Temelli: 3 gün boyunca Meclis çalışmalarına katılmayacağız, bu tavrı protesto edeceğiz

Meclis grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kuzey Suriye'ye askeri operasyonu ve iç siyasete geniş yer ayırdı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli / Fotoğraf: AA

Meclis grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, belediyelere kayyum atanmasını ve HDP'li isimlerin gözaltına alınarak tutuklanmasını protesto etmek amacıyla üç gün boyunca Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını söyledi.

Meclisteki tüm vekilleri yüzleşmeye davet edeceklerini ifade eden Başkan Temelli, “HDP sıralarında biz olmasak da orada halkın iradesini göreceğiz. Orada kayyumlara karşı, savaşa karşı yükselen iradeyi göreceksiniz. Bizler Amed'de olacağız. Orada Selçuk Mızraklı olacağız, Ahmet Türk olacağız. Hep beraber bu halkın iradesine sahip çıkacağız" dedi.

Sözlerine ‘savaşa hayır’ diyerek başlayan ve Türkiye’nin artık savaş politikalarından vazgeçmesi gerektiğini belirten Temelli’nin açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

Rojava'da atılan tek bir taş bile yokken şimdiden 300 binin üzerinde sivil göç etmek zorunda kaldı. İnsanlar yaşamını yitirdi. Afrin'i hatırlarsanız orada ÖSO çeteleri eliyle Alevi Kürt katliamlarına tanıklık ettik. O ÖSO gitti kılıf değiştirdi şimdi de aynı katliamlara Rojava'da tanıklık etmekteyiz.Suriye'nin bütün meseleleri Suriye halkları tarafından çözülmelidir. Hiçbir ülke Suriye'nin içişlerine daha fazla karışmasın dedik. Toprak bütünlüğünü konuştuk ama nasıl bir çözüm üretilmeli konusunda hep tezlerimiz oldu. Oysa bugün toprak bütünlüğü denilerek adeta aklımızla alay edercesine Suriye'nin toprak bütünlüğüne müdahale etmektedir.

“Önlerine aile serveti ve Halkbank konulduğu için imzaladılar”

En kötü ateşkes savaştan iyidir. Ateşkesin bitmesine saatler kaldı. Adeta savaş sürsün diye yeni yeni uydurma tezlerini Rusya'ya gitmeden önce söyledi. Bütün dünyanın gözü önünde bir ateşkes imzalıyorlar. O metin Türkiye'nin bugüne kadar izlediğini hatalı politikaların teşhiridir. Dünyanı gözü önünde ateşkes imzalıyorlar, sonra siz çıkıp ateşkes diyorsunuz, ateşkes demeyin biz ara verdik diyorlar. Böylesine lakayık bir dış politika olur mu? İmzaladınız çünkü önünüze aile servetiniz kondu, Halkbank kondu. Bu savaşın tek bir gerekçesi var. Hiçbir şekilde meşruiyeti olmayan bu savaşın tek gerekçesi bu iktidarın beka sorunudur. Algı operasyonlarıyla savaşlarına meşruiyet arıyorlar. Savaş uçakları sadece kentleri değil her bombada insanlığı da katletti. Ateşkesin bütün koşulları bir an önce sağlanmalı, Suriye'deki bütün yabancılar çekilmelidir.

“HDP’ye saldırarak ayakta durmaya çalışıyorlar”

HDP'ye saldırmak adeta yegane propaganda araçları. Bu AKP-MHP ittifakı sıkıştıkça HDP'ye saldırarak ayakta durmaya çalışıyorlar. Barış talep eden partililerimiz gözaltına alınıyor. Şanlıurfa'da 56 kişi tutuklandı, 30 kişi tutuklandı. Basın açıklamaları yasak. Bu kolluk güçleri tarafından engelleniyor. Valilik ve kaymakamlıkların kararıymış. Açık Anayasa ihlalinin olduğu bir yerde sessizce bir yerde oturamazsınız. İlk tuzağı YSK attı. Şimdi de aynı şekilde belediyelerimize kayyum atamaya devam ediyor. Bu da bir savaş politikasıdır. Bugün de yeni kayyumlar atandı. Sürekli olarak etap etap eş başkanlarımız gözaltına alınıp ardından kayyum atanıyor. Ortada haklı hiçbir gerekçe yok. Hatta bu icraat bile bir Anayasa suçu barındırıyor. Belediye eş başkanlarımız, meclis üyelerimiz neden tutuklanıyor? Haklarında herhangi bir suç var mı, delil var mı? yok. Ne var? Gizli tanık ifadesi. Yahu kimdir bu gizli tanık dedik. Elimize şöyle bir fotoğraf çıktı. Bu zat gizli tanık.  Bre utanmazlar, bre reziller bir şey uyduracaksanız sorun bari. Yüksekova Belediyesi'nin parası mı var? 2016'da atadığınız o kayyuma soracaksınız o parayı. Hâlâ belediye başkanlarımıza iftira atıyorlar.

“Biz halkımızla birlikte sokaklarda olacağız”

Meclis’teki milletvekillerini uyarıyoruz; bu halkların temsilcilerisiniz, öncelikle halkın iradesine sahip çıkacaksınız. Nerede bir mağdur, mazlum varsa onun hakkını sahip çıkacaksınız. Bunu yapmadığınız sürece ne halkın temsilcisi olursunuz ne de milletvekili olursunuz. Bütün vekilleri uyaracağız. Yüzleşmeye davet edeceğiz. HDP sıralarına baktığınızda biz olmasak da orada halkın iradesini göreceksiniz. Kürt halkını demokrasi ve barış mücadelesini göreceksiniz. Savaşa karşı yükselen bir iradeyi göreceksiniz. Yüzleşmesiniz gereken budur. Bizler Amed’de olacağız, Diyarbakır’da olacağız. Orada, Selçuk Mızraklı olacağı, Ahmet Türk olacağız, Bedia Özgökçe olacağız.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU