Britanyalı parlamenterler: Hükümet göç politikalarıyla "sığınmacıları ölümcül kaçakçılık yollarına sürüklüyor"

Rapora göre Akdeniz'de yaşanan yaklaşık 19 bin ölümden sonra Essex TIR faciası uyarı işareti olmalı

Birleşik Krallık-Fransa arasında göçmenlerin yaptığı tehlikeli yolculukta bugüne dek birçok kişi yaşamını yitirdi (AFP)

Britanyalı parlamenterler, hükümetin, göçmenlerin hayatlarını, cezalandırıcı politikalar yoluyla kaçakçıların ellerine bırakarak tehlikeye attığını belirtti.

Dış İlişkiler Komitesi, Essex'te 39 kişinin bir TIR'da ölü bulunmasının uyarı ikazı olması gerektiğini belirtirken, yaklaşımlarını gözden geçirmeleri konusunda bakanlara baskı yaptı.

Komitenin raporu, Birleşik Krallık'ın (BK) sınırlarını kapatmaya odaklanmasının "göçmenleri daha tehlikeli yolları izlemeye zorladığı ve bu kişileri suç gruplarının eline ittiği" uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü tahminlerine göre, Ocak 2014'ten bu yana en az 18 bin 900 erkek, kadın ve çocuk Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamlarını yitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı süre zarfında, karayollarında, göçmen kamplarında, Libyalı kaçakçıların ellerinde ve işkenceyle hastalığın yaygın olduğu gözaltı merkezlerinde de çok daha fazla göçmen öldü.

Parlamenterler Britanya'ya giden yolları kesmek için Libya'nın yanı sıra Sudan ve Nijer gibi diğer ülkelerle anlaşma yapılmasını eleştirdi.

Bu tür anlaşmaların insan hakları ihlallerini körükleme riski taşıdığını kaydeden parlamenterler, geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya gitmesine izin vermek için "Kapıları açarız" tehdidinden sonra meselenin dost hükümetler tarafından koz olarak kullanılabileceğini söyledi.

Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi'nin Muhafazakar Partili Başkanı Tom Tugendhat, Essex'teki şok edici facianın bir kereye mahsus olmadığını ifade etti.

Tugendhat, "Bugün, dünya çapında yüzlerce aile, hayatlarını kaçakçılara emanet ederek kendilerini ölümcül kumar oynamak zorunda hisseden yakınlarını kaybediyor" diye ekledi.

BK son yıllarda gerçekleşen göçmen krizlerinden nispeten ayrı durumdaydı ama krizin etkisinden korunduğumuzu düşünmek hata olur. Şu anda, ABD'nin Suriye'den çekilmesi ve daha önce Kürt savaşçıların elinde olan bölgeye Türkiye'nin askeri operasyon yapması göçmen akışının artışına sebep olabilir.

Tugendhat, hükümeti göç ve iltica politikalarıyla "örnek olmaya" ve Brexit sonrası bu konuya dair Avrupa Birliği (AB) forumlarında kalmaya davet etti.

Komite Başkanı, "Düzensiz göçlere tepkimizi birlikte planlamamız çok önemli" dedi.

Komite, meseleye dair Avrupa ülkeleriyle gelecekte işbirliğini sağlamak için tekrar çaba gösterilmesi gerektiğini belirtirken, BK yetkililerine düzensiz göçün tartışıldığı AB düzeyindeki toplantılara derhal dönmeleri çağrısı yaptı.

Aktivistlerin yıllardır cevapsız kalan çağrılarını tekrarlayan parlamenterler, Britanya hükümetinin, göçmenlerin kaçakçılara başvurmasını engellemek için Avrupa dışından sığınma başvurularının yasal yollarını arttırmasını istedi.

Parlamenterler, Fransız sahilleri boyunca güvenliği artırmaya para harcamak yerine Fransa'nın kuzeyindeki göçmenlerin muzdarip olduğu "korkunç koşulların" devam etmesine izin verdikleri için bakanları kınadı.

Raporda alıntılanan ve hükümet tarafından bizzat yürütülen araştırmaya göre, Fransa limanlarındaki sıkı önlemlerin, BK'nın şimdilerde durdurmaya çalıştığı İngiliz Kanalı'ndan küçük botlarla geçişin artmasına sebep olduğu belirtilmişti.

Raporun sonuç kısmında "Bölgedeki koşulları iyileştirmeden sınır güvenliğini arttırmaya odaklanmak, göçmenleri Kanal yoluyla çaresiz yolculuklara zorlayarak ters tepki yapabilir" ifadesine yer veren komite, hükümetten göçmen kamplarındaki şartları iyileştirmesini ve yakınları Britanya'da yaşayanlar için sığınma başvurusu sürecini hızlandırmasını istedi.

 

 

Parlamenterler, Sofya Operasyonu bot devriyelerinin sona ermesi ve yardım kuruluşlarına ait kurtarma gemilerine yapılan yasal bir saldırıdan sonra geçiş yapmaya çalışan göçmenler arasında ölüm oranlarının artmasının ardından, BK'nın Akdeniz'deki arama kurtarma operasyonlarını tekrar başlatmak için İtalya ve diğer AB ülkeleriyle birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Son zamanlarda Libya'dan ayrıldıktan sonra Avrupa'ya ulaşan her 6 kişiden birinin öldüğünü kaydeden raporda, "Hiçbir koşulda göçmenler diğerlerini gelmekten caydırmak için ölüme terk edilmemeli. (Dışişleri Bakanı Heather Wheeler'ın) sunduğu deliller Dışişleri Bakanlığı'nın bu sorunla ciddi bir şekilde mücadele ettiğine dair bizi tatmin etmeye yetmedi" ifadeleri yer aldı.

Parlamenterler aynı zamanda "BK'nın Libya'daki göç programlarına sağladığı fonların insan hakları ihlallerine katkıda bulunmadığından emin olmak için sağlam denetim ve tedbirler getirilmesi" çağrısında bulundu. Libya'da devam eden iç savaşta hem devletin resmi sahil güvenlik güçleri hem de devlet dışı aktörlerin insan hakları ihlallerine imza attığı iddia ediliyor.

Raporda "İnsan hakları ihlallerini körükleme, silahlı örgütleri güçlendirme ve uzun dönemde istikrarı baltalama pahasına AB'nin Libya'yla yaptığı anlaşmalar, göçmen sayılarını azaltmada kısa dönemlik siyasi "zafer" kazandırdı" ifadelerine yer verildi.

BK'nın, kısa dönemde Avrupa sınırlarına ulaşanların sayısını güçbela azaltmaya odaklanmak yerine -iklim değişikliği, çatışma, baskı uygulayan yönetim ve yolsuzluk gibi- düzensiz göçü arttıran daha kapsamlı ve birbiriyle bağlantılı faktörlere değinmesi gerekir.

Raporda, 2014-2015 göçmen krizi sırasında Avrupa'ya giren sığınmacıların, diğer birçok ülkeye göre daha az bir kısmını almış olmasına rağmen BK'nın "değişen siyasi iklim" gibi etkileri hissettiği kaydedildi.

Bir hükümet sözcüsüyse şu açıklamayı yaptı:

İnsan kaçakçılığının zorbalığıyla mücadeleyi göç yolculuğunun her aşamasında - denizaşırı, sınırlarımızda ve BK içinde yapmak- büyük bir önceliğimizdir (...) BK bunu, yasa dışı göçe iten faktörleri azaltmaktan -çatışma, istikrarsızlık ve yoksulluk- sınır güvenliğini güçlendirme ve kaçakçılıkla mücadele operasyonlarına kadar düzensiz göçü ele alarak yapıyor (...) Hükümet ve kolluk güçleri, insanların ızdırabının sürmesine neden olan küresel suç endüstrisine göğüs germek için Avrupalı ülkelerle, küresel ortaklarla, kilit öneme sahip transit ülkelerle ve göçmenlerin geldikleri ülkelerle kapsamlı şekilde çalışıyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU