En iyi 10 parlamento binası

Dünyanın en güzel yasama meclisleri

Angola'nın yeni Ulusal Meclis binası 2015 yılında açılmıştı (David Stanley)

Allan Faulds, dünyadaki 193 ülkenin tamamında parlamentonun alt kanatlarına ev sahipliği yapan binaları bir Twitter başlığında incelemek gibi gözüpek bir çabaya imza attı; ki fazlasıyla eğlenceli ve okumaya değer. Aşağıda, belirli bir sıra olmaksızın, en benim 10 favorim.

1. Macaristan

Allan'ın da dediği gibi “İşte bu. Parlamento budur. Benzersiz bir yasama binası”. Gotik? Tamam. Kubbe? Tamam. Kırmızı? Tamam. Faulds ayrıca “içinin de unutulmaz derecede muhteşem” olduğunu söylüyor, ki ben de onun sözüne güveniyorum.

2. Romanya

Bu bina 2014'teki En harika 10 bina başlıklı yazımda da yer alıyordu. Çok geniş ve bir o kadar da etkileyici. Yapımı 1984'te başlamıştı ve 1989'da Çavuşesku öldüğünde hala tamamlanmamıştı. Artık tamamlanmış durumda ama yüzde 70'i boş.

3. Trinidad ve Tobago

Allan “Bir gün kırmızı rengi seven biri parlamento binalarını inceleyecek, o gün geldiğinde biz de Kızıl Ev'le hazır olacağız” diyor.

4. Ermenistan

Hazır lafı açılmışken, Allan “üniversite kampüsünü andıran bir havası” olduğu konusunda haklı olsa da güzel bir bina, büyük, simetrik ve çimleri “çok sevimli görünüyor”.

5. Angola

Yine, eğer kubbeleri, simetriyi, kırmızı binaları ve bahçeleri seviyorsanız, ki Allan ve ben seviyoruz, bir diğer mükemmel parlamento binası da bu.

6. Amerika Birleşik Devletleri

Bilindik olduğu ve içinde çalıştığım için Westminster Sarayı'nı dahil etmedim ama Capitol Hill Binası o kadar iyi ki yüksek ilgiye maruz kalmak ihtişamını gölgeleyemiyor.

7. Hindistan

Edwin Lutyens ve Herbert Baker tarafından tasarlanan devasa dairesel bir yapı -çevresi bir milin üçte biri kadar- (yaklaşık 550 metre ç.n.), 1920'lerde inşa edildi ve içinde yarım daire şeklinde üç oda ve bir kubbe bulunuyor.

8. Kanada

Gülünç bir Disney kalesi dizaynı. Bayılıyorum. 

9. Seyşeller

Allan bu binaya “sahil köyü misali bir parlamento binası” diye iltifat ediyor: Ben de açık verandasını ve balkonunu beğeniyorum ve güneş panelleri var.

10. Butan

Allan'ın da dediği gibi, alçak kalkanlı çatılar Butan'da standart olabilir ama çok güzel ve aynı zamanda kırmızılar, tepesinde de küçük altın pagodalar mevcut.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU