Trump, Bin Ladin tehlikesini herkesten önce tahmin ettiğini öne sürdü: "Kimsenin ondan haberi bile yoktu"

ABD Başkanı, hiç yapmadığı bir tahminden dolayı "övülmemekten" dert yandı

Trump, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurduğu basın toplantısında gündem dışı konulara da değindi (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, yanlış bir iddia ortaya atarak Usame Bin Ladin tehlikesini herkesten önce tahmin ettiğini söyledi.

Trump, Ebubekir Bağdadi'nin ölümünü duyurduğu basın toplantısı sırasında kendince ilan ettiği bir öngörüsünü paylaşıp tuhaf bir şekilde konudan saptı ve 11 Eylül saldırılarından önce Bin Ladin'in tehlikeli olduğunu söylediğinde kimsenin kendisini dinlemediğini ileri sürdü.

ABD Başkanı, bu tahmini 2000'de yayımlanan "The America We Deserve" (Hak Ettiğimiz Amerika ç.n.) kitabında yaptığını savundu ve bunun için hiç övgü almamaktan dert yandı.

Trump pazar günü yaptığı açıklamasında, "Bir kitap yazdım, çok başarılı bir kitap ve o kitapta, Dünya Ticaret Merkezi havaya uçurulmadan yaklaşık bir yıl önce, 'Usame Bin Ladin diye biri var. Onu öldürür ya da def ederseniz iyi olur... O büyük bela' dedim" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı hatalı bir ilave yaparak, "Kimse Usame Bin Ladin'i Dünya Ticaret Merkezi meselesine kadar bilmiyordu" diye konuştu.

Ne var ki Trump'ın iddiaları birkaç yönden hatalıydı. 

The America We Deserve kitabında Bin Ladin'den bahsedilmiş olsa da kendisi kitapta en fazla şöyle bir görünüyor ve Bin Ladin tehdidine dair bir öngörü şeklinde ortaya çıkmıyor.

Eski El Kaide liderinin adı kitapta bir yerde, ABD'nin karşılaştığı çeşitli güvenlik tehditleriyle ilgili bölümde geçiyor.

Kitabın ortak yazarları Trump ve Dave Shiflett'in potansiyel tehlikeleri sıraladığı bir paragrafta Trump şöyle diyor:

Bir gün bize Usame Bin Ladin adlı, sabit adresi olmayan karanlık kişinin, halkın bir numaralı düşmanı olduğu ve Afganistan'daki kampının ABD savaş uçakları tarafından yok edilmekte olduğu söyleniyor. Yine kayaların altına saklanıyor ve birkaç haber baskısından sonra yeni bir düşman ve yeni bir kriz olarak ortaya çıkıyor.

Trump, yakında ABD'de büyük bir terör saldırısının gerçekleşeceğini tahmin etti ve bunun "Ticaret Merkezi'ne yönelik (1993 tarihli) bombalı saldırının yanında, çocukların maytapla oynaması gibi kalacak" bir vahşet olabileceği konusunda uyardı.

Ancak Bin Ladin'in ya da El Kaide'nin böyle bir saldırının potansiyel failleri olacağından bahsetmedi.

 

 

ABD Başkanı söz konusu kitabında Bin Ladin'in önemli bir tehlike olduğunu tahmin etmiş olsa da bu tespiti yapan ilk kişi o olmazdı.

El Kaide'nin uluslararası çapta dikkat çekmesine sebep olan ABD büyükelçiliklerine yönelik 1998'deki bombalama eylemlerinin ardından ABD istihbarat kurumlarının yanı sıra halktan birçok kişi de 2000 itibarıyla Bin Ladin'den pekala haberdardı.

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, Aralık 1998'de istihbarat yetkilileri tarafından El Kaide'nin ABD'de saldırı düzenlemek için plan yaptığı ve bu planlar arasında uçak kaçırmak için insan yetiştirmenin de olduğu konusunda bilgilendirilmişti.

Bin Ladin 2000'de zaten FBI'ın "en çok aranan 10 firari " ve "en çok aranan teröristler" listelerinde yer alıyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU