Bolivya Devlet Başkanı Morales, halkı demokrasiye sahip çıkmaya çağırdı

Seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla başlayan sokak olaylarının sürdüğü Bolivya'da bazı polislerin, hükümet karşıtı protestoculara katılması üzerine Devlet Başkanı Morales, halka “demokrasiye sahip çıkma” çağrısında bulundu

Bolivya'da devam eden gösterilere polislerin de katıldığı ifade ediliyor. Fotoğraf:AA

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da, 20 Ekim'de düzenlenen ve Evo Morales’in kazandığı genel seçimlerde hile yapıldığını iddia eden muhaliflerin başlattığı protesto ve Morales taraftarlarının destek gösterileri yer yer şiddet eylemlerine dönüşerek sürüyor.

Dün akşam saatlerinde birkaç kentte bazı polislerin hükümete karşı isyanına sahne olan ülkede Devlet Başkanı Morales, sosyal medya hesabından yaptığı çağrı ile halktan, "şiddet yanlısı grupların tehdidi altındaki" demokrasiyi savunmasını istedi.

 

thumbs_b_c_f7206af397ffd2b5161946f5a15f0b02.jpg

Siyasi rakimleri, Devlet Başkanı Evo Moralas, seçimlere hile karıştırmakla suçluyor. Fotoğraf:AA

 

Halkı barışçıl bir şekilde demokrasiyi ve anayasayı müdafaa etmesini isteyen Morales, şunları kaydetti:

Demokrasimiz, anayasal düzene kasteden şiddet yanlısı gruplarca ortaya konan darbe girişimi karşısında tehlikededir. Uluslararası topluma, hukuk devletine karşı bir darbe yapıldığını haber veriyoruz.

 

İçişleri Bakanı Bonifaz sükunete davet etti

Öte yandan Başkent La Paz'da konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısı düzenleyen Bolivya İçişleri Bakanı Carlos Romero Bonifaz da muhaliflere sakin olmaya ve sekin kanlı davranmaya davet etti.

Sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlara dikkati çeken Bonifaz, hükümete karşı bayrak açan polislere yönelik herhangi bir askeri operasyon düzenlenmeyeceğini vurguladı.

Sucre, Santa Cruz ve Cochabamba kentlerindeki bazı polisler, akşam saatlerinde hükümet karşıtı protestoculara katılmıştı.

Savunma Bakanı Javier Zabaleta protestocu polislere karşı askeri güç kullanılmayacağını, söz konusu gruba yine polis gücünün müdahale edeceğini duyurmuştu.

 

 

thumbs_b_c_6307b7b8fcfbd5507261e4904744a535.jpg
Morales karşıtları, 20 Ekim'de gerçekleşen seçimlerin ardından seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla eylem başlattı. Fotoğraf:AA

Gösteriler 20 Ekim’deki seçimden sonra başladı

Ancak Bolivya'da seçimlerde hile yapıldığını iddia eden muhalifler ve Devlet Başkanı Morales destekçilerinin sürdürdüğü gösteriler, sık sık taraflar arasında taşlı sopalı kavga ve çatışmalara dönüşüyor.


Bolivya'da, 20 Ekim'deki seçimleri Devlet Başkanı Morales yüzde 47,8 oyla ilk turda kazanmış, rakibi eski Devlet Başkanı Carlos Mesa ise yüzde 36,51'de kalmıştı.


Ülkedeki yasalara göre, bir adayın devlet başkanı olabilmesi için geçerli oyların yüzde 50'sini alması veya yüzde 40 oy alarak en yakın rakibine yüzde 10 fark atması gerekiyor. 

Bu oranlara ulaşılamaması durumunda seçimler, en yüksek oy alan iki adayın yarışacağı ikinci tura kalıyor.

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU