'Barış Pınarı Harekatı’nda 287 IŞİD üyesi ve yakını yakalandı'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “DEAŞ'ın en önemli adamını Suriye'de ele geçirdik” demişti. O açıklamadan 3 gün sona Barış Pınarı Harekatı kapsamında 45’i Türk vatandaşı, 242'si yabancı uyruklu 287 kişinin yakalandığı öğrenildi

Fotoğraf: Military Times

"DEAŞ'ın en önemli adamını Suriye'de ele geçirdik"

Bu sözler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ait.

Soylu söz konusu açıklamayı 13 Kasım'da Van'da düzenlenen 'Korucular Hizmet İçi Eğitim Semineri'nde yaptı.

İçişleri Bakanı, çatı yapısını YPG'nin oluşturduğu SDG'ye yönelik Suriye'nin kuzeyinde yürütülen, Ankara ve Soçi mutabakatları sonrası ise durdurulan Barış Pınarı Harekatı'nda IŞİD'e yönelik çalışmaların da yapıldığından bahsetmişti.

DEAŞ'ın yine çok önemli bir adamını yakın bir zamanda Suriye’de ele geçirdik. Verdiği bilgilerle neler yaptığının, neler ortaya koyduğunu bir şekilde ifade etmektedir. Hala sorgusu arkadaşlarımız tarafından devam etmektedir. Biz devletiz.

Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı
13 Kasım 2019

Soylu'nun bu açıklamasından 3 gün sonra Independent Türkçe operasyon kapsamında ele geçirilen IŞİD mensuplarının sayısı ile ilgili önemli bilgilere ulaştı. 

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre yakalananlar Türkiye tarafından terör örgütü olarak görülen YPG’nin elinde tuttuğu IŞİD üyeleri ve onların yakınlarından oluşuyor.

Aralarında Türk vatandaşlarının yanı sıra çok sayıda yabancı uyruklu örgüt üyesi ve yakını da var.

287 IŞİD'linin sorgusu sürüyor

Yakalananlardan 45'i Türk vatandaşı. 

Bunların 16’sı kadın 29’u çocuk.

Geriye kalan 242 kişi yabancı uyruklu.

82’si kadın 1’i erkek ve 159'u çocuklardan oluşuyor.

Toplam 287 kişi hakkındaki sorgu süreci devam ediyor.

'Türkiye uyardı, Avrupa dinlemedi'

Hem sorgu süreci hem Türkiye'nin elindeki IŞİD üyeleri ile ilgili söz konusu bilgiler, devletin ilgili birimlerince başka devletlerin güvenlik ve istihbarat servisleri ile paylaşıldı.

Yakalananlar arasında ABD tarafından Suriye’de öldürülen IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin yakınları var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Kasım'da Cumhurbaşkanlığı Külliye'sinde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 70. Yıl Kutlama Töreni'nde yaptığı konuşmada 'Bağdadi'nin hanımını, eniştesini ve kız kardeşini yakaladık ama ABD gibi yaygara koparmadık' açıklamasıyla bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmıştı.

Bu isimler dışında Avrupa'da terör eylemleri gerçekleştiren ve çok sayıda masum insanın ölümüne neden olan IŞİD üyeleri ile ilgili bilgiler de bulunuyor.

Türkiye'nin söz konusu IŞİD militanları ile alakalı olarak terör eylemleri öncesi muhatap ülkelere uyarıda bulunduğu fakat bu istihbaratın iletişime geçilen ülkelerce dikkate alınmadığı dikkat çekiyor.

'Türkiye’nin terörizm ile mücadelesi'

Türk güvenlik birimleri IŞİD'e yönelik operayon ile ilgili son gelişmeleri çok önemli görüşmelerde "Türkiye'nin terörizm ile mücadelesi" adı altında anlatıyor. 

Independent Türkçe'nin IŞİD ile mücadele kapsamında edindiği bilgiler içinde sadece Barış Pınarı Harekatı'nda değil, daha önce yakalanan üst düzey IŞİD üyelerine ilişkin detaylı açıklamalar da yer alıyor.

Güvenlik birimleri IŞİD üyeleri ile ilgili eldeki istihbaratın başka ülkelerce paylaşıldığını belirtiyor, buna karşın başta Avrupa kentleri olmak üzere büyük olaylar meydana geldiğini ifade ediyor.

Bir başka deyişle daha önce de yakalanmış, haklarında işlem yapılmış ancak bazı ülkelerin ihmalleri nedeniyle canlı bomba eylemleri bile düzenlemiş kimi IŞİD üyelerinden söz ediliyor.

'Paris ve Brüksel'deki saldırıları düzenleyen teröristler önceden haber edildi'

Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri IŞİD militanı O.I.M.

O.I.M.'nin 13 Kasım 2015'te Fransa'nın başkenti Paris'teki saldırının sorumlularından biri olduğu belirtiliyor.

132 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı Paris'in birinci, onuncu ve on birinci bölgeledi dışında Fransa Stadyumu'nda düzenlenmişti.

Türkiye’ye 2013’te giren O.I.M. ile ilgili olarak Ankara'nın Fransız makamlarını resmi olarak iki kez uyardığı, söz konusu ikazların Aralık 2014 ve Haziran 2015’te saldırının çok daha öncesinde yapıldığı ifade ediliyor.

Independent Türkçe'nin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre bu uyarılara karşılık herhangi bir tedbir alınmadığı gibi, saldırıların gerçekleşmesi sonrası istenilen bilgi talebine dek Paris'in herhangi bir temasa girmediği vurgulanıyor.

IŞİD terör örgütünün bir başka üyesi Belçika vatandaşı olan I.A B.'nin de Türk güvenlik kaynaklarının radarında olduğununa, hatta Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmeye çalışırken Türk güvenlik güçleri tarafından Haziran 2015’te yakalandığına işaret ediliyor.

Türk güvenlik güçlerinin bu kişi ile ilgili Belçika makamlarını bilgilendirdiği, söz konusu IŞİD üyesi I.A.B.'nin Temmuz 2015’te Hollanda’ya sınır dışı edildiği, bu konuda da hem Hollanda hem Belçika'daki ilgili makamlar ile gerekli enformasyonun paylaşıldığı belirtiliyor.

'Yabancı Terörist Savaşçı' olarak nitelenen bu IŞİD mensubunun da Türkiye'nin tüm uyarılarına karşın 22 Mart 2016'da Brüksel'deki canlı bomba saldırısında 16 insanın ölümüne yol açtığı vurgulanıyor.

Bağdadi'nin sağ kolu

Bir başka dikkat çeken bilgi IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin sağ kolu olarak bilinen ve “Abu Zeid al-Iraqi” kod adını kullanan I.A.I. ile ilgili.

Şubat 2018’de Sakarya’da Iraklı ve ABD’li istihbarat makamlarının iş birliği sonucu Türk güvenlik güçlerince gerçekleştirilen bir operasyonda yakalanmış ve Irak’a iade edilmişti.

Bu operasyon büyük öneme sahip. Çünkü I.A.I, o dönem canlı ele geçirilen en üst düzey IŞİD üyesiydi.

Bağdat’ta Iraklı ve ABD’li istihbarat teşkilatlarınca sorgulanmasının ardından I.A.I.; IŞİD’in liderlerinin saklandıkları yerleri itiraf etti ve Irak’a çağırdığı 5 üst düzey IŞİD’linin yakalanmasında rol oynadı.

Risk Analiz Grubu’nun Ocak 2015’te Kahire’den İstanbul’a giden uçaktaki yolcular arasında bulunan ABD vatandaşı T.N.W.P’den şüphelenmesi nedeniyle bu kişiyle bir mülakat gerçekleştirildi.

Kişinin çelişkili cevaplar vermesi ve Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’nde hizmet ettiğini beyan etmesi üzerine ABD’li yetkililerle temasa geçildi, ifadelerinin teyit edilmesi ve ayrıntılı bilgi istendi. FBI yetkilileri, askeri personel olduğunu iddia eden söz konusu kişinin ifadesini reddettiğinden ve bu nedenle Türkiye’ye farklı bir nedenle girmiş olabileceği düşünüldüğünü bilgisini paylaştı. Bu kişi ABD makamlarıyla koordineli olarak Kahire’ye geri gönderildi ve ABD makamları tarafından ABD’ye götürüldü. Kişi, ABD’de kovuşturulmasının ardından 31 Mayıs 2017’de otuz beş (35) yıl hapis cezasına çarptırıldı.

T.N.W. P’nın mahkumiyeti, IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gitmeye çalışan biri hakkında ABD’de jüri tarafından verilen ilk karar oldu.

Bağdadi’nin kız kardeşi Azez’de tutuluyor

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin büyük kız kardeşi R. A., Suriye’de 4 Kasım 2019’da Azez’de Türk güvenlik güçlerince gerçekleştirilen bir operasyonda yakalandı. Halen beraberindeki aile üyeleriyle (eşi, gelini ve 5 torunu) birlikte Azez’de tutuluyor.

Türk makamlarıyla irtibata geçen ABD’li yetkililer, S.M.M. adlı bir Irak vatandaşının IŞİD’in düzey bir finans yöneticisi ve finansörlerinden biri olduğunu ve hala Türkiye’de olduğuna inandıklarını bildirdi. Bunun üzerine Türk güvenlik güçleri, gerçekleştirilen operasyon sonucunda 10 Ekim 2017’de Gaziantep’te söz konusu kişiyi gözaltına aldı. Bu kişi, 1 Aralık 2017’de Bağdat’a sınır dışı edildi ve sınır dışı edilme sürecinden önce Iraklı ve ABD’li yetkililer bilgilendirildi.

M. C. ise 3 Şubat 2015’te Fransa’nın Nice kentinde bir Yahudi kültür merkezini koruyan 3 Fransız askerini bıçaklayıp 2’sinin ağır yaralanmasına neden İŞİD üyesiydi. Söz konusu kişi, IŞİD’e katılmak üzere 19 Ocak 2015’te Fransa’dan İstanbul Atatürk Havalimanı’na tek yönlü bir bilet aldı. Havaalanında Risk Analiz Birimlerince sorgulandı, kabul edilemez olarak sınıflandırılarak ve Fransa’ya geri gönderildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU