülkelerin petrol paylaşımının içinde olduğunu ve paylaşım için Türkiye’nin de önüne teklif getirdiklerini söyledi. Erdoğan bu teklife “Bizim önümüze de bunu getirdiler. 'Bizim derdimiz petrol değil' dedik, bizim derdimiz insan..." yanıtını verdiğini açıkladı.

Erdoğan, Türkiye’nin elindeki imkanları 4 milyon sığınmacıyla paylaştığını anlatırken Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) tepki gösterdi. “Ana muhalefet sığınmacıları geri göndereceğiz’ diyor” diyen Erdoğan, “Biz varil bombalarından kaçan insanları asla ve kat’a varil bombalarına teslim etmeyiz. Ama Türkiye’nin ana muhalefeti eder” diye konuştu.

“Vatandaşın sesine duyarsız kalmayın”

Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’nda konuşan Erdoğan, kamu kurumlarında yöneticilik yapanların vatandaşın sesine duyarsız kalmasının söz konusu bile olamayacağını söyledi. Erdoğan, “Halkla doğrudan teması güçlü bir cumhurbaşkanı olarak böyle bir duyarsızlığa izin vermeyiz” dedi.

Erdoğan kamu yöneticilerine şu hatırlatmayı yaptı:

Hak ve adalet temelli her itirazın kamu nezdinde karşılık bulması zulmün önüne geçecek en önemli yöntemdir. Yaptıkları sorgulanamayan devlet yönetimi artık geride kalmıştır. Bunun yerine hukuka ve insan haklarına dayalı güvenilir ve şeffaf devlet yönetimi genel kabul haline gelmiştir.  

Parası çok ve sınırları büyük devletlerin “büyük devlet” sıfatını hak edemeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyük devlet fert fert yönetimi altındaki insanların mutluluğunu sağlayan yönetimdir” diye konuştu.

“Mültecilere en büyük desteği veren ülke Türkiye’dir”

Türkiye’nin 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, Batının sadece sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Türkiye'ye 3 milyar avro destek verdiğini söyledi. Erdoğan, “Biz 40 milyar doları aşkın mültecilere destek verdik . Vermeye devam ediyoruz. Dünyanın en güçlüleri çıkıp biz bir numarayız diyorlar. Hayır değilsiniz. Dünyada mültecilere en büyük desteği veren ülke Türkiye’dir.” dedi.

Türkiye’nin sınırlarını açık tuttuğunu ve Türkiye’nin elindeki imkanları mültecilerle paylaştığını belirten Erdoğan, “Bizim ülkemizdeki ana muhalefet ise bunları geri göndereceğiz diyor. Biz varil bombalarından kaçan insanları asla ve kat’a varil bombalarına teslim etmeyiz. Bunları tekrar bombalara teslim edemeyiz. Ama Türkiye’nin ana muhalefeti eder.” diye konuştu.

“Birileri petrol paylaşımı içinde”

Erdoğan bazı ülkelerin petrol paylaşımı içinde olduğunu söyleyerek şunları söyledi:

Birileri petrol paylaşımının içinde. Bizim önümüze de bunu getirdiler. 'Bizim derdimiz petrol değil' dedik, bizim derdimiz insan.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU