Kocaeli'nde 34 yıldır kullanımı yasak olan kimyasal maddeler tehlike saçıyor

Kocaeli Derince’de Merkim A.Ş. firmasına ait bir depoda yaklaşık 2 bin - 3 bin ton arasında olduğu tahmin edilen HCH (hekzaklosiklohekzan) ve DDT (Dichlorodiphenyltrichloroethane) atığı olduğu öne sürüldü

Fotoğraf: Pixabay

İki hafta önce Kocaeli’ndeki HCH ve DDT atık yığını hakkında HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni Mecliste bir soru önergesi verdi.

Söz konusu önergede bu atıkların bertaraf edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ne gibi işlemler yaptığı soruldu.

Önergeye henüz yanıt gelmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'deki kullanımı 1985'de yasaklanan  HCH ve DDT maddelerinin çevre ve insan sağlığı açısından tehlike arz ettiği öne sürülüyor.

Bianet'ten Bülent Şık'ın haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı toplam atık miktarını 2 bin 10 ton olarak belirtiyor.

Bununla birlikte toplam atık miktarı, bu toksik atıkların depolandığı binaların, depoların içindeki her türlü ambalaj malzemesi ve eşyanın tamamı toplandığında belli olacağı ifade ediliyor. 

Zira HCH ve DDT ile temas etmiş her türlü malzemenin tehlikeli atık kategorisinde sayılarak toplanması gerektiği vurgulanıyor.

Kalıcı organik kirleticilerin toksik etkilerini uzun yıllar boyu koruyabilen, çok tehlikeli kimyasal maddeler olduğu biliniyor.

Uzmanlar, atıkların bertarafının uluslararası kabul edilmiş yöntemlerle yapılması gerektiğini söylüyor.

 

Independent Türkçe, Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU