Trump'ın avukatları: ABD Başkanı birini vursa bile yasal suçlamalarla karşı karşıya kalamaz

Vergi beyanına dair yürütülen duruşmalarda görüldüğü kadarıyla, federal temyiz mahkemesi yargıçları ABD Başkanı'nın "Beşinci Cadde ortasında birini vurup" yasal sonuçlarla karşılaşmayacağına ikna olmuş değil

Donald Trump Iowa'da düzenlenen bir mitingde konuşuyor (Reuters)

Federal temyiz mahkemesi kurulunun, ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatlarının başkanın vergi kayıtlarını büyük jüriye devretmesi gerekmediği yönündeki beyanını reddetmesi muhtemel görünüyor.

Trump'ın avukatları, Trump'ın birini vurması durumunda dahi görevde olduğu esnada yerel yetkililer tarafından yapılan yasal suçlamalara karşı dokunulmaz olduğunu ileri sürdü; Trump aynı beyanı kampanyası sırasında bir mitingde yapmış, "Beşinci Cadde'nin ortasında durup birini vurabilirim ama bir oy bile kaybetmem" demişti.

Trump'ın avukatlarından William Consovoy, ABD Başkanı'nın bu suçlamalarla yargılanması için Trump'ın önce azledilmesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukatlar bu iddiayı, Trump'ın mali hesaplarına dair daha kapsamlı bir soruşturmanın parçası olarak ABD Başkanı'nın 8 yıllık mali kayıtlarının yargılama için mahkeme önüne getirilmesini talep eden Manhattan Bölge Avukatı Cyrus Vance'in açtığı davaya karşı savunma verirken ortaya koydu. Soruşturma kapsamında Trump'la ilişki yaşadığını iddia eden iki kadını ABD Başkanı'nın parayla susturup susturmadığı gibi konular da mevcut.

Bu kapsamda Trump'la ilişki yaşadıklarını açıkça ilan eden porno oyuncusu Stormy Daniels ve eski Playboy modeli Karen McDougal'a yapılan ödemeler yer alıyor.

Bu ay Trump, Manhattan Bölge Başsavcısı Cyrus Vance'in çıkardığı mahkeme celbine yaptığı itirazı reddeden alt mahkeme kararını temyize götürmüştü.

Çarşamba günü ABD İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'ndeki üç hakimden oluşan kurul, Consovoy tarafından sunulan argümanlara dair kuşkularını dile getirmişti. Hakim kararı ve Trump'ın tekrar temyizde bulunup bulunmayacağı muallaktayken davanın ABD Yüksek Mahkemesi'ne gitmesi bekleniyor.

Bir saatlik tartışmanın ardından Başyargıç Robert Katzmann avukatlara "Washington'da bir kez daha karşılaşabileceklerini" söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU