Eğitim uzmanlarından verimli ders çalışmanın 10 altın kuralı

Verimli çalışma, özellikle öğrenciler için hayati önem taşıyor. Bu yüzden uygun koşulları oluşturmak çok önemli

Öğrencilerin derslerinden verim alabilmesi için çeşitli çalışma yöntemleri mevcut (Nicepik)

Teknolojinin gelişmesiyle eğitim teknikleri de ilerlerken, öğrencilerin dikkatini dağıtabilecek unsurlar çoğaldı. Verimli ders çalışmak, şimdi eskisinden daha zor.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler için “soru sorma - cevap bulma” uygulaması Kunduz, konunun uzmanlarına ders çalışma için dikkat edilebilecek noktaları sordu. Ulaştığı yanıtları da şöyle sıraladı:

1. Çalışma ortamını doğru oluşturun

Araştırmalar; sıcaklığın, güneş ışığının, renklerin ve hava kalitesinin verimli çalışma üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Çalışılacak alan havalandırılmalı ve 22-25 derece sıcaklıkta olmalı. Havanın formaldehit, karbonmonoksit gibi zararlı maddelerden arınması için hava temizleyici bitkiler kullanılabilir. Çalışma alanı için gün ışığından azami ölçüde yararlanmayı sağlayan bir oda tercih edilmeli ve duvardan yansıyan veya tavana gizlenen güçlü ışık kaynakları kullanılmalı.

Odanın çok dağınık olması odaklanma üzerinde olumsuz etki yaratacağı için çalışma odasının ve masasının görsel, işitsel her türlü uyarandan uzak olması gerekiyor. Öğrencilerin sık karşılaştığı sağlık sorunlarıysa bel ve sırt ağrısı olarak kendini gösteriyor. Bu yüzden çalışma odasındaki sandalyede bel destek minderi ya da ortopedik oturma simidi kullanılabilir. Verimli çalışma alanı yaratmak için beyaz, ekru, mavi ve yeşil renkler kullanılabilir.

2. Teknolojiden yararlanın

Teknolojik gelişmeler, akıllı telefonların hayatın her alanında kolaylık sunmasını sağladı. Verimli çalışmak için de alarm uygulaması, planlama uygulaması, not alma uygulaması gibi pek çok uygulamadan yararlanarak çalışmayı kolaylaştırmak mümkün. Öğrencilik hayatında öğrenmeyi kolaylaştıran ve verimi artıran pek çok mobil uygulama mevcut.

3. Pomodoro tekniğiyle çalışın

Pomodoro tekniği, aktiviteleri sistematik olarak gerçekleştirmeyi ve zamanı daha iyi değerlendirmeyi sağlayan bir yöntem. Verimli çalışmayı ve üretkenliği artırmayı mümkün kılan Pomodoro tekniği, 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık moladan oluşan 30 dakikalık periyotları kapsıyor. Pomodoro tekniği 8 saatlik çalışma imkanı sunuyor.

4. Çalışma planı hazırlayın

Ders çalışırken düzenli olmanın en etkili yollarından biri de çalışma programı hazırlamaktan geçiyor. İyi bir çalışma programı hazırlayabilmek ve verimli çalışmak için zamanı iyi ayarlamak, gerçekçi düşünmek şart. Zamanı etkili kullanmayı sağlayan bir çalışma programı için öncelik sıralaması belirlemek faydalı olabilir. Çalışma planını uygularken saati biraz ileri almak zamanı verimli kullanmak için etkili bir yöntem. Çalışma programı ders tekrarları ve soru çözmek için ayrı zaman ayrılabilecek bölümü de içermeli ve tekrar sıklığı günlük haftalık aylık rutinlerle yapılmalı. Sınavlara hazırlanan öğrencilerin kısıtlı zaman içinde etkili okuma alışkanlığı kazanması için hızlı ve anlamlı okuma becerisi kazanması gerekiyor. Bunu sağlamak için bol bol okuma çalışmaları yapmak şart. Sınav sırasında süreyi verimli kullanmanın etkili yollarından biri de TİZEY stratejisi. Bu strateji; talimat, incele, zaman, en kolay ve yeniden inceleme aşamalarından oluşuyor. Bu bağlamda talimatları dikkatlice okumak, incelemek, her soruya ne kadar zaman ayırmak gerektiğine karar vermek, soruları cevaplarken en kolay soruyla başlamak ve en son zaman kalırsa yeniden gözden geçirmek gerekiyor.

5. Sınav öncesi iyi beslenin

Öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamaları ve eğitim sürecini sağlıklı geçirebilmeleri için sağlıklı beslenmeleri şart. Kan şekerini hızlı yükseltip düşürebilen bisküvi gibi hızlı tüketim besinlerinden uzak durmak gerekiyor. Öğrencilerin en sık yaptığı hata çay ve kahveyi bolca tüketip su tüketimini azaltmak. Oysa günde kg. başına 30 ml. su içilmesi gerekiyor. Eğitim sürecinde sağlıklı beslenmek için yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmak; balık, yumurta, brokoli gibi hafıza güçlendiren yiyecekler tüketmek önem taşıyor. Sınav öncesinde stresi azaltmak için C vitamini açısından zengin sebze ve meyveler tüketilmeli.

 

 

6. Motive edici ödül belirleyin

Sınav kaygısı, ödevleri yetiştirememe gibi durumlar motivasyon düşürüyor. Bu tür durumlarda güdülenmenin en etkili yolları hedef ve hayalleri hatırlatan obje veya notlara yer vermek. Öğrenciler için en etkili motivasyon kaynağıysa, en sevdiği yiyecek ya da içeceği ödül olarak kullanmak.

7. Etkili not tutma alışkanlığı edinin

Fikir üretmek, önemli fikirleri sonradan hatırlamak ve etkili öğrenmek için not tutmak çok önemli. En etkili not tutma yöntemlerinden biri, Amerika’daki Cornell Üniversitesinde geliştirilmiş bir not tutma metodu olan Cornell metodudu. Etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bu yöntemde bir A4 kâğıdı 3 bölüme ayrılıyor. Birinci bölüme ayrıntılar, ikinci bölüme semboller ve kısaltmalar, üçüncü bölüme de özet yazılıyor. Böylece konu daha akılda kalıcı oluyor.

Öğrencilerin en sık yaptığı hatalardan biri fosforlu kalemlerle cümlelerin altını çizmek veya not alırken farklı renk tonlarında kalemler kullanmak. Renkli kalemler çalışmaya teşvik ediyor gibi görünse de zaman kaybı olabilir. Fosforlu kalemlerle altı çizilen cümleler, diğer cümlelerdeki bazı bilgilerin gözden kaçmasına yol açabilir. Not alırken tek renk kalem kullanmak ve görselliği geri planda bırakmak verimli çalışmak için etkili bir yöntem.

8. Odaklanmak için farklı yöntemler uygulayın

Verimli çalışmak, odaklanma sorununu çözmekten geçiyor. Kalabalık bir ortamda veya evde ders çalışırken konsantrasyon sağlamak için gürültü engelleyici özellikte kulaklıklarla klasik, sözsüz parçalar dinleyerek odaklanma artırılabilir. Çeşitli nefes egzersizleri uygulayarak ve beyin egzersizi yaptıran oyunlar oynayarak ya da bulmaca çözerek de konsantrasyonu artırmak mümkün.

9. “Hayır” demeyi öğrenin

Hayır demenin ilişkileri zedeleyeceği düşünülse de düşünceleri güçlü bir biçimde ifade etmenin yolu oradan geçiyor. Sınav hazırlığındaki bir öğrencinin arkadaşlarına hayır diyemeyip ders çalışmayı bırakması verimli sonuç alabilmesinin önündeki en büyük engel. Bu noktada çalışma programına sadık kalmanın önemi daha iyi anlaşılıyor.

10. Uyku düzenine dikkat edin

Araştırmalar düzenli uyuyan öğrencilerin iyi uyumayanlara oranla daha iyi not aldıklarını ve matematik problemlerini çözmede daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor. Bu da öğrencilerin biyolojik saatini koşullandırması gerektiğinin göstergesi. Uyku düzeni sağlamak için yatakta okumak ya da telefonla ilgilenmek gibi alışkanlıklardan vazgeçmek ve her gün aynı saatte uyuyup uyanmak gerekiyor.

DAHA FAZLA HABER OKU