Pakistan protestoları: İmran Han şu ana kadarki en güçlü istifa çağrısıyla karşı karşıya

Protesto gösterisi "meşru olmayan" hükümetin istifasını ve "özgür ve adil" yeni bir seçimin yapılmasını talep ediyor

Hükümetin istifasını isteyen muhalefet destekçileri İslamabad'da toplandı (AFP)

Başbakan İmran Han'ın ekonomiyi canlandırmada başarısız olduğunu düşünen ve istifa etmesini isteyen on binler cuma günü Pakistan'ın başkentinde sokakları doldurdu.

Protestonun çağrısını hayli etkili bir muhafazakar İslamcı grubun lideri yapmıştı fakat iki ana muhalefet partisi de gösterileri destekliyor.

Başbakan Han görevi bırakmasına yönelik çağrıyı görmezden gelse de eski kriket oyuncusu geçen yıl genel seçimde ikna edici bir oy oranıyla iktidara gelmesinden bu yana yönetimine karşı en sert sınavla yüzleşiyor.

Cuma günü gerçekleştirilen Özgürlük protestosuna ana muhalefet partisi Pakistan Müslüman Ligi'nin (N) lideri Şahbaz Şerif de katıldı. Şerif'in kardeşi Navaz, Han'dan önceki başbakandı ve şu anda yolsuzluk suçlamaları nedeniyle tutuklu bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Destekçilerine seslenen Şahbaz Şerif, başbakan Han'ın yönetiminde "iş yok, ticaret yok, çalışanlar işsiz ve fiyatlar artıyor" dedi.

Şerif, muhalefeti birleşmeye ve "kendimizi bu hükümetten ve İmran Han'dan" kurtarmaya çağırdı.

Protesto gösterisi geçen pazar günü radikal İslam Ulema Camiası (JUI) partisinin lideri Mevlana Fazlurrahman'ın öncülüğünde güneydeki Karaçi şehrinden araba ve otobüs konvoyuyla başlamıştı. Fazlurrahman'ın kalabalığa cuma gününün ilerleyen saatlerini işaret etmesi bekleniyordu.

Muhalefet, hükümetin Pakistan tarihinin neredeyse yarısı boyunca yönetimde olan, güvenliği ve dış politikayı belirleyen ordu tarafından desteklendiğini ve meşru olmadığını ifade ediyor.

Avami Ulusal Partisi'nin (ANP) lideri Mian İftikhar Hüseyin, "ordunun değil" seçim kurulunun denetlediği "özgür ve adil yeni bir seçim istiyoruz" dedi.

Cuma günü gerçekleşen protesto nedeniyle İslamabad'da güvenlik sıkılaştırılmıştı, miting alanından sadece birkaç kilometre uzaklıkta devlet binalarının ve diplomatik kurumların yer aldığı bölge polis ve ordu bariyerleriyle tamamen kapatıldı.

Bir hizmet sağlayıcısının aktardığına göre okullar tatil edildi, toplu taşıma durduruldu ve internet bağlantısı pek çok bölgede kesildi.

 

 

Bir ordu sözcüsünün belirttiğine göre ordu komutanı Qamar Javed Bajwa, başbakan Han'dan protestoların barışçıl bir biçimde sürdürülmesini ve her iki tarafın şiddetten uzak tutulmasını istedi.

Ancak hükümet, sokaklarda kaosa izin vermeyeceği yönünde uyarıda bulundu.

Fazlurrahman'ın JUI partisinin destekçilerinden, 35 yaşındaki protestocu Habib ur-Rehman, “Burada ilan edilmemiş bir sıkı yönetim var” yorumunu yaptı.

Başbakan Han, 2018 seçimlerini Pakistan’ın yolsuzluk geçmişini geride bırakma ve 100 milyon insanı yoksulluktan kurtarma vaatleriyle kazanmıştı.

Ancak ekonomide yaşanan kriz daha önceki pek çok hükümet gibi Han hükümetini Uluslararası Para Fonu'na (IMF) başvurmaya zorladı. Pakistan temmuzda 6 milyar dolarlık (yaklaşık 35 milyar TL) bir kurtarma paketi almıştı.

Protestocu Habib ur-Rehman, halkın görüşmeyi sonlandırmak için mücadele ettiğini söylüyor ve başbakanı suçluyor:

Ailem yeni olduğu ve samimi göründüğünü düşünerek ona oy verdi. Ama o bizi yüz üstü bıraktı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU