Brexit için sonun başlangıcı mı? İngiltere'de bugün Brexit anlaşmasının oylaması var

Brexit anlaşmasına iktidar partisinden de karşı çıkanlar var. Anlaşma reddedilirse May'in istifası ya da yeni referandum gibi seçenekler gündemde

İngiltere parlamentosundaki Brexit oylaması Başbakan Theresa May'in siyasi geleceğini belirleyebilir.

İngiltere'nin AB ile vardığı Brexit anlaşması bugün parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda oylanacak.

Oylama yerel saatle 19.00'da (TSİ 22.00) yapılacak.

Avam Kamarası'nda reddedilmesi beklenen anlaşmaya Başbakan Theresa May'in partisinden de 100'den fazla milletvekilinin ret oyu vereceği öngörülüyor.

May hükümetine dışarıdan destek veren Kuzey İrlanda’nın Demokratik Birlik Partisi'nin 10 milletvekilinin ret oyu vereceği anlaşmaya, muhalefet partileri de blok halinde karşı oy kullanacak.

Anlaşma parlamentoda kabul edilirse İngiltere 29 Mart'ta resmen AB'den ayrılmış olacak. 

Reddedilmesi halinde ise Theresa May'in istifa etmesi, erken seçim veya yeni bir referandum yapılması gibi seçenekler masaya gelecek.

İngiltere parlamentosu geçen hafta hükümetin anlaşmasız Brexit için ayırdığı bütçeyi kullanmasına kısıtlama getirdi ve May'in AB ile müzakere için kullanabileceği süreyi üç günle sınırlandırdı.

Parlamento bu kararla May hükümetinin inisiyatifini kısıtlayarak ipleri önemli ölçüde eline aldı.
 


Brexit oylaması yoğun muhalefet nedeniyle ertelenmişti

İngiliz parlamentosundaki Brexit anlaşması oylaması, anlaşmaya yoğun muhalefet nedeniyle ertelenmişti.

Bunun üzerine May, AB tarafıyla görüşmeler gerçekleştirerek tedbir maddesiyle ilgili kaygıları giderecek hukuki bağlayıcılığı olan bir taahhüt almaya çalışmıştı. Ancak May, Brüksel'deki muhataplarından iyi niyet beyanlarını aşan taviz almayı başaramamıştı.

Anlaşmanın en çok tepki çeken unsurunu oluşturan "tedbir maddesi"yle İngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde kalacak.

İngiltere'nin tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme içinde ülke bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürecek. "Tedbir maddesinin" AB ile daha yakın bir ilişki içinde kalmasını öngördüğü Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında mal dolaşımında ise "düzenleyici kontroller" yapılacak.

Sert Brexit yanlıları anlaşmayla İngiltere'nin AB'nin uydu devletine dönüşeceğini ve Kuzey İrlanda'nın da ülkeden kademeli olarak kopacağını savunuyor.

Bu görüşe göre İngiltere AB'ye ödeyeceği ayrılık ücreti ile elindeki en önemli müzakere kozunu da yitirmiş olacak.
 


İngiliz basınında Brexit oylaması 

May’e destek veren Daily Mail gazetesi milletvekillerine “Ülkenizi Düşünme Zamanı” manşetini atarken, İşçi Partisi'ne yakın Daily Mirror, “Sevgili Başbakan, anlaşman bugün ölüyor. Ulusal birlik namına artık gözlerini ve kulaklarını açıp B Planı bulur musun?” başlığıyla çıktı.

Brexit’in en tutkulu savunucuları arasında yer alan The Sun gazetesi ise manşetini Prens Harry’ye ayırarak oylamayı küçük bir haberle okurlarına sundu. 

The Times, Başbakan May’in tarihi bir yenilgiye hazırlandığını yazarken, The Guardian da May’in oylamada ezici bir yenilgi alacağını vurguladı.

Theresa May de parlamentoda yaptığı konuşmada, “Anlaşma mükemmel değil. Bir uzlaşma. Parlamentonun bütün üyelerine sesleniyorum. Daha önce ne karar vermiş olursanız olun, önümüzdeki 24 saat içinde bu anlaşmayı bir kez daha düşünün” demişti.

DAHA FAZLA HABER OKU