150 bin emekli üç yıl zam alamayacak

Aylıkları bin liranın altında olan emeklilerin aylığı bin liraya tamamlanacak ama üç yıl zam verilmeyecek

Bin liranın altında maaş alan 105 bin emeklinin maaşının bin liraya çıkarılmasının öngören yasa teklifi Meclis'te kabul edildi

Maaşı bin liranın altında olan 105 bin emeklinin aylığı bin liraya tamamlanacak. Ancak bu emekliler, yaklaşık üç yıl zam alamayacak ve bin liralık gelirleri artmayacak.

Aylıkları bin liranın altında olan 105 bin emeklinin maaşının bin liraya çıkarılmasının öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 

Yeni düzenlemeye göre, örnek olarak aylığı 750 lira olan emeklilere, 250 lira da Hazine'den destek sağlanarak ele geçen gelir bin liraya yükseltilecek. Her altı ayda bir verilen maaş zammı bin liraya değil, emekli aylığı olan 750 liraya yapılacak. Böylece mesela maaşlara yüzde 10 zam yapıldığında 750 liralık emekli aylığı alanlara da 75 lira zam gelecek ve geliri 825 liraya çıkacak.  Hazine'nin emekliye yapacağı ek ödeme de 250 liradan 175 liraya düşecek.

Böylece emeklinin aylık geliri yine bin lirada kalacak. Sistem emekli aylığı bin liraya ulaşana kadar böyle devam edeceği için 150 bin emeklinin aylığı 3-4 yıl boyunca hep bin lirada kalacak, reel zam alamamış olacak.

Maddenin Meclis'teki görüşmeleri sırasında CHP, bin liranın 2 bin 20 liralık net asgari ücret seviyesine yükseltilmesi, İYİ Parti de 1300 liraya çıkarılması için iki ayrı önerge verdi. Ancak bu iki önerge de kabul edilmedi. 


 

DAHA FAZLA HABER OKU