HDP'li Sakık: Belediye başkanları ve il genel meclis üyeleri topluca çekilmeli

DBP’den Ağrı Belediye Başkanı iken görevden alınan, eski HDP Milletvekili Sırrı Sakık, HDP’li belediyelere yapılan kayyum atamaları sonrası, kalan belediye başkanlarının tamamının çekilmesini önerdi

HDP'li belediyelere kayyum atamaları devam ediyor / Fotoğraf: AA

31 Mart'ta Muş Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen ancak seçimi ikinci sırada tamamlayan, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski milletvekili Sırrı Sakık, bugün dört belediyeye daha kayyum atanmasından sonra Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu.
 


Sakık, "HDP’li belediyelere kayyum rutinleşip normalleşirken kendine demokrat(!) diyen hiçbir kesimden ve şahıstan bir beklentim yok. Ancak HDP’den beklentim yereldeki bu çıkmazdan kurtulmasıdır. Şahsi fikrim kalan belediyelerin hep birlikte çekilmesidir” ifadesini kullandı.

“Belediye başkanlarımız bu ruh hali ile nasıl hizmet üretsin?”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Sırrı Sakık, ana muhalefet ve demokrat kesimleri kayyum atamalarına karşı sessiz kalmakla eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’de iktidarı ve muhalefetiyle Kürtlere karşı acımasız bir birlik oluşturulduğunu savunan Sakık, “Hiçbir şey olmamış gibi bir iklim yaratılmaya çalışılıyor. Belediye başkanlarımız bu ruh hali ve ablukada ne hizmet üretebilir ne de siyaset yapabilirler. Ben 31 Mart seçimlerinde Muş’’tan adayken de o iklimi gördüm ve yaşadım. Daha önce Ağrı’da belediye başkanı idim. Çok başarılı olmamıza rağmen ve şehrin yaklaşık yüzde 100'ünün memnun olmasına rağmen yerimize haksız şekilde kayyumlar atandı” şeklinde konuştu.

Kayyum atamaları haksızlığına karşı bir ses verilmesi gerektiği şeklinde tabandan sürekli eleştiriler aldıklarını ifade eden Sakık, devamında şu değerlendirmede bulundu:

Demokrasiye inanıp seçime katılıyorsunuz ve sonuçta halkın oyu ile seçiliyorsunuz. Ama birileri seçim, yasa ve anayasayı yok hükmünde sayıyorsa burada fazla yapılacak bir şey kalmıyor. Bu benim şahsi düşüncem ve bunun tartışılması gerektiğine inanıyorum.

Tabandan bu konudaki haksızlıklara karşı bir ses verilmesi gerektiğini sürekli duyuyorum. O yüzden o paylaşımı yaptım.


“İl ve belediye meclis üyeleri de topluca istifa etmeli”

Sadece belediye başkanların değil, il genel meclis ve belediye meclis üyelerinin de biran önce topluca istifa edip çekilmesi gerektiğini kaydeden Sakık, “Bakın mesela Muş’ta seçilmiş il genel meclis üyelerinin haklarında herhangi bir yasal işlem olmamasına rağmen oradaki yetkililer sadece sayısal çoğunluğu AKP’ye saflarına yazmak adına sekiz tane meclis üyesini yok hükmünde sayıyor. Yani belediye başkanları, il genel meclis ve belediye meclis üyeleri yok hükmünde o zaman niye duruyorlar? Bu soruları kendimize sorarak bir yol haritası belirlemeliyiz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 

Sırrı Sakık
Sırrı Sakık / Fotoğraf: AA


Yapılan kayyum atamalarına karşı bir tavır alınması gerektiğine inandığı aktaran Sakık, şunları söyledi:

Yerelde bu ruh haliyle siyasetin yapılamayacağını ve bütün siyasi partilerin birlik oluşturduğu bu süreçte özellikle ana muhalefet partisi her gün demokrasi ve özgürlüklerden söz ediyor.

Ancak öte taraftan her sabah uyandığımızda birkaç tane belediye başkanımız daha görevden alınıyor ve bu olağan bir şeymiş gibi devam ediyor.

Ana muhalefet partisi kayyumlar konusunda üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirmedi.

Demokrat kesimlerden de hiçbir şey olmamış gibi bir iklim yaratıldı. Bunun için bir tavır sergilenmesi gerektiğine inanıyorum.

Ben etkili ve yetkili değilim ama bu alanda emek vermiş biri olarak konunun tartışılmalı diyorum.


Eski HDP Milletvekili Sırrı Sakık DBP’den Ağrı Belediye Başkanı iken 01 Mart 2017 tarihinde görevinden alınmış, yerine dönemin Ağrı Valisi Musa Işın kayyum olarak atanmıştı. 

Üçü büyükşehir 20 belediyeye kayyum atanmıştı

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atandı.

Daha sonra ise yapılan kayyum atamaları ve tarihleri şöyleydi:

17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp,

18 Eylül’de Erzurum’un Karayazı,

18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin,

22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş,

29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre,

2 Kasım’da Van’ın Saray,

4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe,

9 Kasım’da Van’ın İpekyolu,.

13 Kasım’da Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ve Tunceli’nin Akpazar Belde Belediyesi.

Son kayyum atamaları ile beraber HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 20 belediyesine kayyum atanmış oldu.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU