Beştaş: İktidar gücüyle Nadira Kadirova soruşturması kapatılmasın

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde ölü bulunan Nadira Kadirova olayını TBMM’ye taşıyan HDP’li Beştaş, “Öldürülen kim olursa olsun, faile bakılmaksızın gerçeğin ortaya çıkması lazım” dedi

Nadira Kadirova / Fotoğraf: Twitter

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, yaklaşık bir yıldır çalıştığı AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal‘ın evinde, 23 Eylül akşamı şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın ölümünü Türkiye Büyük Millet Meclis’nin (TBMM) gündemine taşıdı.

Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ankara Emniyet Kimyasal Şube Müdürlüğü tarafından verilen rapora göre, Kadirova’nın, elindeki swap izinin (Ateşli silah artığı, eldе kan ve barut sıçramaları) bulunamadığını hatırlattı.

Olayın ortaya çıkması için uğraştığını anlatan Beştaş, Kadirova’nın ellerinde swap izine rastlanılmadığı için soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini ifade etti. 

“İktidar partisinden milletvekili olunması yargı sürecini etkilememeli”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beştaş, Kadirova için adil yargılama talep ettiklerini vurgulayarak, “Öldürülen kim olursa olsun, failine bakılmaksızın gerçeğin ortaya çıkması lazım. Kadirova başka bir vatandaşın evinde ölü bulunsaydı ne yapılacak ve nasıl bir soruşturma yürütülecek idiyse bunda da bunun yapılmasını istiyoruz. Konu çok önemli. Çünkü genç bir kadın hayatını kaybetmiş. Bir can kaybı yaşanmış” dedi.

Kamuoyunun büyük bir hassasiyet gösterdiğini aktaran Beştaş, devamında şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle biz kadınlar çok daha hassasız. İktidar partisinden milletvekilinin olması delillerin toplanma sürecini etkilememeli ve yargı üzerine baskı oluşturmamalı. İktidar gücüyle Nadira Kadirova soruşturmasının kapatılmasını istemiyoruz.”

Beştaş, Meclis gündemine taşıdığı ve mutlak suretle cevaplandırılmasını istediği bazı soruları Independent Türkçe aracığıyla tekrarladı: 

“Tetiğin çekiliş pozisyonu, açısı, mesafesi konusunda teknik inceleme yapılmış mıdır? Yahut bu konuda bir araştırma yapılmadığına dair iddialar bağlamında neden yapılmamıştır?

Nadira öldükten sonra çekilen fotoğraflarda neden silah içinde şarjör olup-olmadığı araştırılmamıştır?

Ankara Emniyet Kimyasal Şube Müdürlüğü tarafından verilen rapora göre, Nadira Kadirova’nın swap izinde, atış bulgularına rastlanamadığı belirtilmiş olup bu bağlamda olayın bir intihar olmadığı saptanmıştır. Bu bağlamda dosyada tanık konumunda olanların sanık sıfatıyla ifadeleri alınacak mıdır?

Nadira Kadirova’nın ölümü ile ilgili oluşan yoğun şüphelerin giderilmesi adına bir soruşturma sürecinin dikkatli bir şekilde yürütülmesi sağlanacak mıdır?

Nadira’nın ailesinin tehdit aldığına dair iddialar araştırılmış mıdır? Bu konuda bir soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır?”

“Adli Tıp Kurumu’ndan hiçbir rapor söz konusu değildir” 

Şirin Ünal’ın avukatı Didem Karaman ise Beştaş’ın aksine Adli Tıp Kurumu’ndan herhangi bir otopsi raporunun gelmediğini savundu.

Dosyada şüphe uyandıracak hiçbir gelişmenin olmadığını ileri süren Karaman, “Olay sonrası evde vekilimiz Şirin Bey, eşi, kızı ve Kadirova dışında ikinci bir bakıcı daha vardı. Evde bulunan herkesten örnekler alındı ama hiç kimsede swap izine rastlanmadı. Karakolda tanıklardan alınmış ifadelerden başka bir şey yok. Dolayısıyla Kadirova’ya ait Adli Tıp Kurumu’ndan gelmiş hiçbir rapor söz konusu değildir” değerlendirmesinde bulundu

Kalbinin üzerinde kurşun deliği bulunan Kadirova’nın ölümü, kayıtlara intihar olarak geçmişti. Genç kadının ölümüne sebep olan kurşun, AK Partili Ünal’ın Beretta marka silahından çıkmıştı. 

Ölümünün ardından Kadirova memleketi Özbekistan’da toprağa verilmişti.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU