Kılıçdaroğlu: Tank Palet Fabrikası satışının uçan sarayla ilgisi var mı?

İşletmesi Katar ortaklı BMC'ye devredilen Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası hakkında Erdoğan'ın "Özelleştirme yok, işletme hakkı devri var" açıklamasının ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu da konuştu

Fotoğraf:AA

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 45 yıldır yerli ve milli üretim yapan Tank Palet Fabrikası'nın iş adamı Ethem Sancak ve Katar ortaklığındaki BMC’ye devriyle ilgili tartışmalar sürüyor. 

Partisinin Ankara aday tanıtım toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir özelleştirme olmadığı, işletme hakkının belli şartlar altında devredildiği şeklindeki açıklamasına yanıt verdi. 

"Her şeyi sattılar. Şimdi sıra askeri fabrikaları satmaya geldi. Sakarya'da 1975 yılında kurulan Tank Paket Fabrikası satılıyor" diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a ve ilgili bakanlara dokuz soru yöneltti. 

Bunlar arasında  "Size bedava verildiği söylenen uçan sarayla bu ihalenin bir bağlantısı var mıdır?" sorusu da yer aldı. 

Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği uçak, Katar Şeyhi Temim bin Hamed Al Sani tarafından eylül ayında verilen, 400 milyon dolar değerindeki Boeing 747-8 tipi özel uçak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, o dönem yaptığı açıklamada "Söz konusu uçak ülkemize hediye edilmiş olup Türkiye Cumhuriyeti devletine aittir” demişti. 

Kılıçdaroğlu'nun yönelttiği sorular şöyle:

- Özelleştirme işlemleri için komisyon değer tespiti yapmış mıdır?

- Komisyon değer tespiti yaptıysa bu değer kaç lira?

- Fabrikanın özelleştirme işlemleri için ihale komisyonu oluşturuldu mu?

- İhale yapıldı mı, ne zaman ve nerede? hangi usule göre yapıldı?

- İhaleye kaç firma teklif verdi, verilen teklifler nelerdir?

- İhaleyi alan şirkete üretim ve satış garantisi verilmiş midir?

- Fabrikada çalışan askeri personel özelleştirmeden sonra da çalışmaya devam edecek midir? Edecekse, askeri personel Katarlı firmanın emrinde mi çalışacaktır? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yabancıların emrinde bizim subaylarımız çalışacaklar. Tablonun ne kadar vahim olduğunu düşünün.

- BMC şirketini yüzde 49.9’u katarlılara kaç liraya satıldı? Size bedava verildiği söylenen uçan sarayla bu ihalenin bir bağlantısı var mıdır?

- Hangi kanun size bu yetkiyi veriyor. Bu soruların cevabını Saray’daki kibir abidesinden de, danışmanlarından da, Milli Savunma Bakanlığı’ndan da Dışişleri Bakanlığından da bekliyorum.

Kılıçdaroğlu ayrıca şu açıklamalarda da bulundu: 

"Özelleştirme adı altında peşkeş çekiliyor. Bu fabrikada Fırtına Obüsleri yapıldı. Bu fabrika yeniden kurulsa bedeli 20 milyar dolar. Şimdi bunu özelleştirip satıyorsunuz. Resmi Gazete'de yayınlandı, özelleştirilecek diye. Gelen tepkiler üzerine sarayda oturan kibir abidesi, 'Yapılan iş özelleştirme de değildir, özelleştirme farklı şey. İşletme hakkının belli süre için BMC'ye devredilmesidir' diyor. BMC kim iyi biliyorsunuz. Yalancıdan devlet adamı olmaz, millete hayır gelmez.

Benim imzam olsa Kılıçdaroğlu bunu uydurdu der ama kendi imzası var. Elimizde kararname var. Kararname olmasa yarın çark edecek. Sen kalkıyorsun Sakarya'da özelleştirme değil diyorsun. Yazdığına mı konuştuğuna mı inanalım. Yalan söylemek devleti yönetenler için yaıp değil midir? Hiçbir devlet kendi askeri fabrikalarını yabancılara peşkeş çekmez. Askeri fabrika yahu. 20 milyar dolarlık askeri fabrika."

Erdoğan'dan CHP'ye yanıt 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftasonu Sakarya'da düzenlenen “BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması” adlı etkinlikte CHP'nin konuyla ilgili eleştirilerine tepki göstermiş, "Bu CHP zihniyeti, neyin satılacağını, neyin işletmeye açılacağını, inanın bu işlerden anlamaz" demişti: 

“Şimdi bu tür yatırımları yapacak ve işletmeyi orada çok daha 'feasible', 'rantabl' hale getirecek olan bir firmaya karşı daha adım atılmadan işletme süreci daha tam başlamadan bu tür gösterilere girmek çok yanlış, çok çirkin. Şunu da söyleyeyim bu tür şeylere de kusura bakmasınlar prim vermeyiz.

Şu anda Arifiye'deki mevcut personelin tasfiyesi, işinden, aşından, ekmeğinden edilmesi asla söz konusu değildir. İşte kısa bir süre önce Milli Savunma Bakanım yanında arkadaşlarıyla beraber oraya gittiler, birlikte personelle bir cuma günü orada yemeklerini yediler ve onlara çeşitli açıklamalarda bulundular. Burada çalışan kardeşlerimizin özlük haklarında herhangi bir eksilme olmayacaktır. Aldığımız kararın gayesi, fabrikamızın verimliliğini, üretkenliğini, teknolojik kapasitesini ve gücünü artırmaktır."

Tank Palet Fabrikası nedir? 

Tank Palet Fabrikası, Arifiye ilçesinin Hanlıköy Mahallesi’nde 1 milyon 804 bin metrekarelik geniş bir arazi üzerinde yer alıyor. 

Milli Prodüktivite Merkezi’nin son 10 yılda üç kez “En Verimli İşyeri” olarak tescil ettiği fabrika, dünyada ilk beş arasında. 

Dünyanın en uzun süre dayanıklı tank paletlerini yüzde 100 milli kaynakla üreten, gündüz ve gece görüş dürbünleri ile Leopard 1 ve 2 tanklarının modernizasyonunu yapan fabrikanın en önemli ürünü zırhlı araç, Fırtına Öbüs’ün azami menzili 40 kilometre. 

Fabrikada halen bir albayın komutasında 29 subay, 50 astsubay, 22 uzman çavuş, 112 memur ve 714 işçi çalışıyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU