Maduro ve Diaz-Canel, Havana’da bir araya geldi: ABD yaptırımları Latin Amerika’da dayanışmayı güçlendiriyor

Küba Komünist Partisi lideri Raul Castro, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro, pazar günü Havana’da gerçekleştirilen toplantıda pek çok aktivistle birlikte bir araya geldi

Havana'da düzenlenen toplantıya çok sayıda aktivist katıldı (Havana Times)

Küba Komünist Partisi lideri Raul Castro, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro, pazar günü Havana’da bir araya gelerek ABD’nin cezalandırıcı yaptırımlarının bir arada durma kararlılıklarını güçlendirdiğini ve kıtadaki toplumsal değişimi alevlendirdiğini belirtti. 

Üç liderin başkanlık ettiği, Havana’da pazar günü düzenlenen kapalı dayanışma toplantısına çoğunluğu Latin Amerika’dan olmak üzere bin 300’den fazla aktivist katıldı. Üç günlük toplantıda katılımcılar, ABD’nin kıtadaki sosyalist hükümetlere ve hareketlere karşı saldırgan tavrının nasıl mağlup edeceği üzerine tartışmak için toplandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Neoliberalizmi yenme ve demokrasiyi destekleme çağrısıyla yapılan toplantı, muhafazakarların yönettiği Şili’de ve Evo Morales’in ihtilaflı seçimi kazanmasının ardından Bolivya’da gerçekleşen toplumsal hareketlerin yaşandığı esnada gerçekleşti. 

Ayrıca, Brezilya’da popüler solcu lider Luiz Inacio Lula Da Silva’nın tutukluluğu üzerine gerçekleştirilen protestolar da devam ediyor. Arjantin’de merkez sol yeniden iktidara gelirken, Venezuela ve Küba da ABD yaptırımlarıyla mücadele ediyor. 

Maduro ve Diaz-Canel devlet televizyonundan verilen yayında ABD’nin ithamlarını alaya alarak diğer ülkelerdeki huzursuzlukların ardında olduklarını belirtti. Reuters’ın haberine göre Maduro’nun toplantıdaki varlığının Küba’nın Venezuela'ya ABD’nin çabalarına rağmen stratejik ittifakını çekmeyeceği sinyalini vermek için tasarlandığı belirtildi.

Maduro, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (ADÖ) Şili’deki protestoların ardından Küba’nın olduğu yönündeki suçlamalarını “aptalca” diye niteledi. Maduro, sert bir tonda yaptığı uzun konuşmasını, “Halkın alternatif arama hakkı vardır” diyerek bitirdi. 

Diaz-Canel de Şili’deki protestolara ve Arjantin seçimine değinerek, “Görmemek, duymamak ve insanların sokaklarda söylediklerini fark etmemek için gözlerini, kulaklarını, ağızlarını kapatıyorlar. Neoliberalizm ekonomik bir başarısızlık, toplumsal bir faciadır” dedi. 

Trump ve şahinleri Küba Devrimi’ne, Bolivarcı Devrime, Sandinistalara, Brezilyalı, Bolivyalı ve Arjantinli solcu siyasi liderlere, kıtadaki toplumsal hareketlere saldırıyor.

Küba Devlet Başkanı, ABD’nin diğer aktörlerin Küba’yla ticaret yapmasını engelleyerek ülkesini kuşatmakla suçladı. 

Reuters'tan yararlanılmıştır

DAHA FAZLA HABER OKU