Suriye Anayasa Komitesi’nin ilk toplantısı sona erdi

Cenevre'de toplanan Suriye Anayasa Yazım Komitesi açılış toplantısı sona erdi. Komitenin önünde anayasanın yazımı için 6 aylık bir süre var

Fotoğraf: AA

Cenevre'de düzenlenen Suriye Anayasa Komitesi açılış toplantısı sona erdi. 

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Komite'nin eş başkanları Ahmed Kızbari ve Hadi el Bahra da söz aldı.

Komite'nin muhalif Eş Başkanı Hadi el Bahra, şimdiye kadarki müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığını, Suriye halkının hayal kırıklığına uğradığını ve ülkedeki trajedinin 8 yıldır sürdüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bugün, geçmişte başaramadıklarımızı başarmayı umduğumuz için buradayız" diyen Bahra, "150 kişinin birçok konuda farklılıkları var. Bunların bir kısmı basit konular, bir kısmı ise önemli. 8 acı dolu yıldan sonra farklılıklara değil, benzerliklere odaklanmak üzere kararlılık içinde buraya geldik" ifadelerini kullandı. 

Bahra: Yeni bir sayfa açtık

Bahra, yeni bir sayfa açtıklarının altını çizerek "Tüm Suriyeli tarafların elindeki tutukluların serbest bırakılması, kaybolanların ve zorla kaybetmeye maruz bırakılanların akıbetlerini araştırma ve ailelerinin akıbetlerini bilme hakkına ilişkin dosyaya saygı gösterilmeli" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı çerçevesinde, altı aylık sürede anayasayı yazmak, takip eden 18 ayda da adil ve özgür seçimleri düzenlemekle yükümlü olduklarını hatırlatan Bahra, "Yaklaşık bir milyon kurbanın anısı, bize karanlık tünelden çıkış arayışımızda ışık tutmalı, evlerine dönmek için hasret çeken milyonlarca Suriyeli de pusulamız olmalı" ifadelerini kullandı.

Rejimin 4 temel ilkesi

Anayasa Komitesi Eş Başkanı ve Beşşar Esed rejimini temsil eden Ahmed Kızbari de ellerinden gelenin en iyisini yapmak üzere burada bulunduklarını söyledi.

Kızbari, 4 temel ilkelerinin bulunduğunu belirterek "Ülkenin bağımsızlığı, birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği" dedi.

"Dökülen her damla kana sadık kalarak halkımızın beklentilerini karşılayacağız" diyen Kızbari, yeni anayasa yazmaya da mevcut olanı revize etmeye de hazır olduklarını ifade etti.

Kızbari, sürece dış müdahale ve ne olursa olsun ön şart kabul etmeyeceklerine işaret ederek bugünkü toplantıya imkan veren Astana süreci ve Soçi Ulusal Diyalog Kongresi mimarlarına teşekkürlerini iletti.

Anayasa Komitesi toplantılarının 150 kişinin katılımıyla gelecek 2 gün boyunca Pedersen'in başkanlık edeceği oturumlarla devam etmesi, ardından yalnızca 45 kişilik yazım kurulunun iştirakiyle en az bir hafta boyunca Cenevre'de sürmesi bekleniyor.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU