Victor Jara’dan Joker’e Şili’de direnmenin estetiği

Şili’de metroya zam yapılacağının duyurulmasının ardından gerçekleştirilen protestolar ülke tarihinin en büyük hükümet karşıtı protestolarından biri haline dönüştü

Şili’de hükümetin metroya belli saat aralıklarında yüzde 4 zam yapacağını duyurmasının ardından öğrenciler ülkenin başkenti Santiago’da turnikeden ücretsiz geçme eylemleri düzenlenmişti. Ayrıca elektriğe yüzde 20 zam yapacağını duyuran elektrik şirketinin de binası ateşe verilmişti. 

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera pazar günü yaptığı açıklamada protestoların ülke çapına yayılmasıyla gösterilerin önüne geçmek için ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurmuştu. Pinera buna ek olarak kabine değişikliğine gidileceğini de belirtmişti. 

 

migrar photo.jpeg
Protestolar esnasında bir Joker afişi önünde objektife yansıyan gösterici (Migrar Photo)

 

Sebastian Pinera, gösterilerin henüz başladığı esnada Santiago’daki ordu karargahından bir televizyon yayınına bağlanarak, “Herhangi bir sınır tanımadan şiddet kullanmaya istekli güçlü bir düşmana karşı savaştayız” ifadelerini kullanmıştı.

 

migrar photo1.jpeg
Gösterilere Joker makyajıyla katılan bir diğer protestocu (Migrar Photo)

 

Gelir eşitsizliği ve hayat pahalılığı nedeniyle ülke genelinde büyüyen gösterilerde, protestocuların çoğu Pinera’nın istifa etmesi gerektiğini belirtmişti. Pinera’ysa göstericilerin çağrılarının dikkate alındığını belirterek Twitter hesabından, “Hepimiz değiştik, bugün Şililerin daha adil ve daha birleşik bir ülke talebinde bulunduğu neşeli ve barışçıl bir yürüyüş düzenlendi, bu geleceğe dair umut yollarını açıyor” ifadelerini kullanmıştı. 

 

twitter.jpeg
Bir protestocu Şili'de 1973'te gerçekleştirilen darbenin ardından Pinochet'nin iktisadi danışmanlığını yapan Chicago Okulu'nun neoliberal iktisatçılarına ve Milton Friedman'a gönderme yapıyor. Pankartta, "Neoliberalizm Şili'de doğdu ve Şili'de ölecek" yazıyor (TeleSur)

 

Şili’de gerçekleştirilen protestolarda göstericilerin öne çıkardığı figürler arasında yakın zamanda tüm dünyada gösterime giren Joker karakteri de yer alıyor. 

 

telesur.jpg
Gösterilerin büyümesiyle protestocular ve polis arasında çatışmalar yaşanmıştı (TeleSur)

 

Şilililer ayrıca 1973’te General Pinochet’nin sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende’yi devirerek iktidara geldiği askeri darbe esnasında, Şili Stadyumu’nda öldürülen Şilili müzisyen Victor Jara’yı da unutmadı. Protestocuların geniş bir katılımla Jara’nın şarkılarını seslendirmesi sosyal medyada çokça tartışıldı. 

 

 

Sokağa çıkma yasağı esnasında balkonundan bir arya seslendiren opera sanatçısı da sosyal medyada yankı uyandırmıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU