Hong Kong'da göstericiler Pekin yanlısı bir kişiyi ateşe verdi

Hong Kong'da 6 aydır devam eden eylemlerde polis bir eylemciyi vurdu ve Pekin yanlısı bir kişi ateşe verildi

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde hükümet karşıtı eylemler altıncı ayına girerken Pekin yanlısı bir kişinin Hong Konglu protestocular tarafından ateşe verildiği ve Hong Kong polisinin de bir eylemciyi vurduğu görüntüler paylaşıldı. 

Hong Kong polisinin eylemler sırasında bir eylemciyi vurduğu görüntüler Facebook'tan canlı yayın yapan bir kişinin kamerasına takıldı.

Pekin yanlısı bir kişi ateşe verildi

Eylemcilerle tartışan Pekin yönetimi yanlısı bir kişi üzerine fırlatılan yanıcı maddenin tutuşturulması sonucu yaralandı. Polis, Ma On Shan bölgesinde yaşanan olayı soruşturduğunu açıklarken, sağlık kaynakları yaralının durumunun kritik olduğunu duyurdu. 

 

 

Tartışmanın neden başladığı bilinmiyor ancak yakılmadan önce orta yaşlardaki adam eylemcilere, "Hiçbiriniz Çinli değilsiniz" diyor. Onunla tartışan bir kişininse "Greater Bay bölgesine geri dön" dediği duyuluyor. Greater Bay, Hong Kong sınırında Çin anakarasına dahil bir bölge. 

Hong Kong polisi bir kişiyi vurdu

Tükenmez Haber'in aktardığına göre, Facebook'ta paylaşılan görüntülerde yolları kapatan bir eylemciye müdahale eden polise bir başka eylemcinin yaklaştığı, polisin de silahını ateşleyerek eylemciyi vurduğu görülüyor.

Olayın Hong Kong'un kuzeydoğusundaki Sai Wan Ho bölgesinde eylemcilerin trafiği tıkamaya çalıştığı yerde yaşandığı belirtildi. 

 

 

Sağlık yetkilileri BBC'ye yaptığı açıklamada vurulan 21 yaşındaki eylemcinin hastaneye kaldırıldığını ve yoğun bakımda olduğunu söyledi.

Hong Kong'da haziranda başlayan eylemlerde üçüncü kez bir eylemci polis tarafından gerçek mermiyle vurulmuş oldu. Bundan önce 1 Ekim'de bir eylemci kolundan, 4 Ekim'de de genç bir eylemci bacağından vurulmuştu.

Son eylemlerde neler yaşandı?

Hong Konglu eylemciler bugün için genel grev çağrısı yaparken, Çin Üniversitesi'nde polis eylemcilere plastik mermiyle müdahale etti. Barikat kuran eylemciler de molotof kokteyli ve taş atarak karşılık verdi. 

Hong Kong Politeknik Üniversitesi'ndeki eylemeyse polis göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu. Bu okullarda derslerin iptal edildiği de gelen bilgiler arasında. 

Yine Hong Kong merkezinde polis eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. 

Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgilere göre, Hong Kong'un birçok bölgesinde ana caddelerin ulaşıma kapandığı, bölgedeki metroları yöneten Hong Kong MTR'nin doğu demir yolu hattındaki raylara fırlatılan nesnelerden dolayı seferlere ara verdiği ve göstericilerin Hong Kong'un Kwai Fong bölgesinde bir treni ateşe verdiği için ulaşımda aksaklıklar olduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada dolaşan bir görüntüde ise motosikletli bir polisin eylemcilerin üzerine aracını sürdüğü görüldü. 

Göstericiler dün de alışveriş merkezi ve metro istasyonuna zarar vermişti. Gösterilere destek veren bazı milletvekilleri cumartesi günü gözaltına alınmış, bazıları da karakola çağrılmıştı. 

Protestolarda, 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Chow Tsz-lok göstericilerle polis arasında çıkan çatışma sırasında katlı otoparktan düşerek yaralanmış ve cuma günü hayatını kaybetmişti.

Hong Kong'daki Eylemler

Hong Kong yönetimi, "şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran" yasa tasarısını 3 Nisan'da parlamentoya sunmuştu.

Tasarının, Hong Kong'un özerk yönetim yapısı ve yargı bağımsızlığını zedeleyerek kenti, Çin merkezi yönetiminin güdümüne sokacağını düşünen muhalefet, haziran başında kentte büyük kitlesel protestolar başlatmıştı.

Protestoların gün geçtikçe şiddetini artırması üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamış, gösterilerin sürmesi üzerine 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini duyurmuştu.

Tasarı, 23 Ekim'de resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, "demokratik reform" talepleriyle eylemlerine devam ediyor.

Üç binden fazla kişinin gözaltına alındığı protestolar, Hong Kong'un son 10 yılda ilk defa ekonomik durgunluk yaşamasına yol açtı.

DAHA FAZLA HABER OKU