"Çin'de Müslümanların alıkonduğu gözaltı kamplarının sayısı sanılanın çok daha üzerinde"

Aktivistlere göre alıkonan Uygurlu sayısı bahsedilegelen bir milyon tahmininden çok daha yüksek olabilir

Müslüman nüfusun eşi görülmemiş bir devlet müdahalesine maruz kaldığı Sincan Uygur özerk bölgesindeki antik Kaşgar şehrine güvenlik kamerası yerleştirildi (Reuters)

Bir insan hakları grubu, Müslüman Uygurların alıkonduğundan şüphelenilen  Kuzeybatı Çin'de çok daha fazla kampın tespit edildiğini söyledi.

Sincan Uygur özerk bölgesi genelinde içlerinde hapishanelerin, çalışma kamplarının ve Çin hükümetinin "mesleki eğitim merkezi" diye adlandırdığı alanların da bulunduğu 460’dan fazla tesisin muhtemel konumlarını saptamak için uydu görüntüleri incelendi.

Aktivistlerin "toplama kampı" diye tanımladığı merkezlerden 182'sinin koordinatları da, Sincan'ın bağımsızlığını savunan ABD merkezli Doğu Türkistan Milli Uyanış Hareketi'nin (ETNAM) yaptığı araştırmanın parçası olarak yayımlandı.

ETNAM'dan bir analist tespit ettikleri şüpheli tesislerin yüzde 40'a yakınının daha önce bildirilmediğini ve araştırmanın en az bir milyon Müslüman Uygurun alıkonduğuna dair bahsedilegelen sayıdan çok daha fazlasının olduğu yönündeki tahminleri desteklediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Asya'daki üst düzey savunma görevlisi Randall Schriver, mayısta yaptığı açıklamada Pentagon'un Çin'de "üç milyona yakın yurttaş" Müslüman'ın alıkonduğunu tahmin ettiğini söylemişti.

ETNAM açıklamasında bu tahmine işaret ederek, "Hapishaneler ve çalışma kampları da göz önünde bulundurulduğunda sayının çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz" diye ekledi. Grup zamanı geldiğinde bu tesislerin koordinatlarını açıklayacağını söyledi.

ETNAM'ın genel müdürü Kyle Olbert yeni tahminlerinin yine de ihtiyatlı olabileceğini ileri sürdü. AFP'ye konuşan Olbert, "Aksine, tespit edemediğimiz başka tesislerin olmasından endişeleniyoruz" dedi.

Bölgenin nüfusu aşağı yukarı sadece 22 milyon ve nüfusun 8 milyondan fazlasını Uygurlar oluşturuyor.

 

 

Müslüman nüfusu, 2017'den bu yana eşi görülmemiş bir güvenlik kontrolüne, yüz tanıma taramalarına, devlet yetkililerinin hususi ziyaretlerine ve Komünist Parti'yle lideri Şi Cinping'in öğretilerini zorla öğrenmeye maruz kalıyor.

Aktivistler, Çince'den farklı Uygur dilinin, inanç sisteminin ve yaşama biçiminin buradaki yurttaşları ülkenin kalanına benzetmek için yok edildiğini söyleyerek, alınan tedbirleri daha önce "kültürel soykırım" diye tanımlamıştı.

Çin, Sincan Uygur özerk bölgesindeki "eğitim merkezlerinin" gönüllülüğe dayandığını ve bölgede uyguladığı politikaların ayrılıkçı terör saldırıları sonrası aşırıcılıkla mücadele etmek için gerekli olduğunu söylüyor.

Pekin'in dışişleri bakanlığından sözcü Geng Shuang, ETNAM'ı eleştirdi ve suçlamaların "asılsız" olduğunu söyledi. Shuang, gazetecilere verdiği demeçte, "Tüm yalanlar gerçeklerin önünde başarısızlığa uğrayacak" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU