Dünyadaki dolar milyonerlerinin sayısı açıklandı: Türkiye bir yılda 24 bin milyoner kaybetti

ABD, dünyanın yeni dolar milyonerlerinin yarısından fazlasına sahip

Şu an Türkiye’de, 94 bin (dolar cinsinden) milyoner yaşıyor (AFP)

Zürih merkezli banka ve finans şirketi Cedit Suisse’in araştırma enstitüsü, 2019’un Global Servet Raporu’nu açıkladı. Rapora göre ABD, dünyanın yeni dolar milyonerlerinin yarısından fazlasına sahip olurken, Türkiye bir yılda 24 bin milyoneri kaybetti. Ekonomist Mahfi Eğilmez Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle Türkiye'nin dolar milyoneri sayısındaki düşüşün doğal olduğunu vurguladı.

Araştırmacılar 2019’un ortalarında, dünya genelindeki en az 1 milyon doları (yaklaşık 5 milyon 740 bin TL) olan kişi sayısının, 46,8 milyona ulaştığını tespit etti. Hala en fazla milyoneri barındıran ABD, toplam sayının yüzde 40’ına sahip. Bu oran 18 milyon 614 bin kişiye tekabül ediyor.

ABD’deki milyoner nüfusun son bir yılda 675 bin arttığı belirtilen raporda, “Son 10 yılın küresel servet oranları, ABD ve Çin merkezli. ABD bu yıl, 2008’deki küresel krizle başlayan servet artışını daha da büyüttü” ifadeleri yer aldı.

 

 

Küresel çapta 1,1 milyon artan dolar milyoneri sayısına Japonya 187 bin kişilik artışla katkı koyarken, Çin’deki dolar milyoneri sayısı da bir yılda 158 bin artarak, 4 milyon 447 bine ulaştı. Çin’i, 2 milyon 187 bin kişiyle Almanya izledi.

Öte yandan, Avustralya ortalama servetindeki düşüşün ardından 124 bin dolar milyoner kaybetti. Avustralya’yı da 27 bin milyoner kaybeden Birleşik Krallık izledi.

Birleşik Krallık’taki (dolar cinsinden) milyoner kaybının, Brexit’le ilişkili olduğu yorumları yapılırken, The Economist’te yer alan haberde, Boris Johnson’ın Londra belediye başkanıyken sarf ettiği sözler hatırlatıldı. Johnson 2014’te, Londra’da 72 milyarder yaşadığını ve bu sayının New York’tan fazla olduğunu söylemişti. The Economist, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

Şehirde şu an 95 milyarder olduğu iddia edilse de bunların milyoner kuzenlerinin durumu pek de parlak olmayabilir. Britanya son bir yılda, Brexit’teki belirsizliğin sonucunda poundun değer kaybetmesi nedeniyle 27 bin milyoner kaybetti.

 

 

Dolar milyoneri kaybında Avustralya ve Birleşik Krallık’ı takip eden ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. Türkiye, 2018’de 118 bin dolar milyonerine sahipken, 24 bin milyoner kaybetti. Böylece 2019’un ortalarında Türkiye’de yaşayan dolar milyoneri sayısı, 94 bine düştü. Son bir yılda 7 bin kişi kaybeden Yunanistan’daysa 68 bin milyoner bulunuyor.

Yunanistan’daki kaybın ülkedeki krizle bağlantılı olabileceğini söyleyen ekonomist, yazar ve öğretim görevlisi Mahfi Eğilmez, Türkiye’deki durumu Independent Türkçe’ye şöyle yorumladı:

Türk Lirası’nda tutulan paraların dolar karşısında değeri düştüğü için çok normal olarak bu milyonerler, milyonlarını kaybetmiş olabilir. Türkiye bir önceki yıla göre yüzde 20-25 değer kaybetmişse, 1 milyon lirası olan kişinin serveti bugün dolar cinsinden yüzde 25 düşer. Değer kaybının çok ciddi etkisi vardır.

Raporda yerel parası dolar karşısında en sert değer kaybeden ülkeler olarak Türkiye, Pakistan ve Arjantin sayılırken, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 21 olarak belirtildi. Raporda ayrıca, “Ülkelerin büyüme kayıtları, servetlerinin dolar cinsinden ya da yerel para biriminden hesaplanmasına göre ciddi oranlarda değişebilir” ifadeleri yer aldı.

TL milyonerinde artış var

 

 

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de yurt içinde ve dışında yerleşik TL milyonerlerinin toplam sayısı eylül sonu itibarıyla 206 bin 889 düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl sonunda 180 bin 126 olan milyoner sayısı, 9 ayda 26 bin 763 kişi arttı. Milyonerlerin toplam mevduatı eylül sonu itibarıyla 1 trilyon 255 milyar 273 milyon liraya ulaştı. Böylece milyoner başına düşen ortalama mevduat, 6 milyon 67 bin lira oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU