Şili hükümeti göstericilerin talebini kabul etti: Pinochet’nin diktatörlük anayasası değiştirilecek

Şili hükümeti göstericilerin talebini kabul ederek anayasayı değiştirme kararı aldı, yeni anayasa sürecinin en kısa zamanda başlayacağı belirtildi

Şili'deki şiddetli protestoların ardından daha önce BBC'ye röportaj veren Devlet Başkanı Sebastian Pinera istifa etmeyeceğini açıklamıştı (Reuters)

Şili hükümeti, ulaşım ve elektrik zamları nedeniyle sokağa çıkan göstericilerin Pinochet’nin diktatörlük dönemine uzanan yürürlükteki anayasayı değiştirme talebini kabul ederek yeni bir anayasanın yazılacağını duyurdu. 

İçişleri Bakanı Gonzalo Blumel, başkanın, kabine üyelerinin ve siyasi müttefiklerin Kongre’nin yeni bir anayasa yazım sürecinin başlatmasında anlaştığını açıkladı. Yazılacak anayasa daha sonra referandumla oylanacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blumel, pazar günü gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Her şeyden önce, yurttaşlarımızın yükselttiği temel bir talep olan toplum sözleşmesini yeniden şekillendirme hedefine odaklanmalıyız” dedi. 

Toplantıda, yeni anayasa sürecinin başlamasında anlaşıldığını duyuran içişleri bakanı, Devlet Başkanı Sebastian Pinera tarafından yapılan değişiklik duyurularının derinleşeceğini belirtti. Blumel, “Süreç en iyi yurttaşların katılımıyla Kongre üzerinden ilerleyecek ve plebisite sunulacak. Kapsayıcı bir anlaşmaya varmak için toplumdaki tüm öznelerle bir diyalog süreci başlatacağız” ifadelerini kullandı. 

Blumel, süreç açısından bir zaman çizelgesi vermese de hükümetin konuya dair hızlı bir biçimde hareket edeceğini söyledi. 

 

the santiago times.jpg
İçişleri Bakanı Blumel, toplumun tüm kesimlerinin bu süreçte yer alacağını belirtti (The Santiago Times) 

 

Ekim ayında başlayan protestolarda göstericiler, sağlık, eğitim ve ekonomik eşitsizliklere yönelik taleplerinin mevcut anayasayla karşılanamayacağını belirterek yeni bir anayasanın gerektiğini belirtiyordu. Yürürlükteki anayasa, 1973-1990 yılları arasında Augusto Pinochet’nin askeri dikta rejimi sırasında hazırlanmıştı. 

Şilili hackerlardan, şiddet kullanan tüm polisleri ifşa eden internet sitesi

Ulaşıma ve elektriğe zam yapılacağının açıklanmasının ardından şiddetli eylemlere dönüşen protestolarda en az 20 kişi hayatını kaybetmiş ve bin 218 kişi de yaralanmıştı.

 

Ekran Görüntüsü (8).png
Sitenin Şilili hackerlar tarafından kurulduğu aktarıldı (pacolog.com)

 

Şilili hackerlar tarafından göstericilere şiddet uyguladığı tespit edilen polislerin bilgilerininse pacolog.com adlı internet sitesinden ifşa edildiği belirtildi. Sitede yer alan haritada, polislerin adreslerinin yer aldığı bir arayüz bulunuyor. Polis silüetlerine tıklandığında polislerin adresleri görüntüleniyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU