İsrail’de hükümet düğümü çözülmüyor: Netanyahu bir kez daha başarısız oldu

Bir yılda iki kez sandık başına giden İsrail’de Başbakan Netanyahu kendisine tanınan sürenin dolmasına 52 saat kala teslim bayrağı çekti

Başbakan Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Rivlin, eski Yüksek Mahkeme Başkanı Meir Shamgar için düzenlenen cenaze törenine katıldı (AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 17 Eylül’de yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Reuten Rivlin’in verdiği hükümet kurma yetkisini iade etti.

İsrail’de 9 Nisan’da yapılan seçimler sonrası yaptığı müzakerelere rağmen hükümet kuramayan Netanyahu, parlamentoyu (Knesset) feshedip erken seçime gitme kararı almış, siyasi düğümün çözülememesi nedeniyle ülke bir yılda iki kez sandık başına gitmek zorunda kalmıştı.

Cumhurbaşkanı Rivlin’in 17 Eylül seçimleri sonrası verdiği hükümet kurma görevinde de başarı elde edemeyen Netanyahu, kendisine tanınan sürenin dolmasına 52 saat kala pes etti.

Likud Partisi lideri pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, “Geçen haftalarda, Benny Gantz’ı müzakere masasına getirmek, geniş bir ulusal hükümet kurmak ve fazladan bir seçim olmasını önlemek için her türlü çabayı denedim. Maalesef ki defalarca reddetti” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu’nun son 10 yılda ilk kez İsrail siyasetinin başında yer almayacağını işaret eden gelişme sonrası gözler en yakın rakibi Gantz’a çevrildi.

İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı ve son seçimlerde birinci gelen Mavi-Beyaz İttifak’ın lideri Benny Gantz, görevi devralıp atılım yapmaya hazır olduğunun sinyalini verdi.

Partisinden yapılan açıklamada, “Mavi-Beyaz İttifakı, İsrail halkının bir ay önce oy verdiği Benny Gantz yönetiminde liberal birlik hükümeti kurmaya kararlı” ifadeleri yer aldı.

İttifakın ortaklarından Yair Lapid ise “Netanyahu bir kez daha başarısız oldu. Bu alışkanlık haline geldi” dedi.

Ancak Gantz’ın hükümet kurma şansı da Netanyahu’nunki kadar parlak görünmüyor.

“Hükümet kurmaktan vazgeçen” Netanyahu’nun son yıllarda en büyük düşüşü yaşadığını yazan İsrail gazetesi Haaretz, İsrail Başbakanı’nın teslim bayrağı çekmesinin ardından Gantz’ın hükümet kurma şansının düşük olduğunu ve “İsrail’in bilinmeyen sulara ayak bastığını ve bir anda her şeyin mümkün olabileceğini” ifade etti.

 

AFP Gantz.jpg
Rivlin'in hükümet kurma görevini Gantz'a vermesi bekleniyor (AFP)

 

Gantz’ı bekleyen muhtemel senaryolar

Eylül ayındaki seçimlerde 33 sandalye kazanarak birinci çıkan Mavi-Beyaz İttifakı, 120 üyeli Knesset’te 61 çoğunluğu yakalayamazsa hükümeti kuramayacak.

CNN'e göre Gantz’ın önünde çok da muhtemel olmayan birkaç senaryo var: Birincisi, Netanyahu’nun partisi Likud’da yaşanacak bir bölünme ya da isyandan istifade edilebilir. İkincisi, ultra-Ortodoks partilerden birinin desteği alınabilir.

Başka bir ihtimaldeyse, eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın liderlik ettiği ve seçimde 8 sandalye kazanan Yisrael Beiteinu’nun (İsrail Evimiz) yanı sıra Arap partilerin desteğine ihtiyaç duyulabilir.

Gantz’ın hükümet kurmak için önünde 28 gün var. Şayet Gantz da başarısız olursa İsrail parlamentosunun çoğunluğunun desteğini alabilecek bir diğer aday için üç hafta süre tanınacak. Üçüncü bir ismin de eli boş dönmesi halinde üç ay sonra bir kez daha sandıklar kurulacak.

Netanyahu, nisan ayında yapılan seçimlerin ardından 6 hafta içinde hükümet kuramamış ve Gantz’a bu konuda şans tanımamak için erken seçim kararı almıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU