Hasankeyf’te İmam Abdullah'ın naaşı yeni yerine taşındı

Baraj sularının altında kalacak Hasankeyf’te, daha önce türbe ve zaviyesi taşınan İmam Abdullah'ın naaşı da Arkeopark’a nakledildi

Fotoğraf: AA

Dicle Nehri üzerinde yapılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi nedeniyle su altında kalacak olan Batman’ın Hasankeyf ilçesinde taşınma devam ediyor.

dua.jpg
Fotoğraf: AA

 

Arkeopark alanına taşınan türbe ve zaviyesindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından, İmam Abdullah'ın Hasankeyf Müzesi'nde korunan naaşı da dualar eşliğinde yeni yerine nakledildi

yeni yer.jpg
Fotoğraf: AA

 

Taşıma işlemi Batman Müzesi Müdürü Şeyhmus Genç, din adamları ve arkeologlar gözetiminde gerçekleştirildi.

Eski yerinden 1 kilometre uzaklıkta 

Taşıyıcı firma yetkilisi arkeolog Veysel Yılmaz ‘İmam Abdullah'ın naaşının defnedilmesiyle 2018 yılında başlayan bu taşıma sürecinin tamamlandığını’ belirtti. Türbenin ziyarete açık olacağını ifade eden Yılmaz, "İmam Abdullah'ın naaşının eski yerinden 50 metre yükseklikte ve 1 kilometre uzaklıktaki yeni yerine nakil işlemi böylece tamamlanmış oldu" diye konuştu.

20191025_2_38983050_48839673.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Özel teknikle nakledildi

Kültür Bakanlığınca tescilli olan İmam Abdullah Zaviyesi İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi etrafındaki 400 mezarla birlikte, Türkiye’de ilk kez uygulanan özel bir teknikle parça parça taşınarak yeni yerine nakledilmişti.

thumbs_b_c_6eed7a47664c1562eb59c77f9d4a02a5.jpg
Fotoğraf: AA​​​​

 

Aynı proje kapsamında, baraj gölü alanında kalan Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi, Artuklu Hamamı, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Er-Rızk Camisi minaresi, Süleyman Han, Kızlar ve Koç camileri taşınmıştı.

Baraj gölü sahasından çıkarılacak Yukanna, Haydar Baba, Şeyh Sevinç, Şeyh Ali ve Şeyh Sultan türbelerinin de önümüzdeki süreçte nakil çalışmaları gerçekleştirilecek.

Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her yıl haziran ayının ilk haftasında anılmakta ve hafta boyunca türbe çevresinde adaklar adanarak dilekler dilenmektedir.

Soyu Hz Muhammed’e dayanıyor

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sitesindeki bilgilere göre, İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesini altı yüz yıllık Bizans hakimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid’in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem’in sağ kolu olarak görev yapmış ve Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüş.

Hz. Muhammed’in amcaoğlu olan Caferi Tayyarın oğlu İmam Abdullah’ın türbesi, Eyyübiler döneminden Osmanlıların son dönemine kadar birçok kez onarılarak günümüze kadar ulaşmış.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU