James Dean hayata dönüyor: Vietnam filminde rol alacak

Aktör dijital teknolojiyle beyaz perdeye dönecek

James Dean geçirdiği trafik kazası sonucu 24 yaşında yaşımını yitirmişti (IMDb)

Görünen o ki "gelecek şimdi" ve kaçınılmaz olan gerçekleşti. 1955’te 24 yaşında hayatını kaybeden sinema ikonu James Dean, Finding Jack isimli yeni Vietnam dönemi aksiyon filminde rol alacak.

Doğru okudunuz. “Tüm vücut özel efekti” (full body CGI) aracılığıyla gerçek görüntü ve fotoğrafları kullanılacak Dean, dijital olarak hayata döndürülecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Collider'da yer alan habere göre aynı isimli romandan uyarlanan film, Vietnam Savaşı’nın bitiminde terk edilen 10 binden fazla askeri köpeği konu alıyor. Dean’in filmde yardımcı rolde yer alacağı belirtiliyor.

Aktörlerin dijital versiyonları aslında nadir rastlanan bir durum değil. Hollywood’da “dijital dublörlük” tehlikeli aksiyon sahnelerinde aktör ve dublör çalıştırmamak adına yaygın şekilde kullanılıyor.

Pek çok Marvel Sinematik Evreni (MSE) filminde Iron Man'in kostümlü sahnelerini dijital dublörler canlandırıyor. Yenilmezler’deki (The Avengers) son savaşta karakterlerin etrafta uçup uzay motosikletlerine zıpladığı sahnelerin arkasında da djital dublörler var.

Ancak ölü bir oyuncuyu bir sinema filmi performansı için teknolojiyle hayata döndürmek güncel bir inovasyon. 

Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi’nde (Rougue One: A Star Wars Story), Grand Moff Tarkin karakteri için bu denenmişti. Grand Moff Tarkin’i orijinal Star Wars’ta Peter Crushing canlandırmış, aktör 1994’te hayatını kaybetmişti. 

Dijital teknoloji ayrıca orijinal Star Wars’tan eski görüntüler kullanılarak genç Prenses Leia’yı Rouge One’ın finalinde geri getirmek için de kullanılmıştı. David Fincher, yaygınlaşmadan önce Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi’nde (The Curious Case of Benjamin Button) “gerçekçi dijital karakter” kullanımının sınırlarını zorlamıştı.

Bu sene Will Smith, İkizler Projesi’nde (Gemini Man) kendisinin tamamıyla dijital bir versiyonuyla karşılıklı oynadı. Zira bu filmde genç Will Smith’e hayata veren yalnızca dijital makyaj değildi, yönetmen Ang Lee tepeden tırnağa tamamıyla dijital bir karakter yaratmak istemişti.

 

will smith - IMDb.jpg
Gişede bekleneni veremeyen İkizler Projesi'nde Will Smith, genç versiyonuyla yüzleşiyor (IMDb) 

 

Finding Jack, Dean’in ailesinin rızasıyla görüntülerinin kullanım haklarını alan Anton Ernst ve Tati Golykh tarafından yönetilecek. Imagine Engine, Güney Afrikalı görsel efekt şirketi MOI Worldwide’la beraber James Dean’i hayata döndürmek için çalışırken, Ernst ve Golykh kendi prodüksiyon şirketleri Magic City Film üzerinden filmin yapımını üstlenecek.

James Dean ailesinin ticari temsilcisi CMG Worldwide’ın CEO’su Mark Roesler, bu filmin başkalarını da dijital teknoloji vasıtasıyla yaşımın yitirmiş film yıldızlarını hayata döndürmek konusunda teşvik edeceğini umuyor.

Roesler, “Hızla gelişen teknolojiyle beraber, bunu ikonik müşterilerimizin çoğu için yepyeni bir ufuk olarak görüyoruz. Bu artık aramızda olmayan müşterilerimizin çoğu için yepyeni bir fırsat yaratıyor. Güney Afrika’daki ortaklarımız, bu teknoloji ayrıca gelecekte kültürel mirasın önemini anlatan hikayelerde Nelson Mandela gibi tarihi ikonları yeniden yaratmakta da kullanılabileceği için çok heyecanlılar” diye konuştu.

Bütün bunlar Ian Malcolm’un meşhur Jurassic Park repliğini akıllara getiriyor:

Bilim insanlarınız bunu yapıp yapamayacaklarını düşünmekle o kadar meşguldü ki, durup "Bunu yapmalı mıyız?" diye düşünmedi.

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU