Bağdadi baskınında kullanılan köpeğin adı, özellikleri ve rütbesi ne?

IŞİD lideri Bağdadi'nin üzerindeki yeleği patlatmadan önce onu, girdiği tünelde sıkıştırdığı söylenen ve ABD Başkanı Trump’ın fotoğrafını paylaştığı ordu köpeği, özel yetiştirilmiş bir Belçika Malinois’i

Bağdadi'ye düzenlenen operasyonda kullanılan K-9 köpeği. Fotoğraf: Twitter/@realDonaldTrump

ABD Başkanı Donald Trump’ın, IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi’yi girdiği tünelde sıkıştıran ordu köpeğinin fotoğrafını Twitter’da paylaşmasının ardında köpeğin adı ve cinsiyeti merak konusu oldu. 

Trump, fotoğrafı paylaşırken “IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin yakalanması ve öldürülmesinde ÇOK İYİ iş çıkaran harika köpeğin bir fotoğrafı üzerindeki gizliliği kaldırdık” ifadelerini kullansa da adının gizli kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. 

 


Adı ne olabilir? 

Ancak Newsweek’in ulaştığı bir Pentagon yetkilisi, köpeğin adının Conan olduğunu, ismin çizgi roman karakteri “Savaşçı Conan”dan değil, komedyen Conan O’Brien’dan geldiğini söyledi. 

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de dün yaptığı açıklamada köpeğin baskın sırasında “muazzam bir hizmet ortaya koyduğunu” söyleyerek köpeğin hafif yaralı olduğunu, giderek iyiye gittiğini belirtti.

CBS News’a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, köpeğin Beyaz Saray’a ziyareti hususunda çalıştıklarını ancak köpeğin sahada görevde olduğunu ifade etti. 

Neden ismi açıklanmıyor? 

ABD ordusundan emekli Korgeneral Mark Hertling, Malinois cinsi köpeğin kimliğinin neden açıklanmadığını üç madde ile anlattı: 

1) Köpeğin adını bilmek, sahibini de ifşa etmek demektir

2) Sahibini bildiğinizde, görev yaptığı birimi de bilirsiniz. 

3) Birimi bilmek ise baskında hangi “Delta” biriminin görev aldığını açıklar. 
 


Özellikleri nedir? 

ABD ordusu Belçika Malinois cinsi köpekleri genellikle askerleri koruma ve rehberlik etme, düşman güçlerini arama ve patlayıcı tespit görevlerinde kullanıyor.

Oldukça zeki ve yetenekli olan bu köpek cinsi uygun komutun verilmesi halinde saldırganlaşabiliyor.

Koruma içgüdüsü bir hayli yüksek köpeklerin, yaşam süresi 12 ile 14 yıl arasında değişebiliyor. 

Nasıl eğtiliyor?

Suda, havada ve karada görev yapmak üzere eğitilen köpekler, çok küçük yaşta orduya alınıyor ve yüzme, paraşüt ve iple müdahale eğitimleri alıyor. Operasyondaki köpekler gece görüşlü kamera ve radyo ile donatılıyor. 

Malinois cinsi Kahire (Cairo) adlı köpek, 2011’de Usama Bin Ladin baskınında kullanılmıştı. Time Dergisi, Kahire’ye aynı yıl “Yılın Köpeği” ödülünü vermişti. 
 

Kahire.jpg
Usame Bin Ladin'e düzenlenen operasyonda kullanılan K-9 köpeği Cairo (Kahire)


Rütbeleri var mı? 

Muvazzaf köpekler, Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana askeri kültürün bir parçası.

Köpeklerin genellikle “onbaşı” olan rütbeleri, sahiplerininkinden bile yüksek. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU