AYM karar verdi, ilahiyat ön lisans mezunları sınavsız lisansa geçemeyecek

AYM, ilahiyat ön lisans bölümü mezunlarının, ilahiyat lisans programına sınavsız geçişini öngören düzenlemenin, ‘kural, adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmadığına’ karar verdi. Yüksek Mahkeme düzenlemeyi iptal etti

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ilgili düzenlemesinin iptali istemiyle açtığı davada karar verdi.

CHP’nin başvurusunu karara bağladı

Yalnızca ilahiyat ön lisans mezunlarına yönelik kuralın eşitlik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu öne sürülen CHP’nin başvuru dilekçesinde, diğer ön lisans mezunları lisans tamamlama sınavlarına girerken, ilahiyat ön lisans mezunlarına hiçbir şart aranmaksızın lisans tamamlama hakkı verilmesinin ayrıcalıklı durum yarattığı savunuldu.

AYM, kanunun ilahiyat ön lisans programından mezun olanlara sınavsız ilahiyat lisans programına geçişini öngören düzenlemeyi iptal etti.

Gerekçede, düzenlemeyle ilahiyat ön lisans mezunları hakkında diğer ön lisans mezunlarından farklı bir düzenleme getirildiği belirtildi.

Lisansa yerleşemeyen ön lisansa yöneliyor

Ön lisans programlarına yerleşmek için de kural olarak sınav şartının arandığı hatırlatılan gerekçede, bu sınavların lisans programı sınavlarına nazaran başarılması daha kolay olduğu ve genellikle lisans programlarına yerleşemeyenlerin ön lisansa yöneldiği kaydedildi.

AYM kararının gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

İlahiyat ön lisans mezunları dışındakiler yönünden lisans programlarına yerleşmek için çok sayıda öğrenciyle yarışarak sınavda başarılı olma şartı aranmaktayken sadece ilahiyat ön lisans mezunları bakımından aynı programa sınavsız ve kontenjan sınırlaması olmaksızın giriş istisnası tanıyan kural, adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu nedenlerle kural, Anayasanın 2'nci maddesine aykırıdır.

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU