AK Parti’den istifa eden Yeneroğlu ile İçişleri Bakan Yardımcısı İnce arasında “Alparslan Kuytul” polemiği

Mustafa Yeneroğlu, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün basın açıklamasında Alparslan Kuytul için kullandığı “din istismarı” tabirine tepki gösterdi. Bakan Yardımcısı İnce, bu ifadenin savcılık iddianamelerinde de kullanıldığını söyledi

Fotoğraf: Twitter

AK Parti’den istifa eden Bağımsız İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün, 21 aydır cezaevinde bulunan Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul hakkında “dini istismar eden bir oluşumun lideri” diye bahsetmesine tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeneroğlu, sosyal medya hesabından emniyetin basın açıklamasını paylaşarak, “Polis hangi yetkiyle 'dini istismar' tespiti yapıyor, bunun hukukta dayanağı ne?” ifadelerini kullandı.

Yeneroğlu şunları yazdı:

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nün basın açıklaması baştan aşağıya 90lardan hatırladığımız temel hakları hiçe sayan reddiyeci ve savunmacı bir refleks. Eskileri hatırlamak zorunda kalmak ne kadar acı. Polis hangi yetkiyle 'dini istismar' tespiti yapıyor, bunun hukukta dayanağı ne?

 

Eski AK Partili Yeneroğlu’na Twitter hesabından tepki gösteren İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ise, bu ifadenin savcılık iddianamelerinde de olduğunu hatırlatarak, “Savcılık iddianamesinde yer alan ifadenin kullanıldığı açıklamayı eleştirmekte dahi kifayetsizsiniz” dedi.

İnce, “Açıklamayı çarpıtmak görevinizin sorumluluğuyla bağdaşmaz. Kamu düzenini bozmaya çalışanlara arka çıkışınız öfkenizin ve kininizin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

 

"Otoriter, güvenlikçi, savunmacı, vatandaşa tepeden bakan bir 28 Şubat zihniyeti"

Bu yanıtın ardından tekrar paylaşımda bulunan Yeneroğlu, şunları yazdı:

“Kamu görevlisi olarak bir milletvekiline yönelik bu dil yakışıksızdır. Kem söz sahibine aittir. Seviyenize düşmem. Gün gelecek bu üslubunuzdan dolayı utanacaksınız! Bizi ayıran hukuk ve vicdandır. Öfke ve kin benim yolumdan geçmez, ama siz kurumsallaştırdınız maalesef!

Hukuk devletini tahrip eden bu zihniyettir maalesef. Hakaret ederek,üstenci dil kullanarak insanları susturacaklarını zannederler. Ülkenin iç güvenliğinden ve özellikle huzurundan sorumlulular bir milletvekili ile bu dille konuşursa,vatandaş ne yapsın! Sizi nezakete davet ediyorum!

Siz nerden nereye geldiniz, ben adınıza üzülüyorum. Sivil ve vicdan okulu mgv'den otoriter, güvenlikçi, savunmacı, vatandaşa tepeden bakan bir 28Şubat zihniyeti. Kifayete gelince, size hukuk dersi verebilirim. Fakat sizde bu anlayış varken, polis ne yapsın? Yazıklar olsun!"

Sizi istifaya davet ediyorum! Hiçbir memur halkın temsilcisi bir milletvekili ile bu dille konuşamaz, tehdit edemez! Yasal görevim aynı zamanda yürütmeyi denetimdir. Kolluk gücüne sahip makamınıza layık olmadığınızı gösterdiniz. Bu anlayışınız ülkeyi korku iklimine dönüştürdü.

 

Basın bülteninde ne yazıyor?

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü’nün 3 Kasım tarihli basın bülteninde, Kırkayak parkında toplanan kalabalık için “dini istismar eden bir oluşumun sözde liderini desteklemek amacıyla 200 kişilik grup toplanarak eylem yapmak istemiştir” ifadesi yer alıyor.

Emniyetin açıklamasına göre Alparslan Kuytul’a destek için toplanan kalabalığa müdahale edildi ve 17 kişi gözaltına alındı.

kuytul emniyet
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nün 3 Kasım tarihli basın bülteni / Fotoğraf: Twitter

 

Bunun üzerine bir grup, gözaltılara tepki göstermek için İl Emniyet Müdürlüğü binası karşısında toplandı. Emniyet Müdürlüğü, burada da 13 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU