İş Sanat 20. yılında klasikten caza müziğin tüm renklerini bir araya getiriyor

Thomas Rösner yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'yla açılış yapan 20. sezon programı Nisan'a kadar sürecek

Dünyaca ünlü sanatçı ve orkestraları sanatseverlerle buluşturan İş Sanat, 20. sezonunun açılışını Beethoven Filarmoni Orkestrası’nın kurucusu ve sanat yönetmeni Thomas Rösner yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'yla yaptı. 

Ünlü yönetmen Michael Haneke'nin sahneye koyduğu Mozart'ın "Cosi Fan Tutte" Operası'nın orkestra şefliğini de üstlenen Rösner yönetimindeki orkestranın solisti ise İş Sanat’ın “Parlayan Yıldızlar” konser serisinden kemancı Demirhan Gökbudak’tı.

BIFO_ThomasRösner&DemirhanGökbudak---İş-Sanat.jpg
Ünlü sanat yönetmeni Thomas Rösner ve Demirhan Gökbudak, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'yla bir araya geldi (Fotoğraflar: İş Sanat)

 

Açılış gecesini ve İş Sanat’ın 20. yılını Independent Türkçe’ye değerlendiren İş Sanat Sanat Yönetmeni Defne Turaç, her sezonun ilk konserini yerli bir orkestrayla gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

Bu konserlerin solistlerini de İş Sanat’ın kariyerlerinin başında genç müzisyenlere destek olmak ve onlara sahne deneyimi kazandırmak amacıyla başlattığı Parlayan Yıldızlar konser serisindeki yetenekli genç müzisyenlerden seçtiklerini vurgulayan Turaç, “Artık gelenek haline gelen bu açılış konserleri, içeriği dolayısıyla bizim için ayrı bir heyecan kaynağı oluyor” dedi. 

Biletler ilk gün tükendi

1999'da kurulan ve Igor Oistrakh, Krzysztof Penderecki, Emil Tabakov gibi müzik dünyasının önemli orkestra şefleri yönetiminde konserler veren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın Rösner ile işbirliği tahmin edilebileceği gibi sanatseverler için senenin merakla beklenen konserleri arasına girdi. Öyle ki açılış konserinin biletleri satışa sunulduğu gün tükendi. 

Geceye dair izlenimlerini paylaşan Defne Turaç, “Hem program hem de performans açısından enerjik ve başarılı bir konser oldu. Bunun yanı sıra seyircilerimizle tekrar buluşmuş olmak da bizi çok mutlu etti” diye konuştu.

Sanatseverlere sezon içerisindeki etkinlikleri yakından takip etmeleri çağrısında bulunan Turaç, kişisel olarak Belçikalı oda orkestrası Orchestre Royal De Chambre De Wallonie’nın, Belçika Kraliyet Akademisi’nde profesörlük yapan, piyanist ve senfonik müzik bestecisi Muhiddin Dürrüoğlu ve Fransız trompet sanatçısı Romain Leleu'yle birlikte 3 Aralık’ta vereceği konseri merak ve sabırsızlıkla beklediğini söyledi. 

“Sanatın herkes için ulaşılabilir olması adına çalışıyoruz”

Programlarını hazırlarken dünya trendlerini takip ederek İş Sanat’ın çizgisine uygun içerikler oluşturduklarını söyleyen Turaç sözlerini şöyle sürdürdü:

İş Sanat’ın konser programı klasik müzikten caz ve dünya müziğine, oradan İş Sanat için tasarlanmış yerli projelere ve ücretsiz gerçekleştirdiğimiz şiir dinletilerine dek geniş bir yelpazede tasarlanıyor. Sanatın herkes için ulaşılabilir olması fikriyle, konser programımızda her yaştan sanatsevere dokunmaya çalışıyoruz. Bu formülle yarattığımız programlarda yer alan her etkinlik yenilikçi ve seyircisinde olumlu bir izlenim bırakıyor.

Buika ve Mariza Türkiye’deki hayranlarıyla ilk kez buluştu

Defne-Turaç-İş-Sanat.jpg
İş Sanat Sanat Yönetmeni Defne Turaç, 20. sezonu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

 

İş Sanat’ın 20 yıl içinde sanatseverleri pek çok unutulmaz projeyle buluşturduğunu vurgulayan Turaç, “Don’t Worry, Be Happy” şarkısıyla dünya çapında tanınan 10 Grammy ödüllü efsanevi caz vokalisti Bobby McFerrin, olağanüstü kariyerine 15’i Grammy ödüllü ve 75’den fazla albüm sığdıran dünyaca ünlü çellist Yo-Yo Ma,  2014’te hayata veda eden ünlü kontrbas virtüözü Charlie Haden, 2011’de aramızdan ayrılan “çıplak ayaklı diva” Cesaria Evora gibi yıldız isimlere ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı.

Turaç ayrıca dünyaca ünlü İspanyol şarkıcı Buika ve Portekizli ünlü Fado şarkıcısı Mariza'nın Türkiye’deki ilk konserlerini İş Sanat’ta verdiklerini söyledi.

Sıkı takipçilerine yeni neler sunabilecekleri kadar daha fazla sanatseverle nasıl buluşabilecekleri üzerine de çalıştıklarını ifade eden Turaç, yepyeni bir sanatsever profilinin sadık izleyiciler arasına katıldığını belirterek, “Giderek gençleşiyor ve daha büyük bir aile oluyoruz” dedi. 

Genç müzisyenler Parlayan Yıldızlar’da buluşacak

parlayan-yildizlar-İş Sanat.png

 

İş Sanat Nisan başına kadar sürecek sezon boyunca, Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden birçok önemli sanatçıyı ağırlayacak. 

Açılış konserinin ardından sanatseverleri bekleyen ilk etkinlik 18 Kasım Pazartesi akşamı Millî Reasürans’ta düzenlenecek Parlayan Yıldızlar konseri. Genç müzisyenlere sahne deneyimi kazandırmak ve sanat hayatına attıkları ilk adımlarında destek olmak amacıyla Milli Reasürans Konser Salonu'nda gerçekleşen Parlayan Yıldızlar serisinde bu ay sahneyi piyanist Salih Haşim Aktaş ve keman sanatçısı Ece Canay aydınlatacak. Parlayan Yıldızlar serisinin ilk konseri, 18 Kasım Pazartesi saat 20.30'da Millî Reasürans Konser Salonu'nda ücretsiz gerçekleşecek. 

Babadan oğula geçen öğreti korayı çalan ilk kadın sanatçı

Yeni sezonda sanatseverlerin merakla beklediği programlardan biri kuşkusuz 21 Kasım’da gerçekleşecek Sona Jobarteh konseri. 

Dünyanın ilk kadın kora virtüözü olan Gambia asıllı İngiliz müzisyen Sona Jobarteh, akustik Batı Afrika müziği ve Manding tarzında şarkıların yer aldığı bir performans sergileyecek. The Guardian tarafından “uluslararası bir yıldız” olarak anılan, 700 yıllık aile geleneği, babadan oğula geçen öğreti korayı çalan tek kadın sanatçı Jobarteh, albümlerinin yanı sıra ödüllü belgesel “The Motherhood”un bestelerine de imza attı. Türkiye’deki dinleyicisiyle ilk defa buluşacak olan Sona Jobarteh, hem enstrümanı hem de sesiyle rotamızı Batı Afrika’ya çevirmemizi sağlayacak.

Beethoven ve Shakespeare'li Bir Çocuk Oyunu: Fırtına

Fırtına - İş Sanat.png

 

Çocuklar Beethoven'ın 250'inci yaşını onun en sevdiği yazar William Shakespeare'le kutlayacak. Müzik nedir, neyi anlatır? Bir öyküyü müzikle anlatabilir miyiz? Beethoven, Shakespeare'in Fırtına oyunundan nasıl etkilenmiş? Tüm bu soruların yanıtları klasik müzikle tiyatronun iç içe geçtiği çocuklara özel bu gösteride aranacak. Yönetmenliğini Ege Maltepe’nin üstlendiği, piyanoda Emir Gamsız’ın olduğu, oyuncu Ceyda Düvenci’nin anlatıcı olarak yer alacağı gösteri 24 Kasım Pazar günü minik sanatseverlerle buluşacak.

Şiir dinletileri Cemal Süreya eserleriyle başlayacak 

cemal süreya - İş Sanat.jpg

 

Cemal Süreya’nın şiirleri müzikle iç içe geçiyor. Şiirlerde çarpıcı bir biçimde ele alınan İstanbul görüntülerinin eşliğinde, Serdar Yalçın’ın şairin şiirlerinden yaptığı besteler de seslendiriliyor. 25 Kasım’da Cemal Süreya Şiir Dinletisi'yle başlayacak etkinlik dizisi Nâzım Hikmet, Âşık Veysel, Sait Faik Abasıyanık ve Yaşar Kemal'le devam edecek. 

Özdemir Erdoğan İş Sanat’ta

özdemir erdogan - İş Sanat.jpg

 

“Pervane”, “İkinci Bahar” ve “Gurbet” şarkılarının mimarı Özdemir Erdoğan, cazdan türküye, Anadolu rock’tan blues’a kadar uzanan repertuvarıyla ve birden çok jenerasyonun hayatına dokunmuş melodileriyle 27 Kasım’da İş Sanat’ta sahne alacak. 

Orchestre Royal De Chambre De Wallonie, Muhiddin Dürrüoğlu'yla buluşuyor

Lola Bobesco tarafından kurulan Belçikalı oda orkestrası Orchestre Royal De Chambre De Wallonie, Belçika Kraliyet Akademisi’nde profesörlük yapan, piyanist ve senfonik müzik bestecisi Muhiddin Dürrüoğlu ve Fransız trompet sanatçısı Romain Leleu'yle birlikte sahne alacak. 3 Aralık’ta gerçekleşecek bu birlikteliğin şefliğiniyse Fransız piyanist ve orkestra şefi Frank Braley üstlenecek. 

Mahler Chamber Orchestra 13 Aralık’ta sahne alacak

Mahler Chamber Orchestra - İş Sanat.jpg

 

Berlin merkezli Mahler Chamber Orchestra 13 Aralık akşamı Alman piyanist Holger Groschopp, üflemeli çalgılar sınıfında ikon kabul edilen Stefan Dohr ve zengin repertuvarıyla dikkat çeken timpani sanatçısı Martin Piechotta’ya eşlik edecek. Gecede, orkestranın şefliğini ise Londra Senfoni Orkestrası’nın daimi konuk şeflerinden François-Xavier Roth üstlenecek.

Latin ve caz müziğin buluşması

omar sosa - İş Sanat.jpg

 

Latin cazın önemli isimlerinden piyanist Omar Sosa, 2012’den bu yanai caz trompetçisi Paolo Fresu'yla birçok başarılı projeye imza atıyor. 17 Aralık akşamı caz dünyasının yenilikçi ritm ustası olarak tanınan Hint perküsyonist Trilok Gurtu’nun da dahil olacağı konser, enstrümanlarıyla adeta bir bütün oluşturan üç sanatçının yenilikçi ve geleneksel duruşlarını bir araya getirecek.

Ümit Besen şarkıları

Ümit Besen - İş Sanat.jpg

 

Arabesk, fantezi müziğin Türkiye’deki önden gelen isimlerinden Ümit Besen 26 Aralık’ta sahnede Kalben, Melike Şahin ve Selin Sümbültepe'yle unutulmaz şarkılarını seslendirecek. İki farklı jenerasyonu bir araya getirecek konserde, Kalben, Melike Şahin ve Selin Sümbültepe’nin eserlere katacağı yorumlarıyla Ümit Besen’in klasikleşmiş dokunuşları kendine yer bulacak. 

 “The Strauss Gala” şovu 3 Ocak’ta 

the-johann-strauss-gala---İş-Sanat.jpg

 

Büyük besteci Johann Strauss’un 150. doğum yılı şerefine 1975’te kurulan topluluk, “The Strauss Gala” şovuyla 40 yılı aşkın süredir izleyicisine 19. yüzyıl Viyana’sının zarafet ve romantizmini yaşatmayı amaçlayan teatral bir deneyim sunuyor. Johann Strauss Orkestrası ve Dansçıları'yla soprano Lizzie Holmes’un renklendireceği konseri John Rigby yönetecek.

Cahit Berkay antolojisi

cahit berkay - İş Sanat.jpg

 

Anadolu ve analog müziğinin en önemli temsilcilerinden Cahit Berkay, 22 Ocak’ta İş Sanat’ta dinleyicileriyle buluşacak. Sanat yaşamının bir antolojisi niteliğinde gerçekleşecek özel projede Berkay, sahnesinde sürpriz konuklar da ağırlayacak.

Antonio Zambujo’dan Portekiz esintileri

antonio-zambujo---İş-Sanat.jpg

 

Müzisyen Antonio Zambujo geleneklerini ve kültürünü tüm dünyada verdiği konserlerle temsil etmeye Türkiye’de devam ediyor. Portekiz müziği ve kültürünün tüm dünyada tanıtılması için emek veren sanatçı, romantik ve duygu yüklü şarkılarıyla 24 Ocak’ta İş Kuleleri’nde olacak.

China Moses sahnede

china moses - İş Sanat.jpg

 

İş Sanat 5 Şubat Çarşamba akşamı, caz, R&B, soul ve blues repertuvarıyla China Moses’ı sahnesinde ağırlıyor. Caz duayeni Dee Dee Bridgewater’ın kızı olan Moses, kendi şarkılarıyla olduğu kadar, yorumladığı efsanevi caz ve blues şarkılarıyla da dikkat çekiyor.

Tindersticks İstanbul'da

tindersticks - İş Sanat.jpg

 

Kendine özgü tarzı, orkestralı müziği ve dikkat çekici şarkı sözleriyle yıllardır türün öncüsü Tindersticks, Fransız yönetmen Claire Denis ortaklığında çıkardığı “Trouble Every Day” ve “Nénette Et Boni”yle hem müzik hem de sinema dünyasına damga vurdu. Yönetmenin son filmi “High Life”ın soundtrackini besteleyen Tindersticks, Nottingham’ın dokusundan çıkan şarkılarıyla 15 Şubat'ta İş Kuleleri Salonu’nda olacak.

Europa Galante, Vivaldi’nin eserlerini seslendirecek

 

Hem barok hem erken klasik dönem eserlerini seslendirmek üzere 1990’da Fabio Biondi tarafından İtalya’da kurulan Europa Galante 30 yılı aşkın süredir dünyanın her yerinde konserler veriyor. Ünlü mezzo soprano Vivica Genoux ile Vivaldi’nin eserlerini seslendirecek topluluk 17 Şubat’ta dinleyicileriyle buluşacak.

Olga Pericet Flamenko dans gösterisi 20 Şubat’ta 

olga-pericet---İş-Sanat.jpg

 

Olga Pericet Flamenko Dans Topuluğu, 2019 yazında Sadler’s Wells’in Flamenko Festivali serisi kapsamında sergiledikleri La Espina’yı İş Sanat’a getiriyor. Flamenko dansa getirdiği yenilikçi duruşuyla dikkat çeken Olga Pericet, 2018’de İspanya’nın en prestijli ödülü Spanish National Dance’ı kazanmıştı. Sahip oldukları çağdaş vizyonu geleneklerle buluşturan ekip kadınlığın, erkekliğin, dramın ve mizahın eşit parçalara dağıldığı bir dans gösterisi sunuyor.

Afrika Müziği, Latin Müziği ile buluşuyor

Richard Bona - Alfredo Rodriguez - İş Sanat.jpg

 

Ünlü bas gitarist Richard Bona ve Kübalı piyanist Alfredo Rodriguez, davulcu Taylor Gordon eşliğinde 11 Mart’ta İş Sanat’ta unutulmaz bir akşam yaşatacak. Dinleyiciler “Afrikalı Sting” olarak anılan Richard Bona’nın bas performansıyla Rodriguez’in tekniğine şahit olma şansı yakalayacak. 

Camerata Royal Concertgebouw, Behzod Abduraimov’la buluşuyor

Camerata-Royal-Concertgebouw-Orchestra---İş-Sanat.jpg

 

Dünyanın en iyi orkestralarından biri olarak görülen Royal Concertgebouw Orkestrası üyelerinden kurulan Camerata Royal Concertgebouw, zamanın en önemli piyanistlerinden sayılan Behzod Abduraimov yönetiminde 10 Mart’ta İş Sanat’ta konuk oluyor. Özbekistanlı piyanist Abduraimov aynı zamanda konserin solistliğini de üstleniyor. 

Sezonun kapanışını Tiflis Senfoni Orkestrası yapıyor

Tiflis-Senfoni-Orkestrası---İş-Sanat.jpg

 

Vakhtang Kakhidze şefliğinde turnelere devam eden Tiflis Senfoni Orkestrası, 7 Nisan akşamı “Sihirli Flüt” lakaplı flüt sanatçısı Şefika Kutluer ile birlikte Mozart’tan Çaykovski’ye uzanan bir repertuvarla İş Sanat’ta konser verecek. Konserin şefliğini ise Gürcistan Cumhuriyeti Yüksek Şeref ödülü sahibi Vakhtang Kakhidze üstlenecek. Tiflis Senfoni Orkestrası’nın kurucusu dünyaca ünlü müzisyen Jansung Kakhidze’nin oğlu olan usta müzisyen, şeflik, piyanistlik ve vokal yetenekleriyleTiflis’in en önemli sanatçılarının başında geliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU