Morales'in zafer ilan ettiği Bolivya seçimleri muhalefeti ayağa kaldırdı, seçim büroları ateşe verildi

Pazartesi gecesi Bolivya'nın Yüksek Seçim Kurulu dördüncü dönem için yarışan Başkan Evo Morales’in seçimleri kazandığını gösteren verileri açıklamıştı

Bir protestocu polisle tartışırken Evo Morales'in ve Carlos Mesa'nın destekçileri La Paz'daki bir sayım merkezinin dışında toplanmaya başlamıştı (Reuters)

Bolivya’da Yüksek Seçim Kurulu pazar günü sonuçların ikinci tura gidilmesi gerektiğini gösterdiği gerekçesiyle ön sayımları durdurmuştu. Aniden verilen duraklama kararı seçim gözlemcileri ve diğer hükümetler arasında oylar üzerinde oynama yapıldığına yönelik kaygıları tetikledi.

Yüksek Seçim Kurulu, 24 saatlik aranın ardından sayımları güncelleyerek Devlet Başkanı Evo Morales’in ilk turda kazanmasına yetecek kadar oy aldığını gösteren verileri yayımladı. Veriler Morales’in oyların yüzde 46.85’ini aldığını, rakibi Carlos Mesa’nınsa yüzde 36.73’lük oy oranına sahip olduğunu gösteriyor. 

Pazartesi gecesi verilerin yayımlanmasının ardından seçim sonuçlarını protesto edenler La Paz şehrinin sokaklarında, sayım yerlerinin dışında polisle arbedeye girerken, seçimde ikinci gelen Mesa seçim sonuçlarının “utanç verici” olduğunu belirterek sonuçları tanımadığını sert bir dille ifade etti. 

Bir TeleSur muhabirinin Twitter’da yaptığı video paylaşımındaysa göstericilerin başkent Sucre’de bulunan seçim kurulunun bürosunu yaktığı görülüyor. 

 

 

Santa Cruz şehrinde konuşan muhalefet lideri Mesa, gazetecilere verdiği demeçte, “Yurttaşların bu sonucu kabul etmeyeceğine güveniyoruz. Hükümet içinden çıkılmaz bir durum yarattı" dedi.

Bu kararla halkın oylarıyla dalga geçiliyor.

Sadece bir gün önce oyların yaklaşık yüzde 84’ünün resmi olarak sayılmasının ardından Mesa ikinci tura gidilmesini kutlamıştı. Pazar günü belirtilen verilerde Morales’in seçimi ilk turda kazanmaya yetecek oyların gerisinde kaldığı görünüyordu. Diğer kamuoyu anketlerinde de ikinci tura işaret eden sıkı bir çekişmenin yaşandığı belirtiliyordu. 

 

 

Öte yandan diğer üç dönemde seçimleri salt çoğunlukla kazanan Morales pazar günü yaptığı açıklamada kırsal bölgelerden aldığı oyların kesin zaferi için yeterli olduğunda ısrar etmişti. 

Seçimlere dair belirsizlik Güney Amerika ülkesinde protestolara neden olarak uluslararası seçim gözlemcilerini ve diplomatları muhtemel bir oy manipülasyonu olduğuna dair kaygılandırdı. Gösterilerin halihazırda Şili ve Ekvador’da gerçekleşen benzer şiddet olaylarını tetikleyebileceği yönünde endişeler mevcut.

Bolivyalı siyaset analisti Franklin Pareja’ysa yaptığı açıklamada, “Sonuç muallakta ve bir çatışmanın başlangıcını görüyoruz. Bu gerilimi sarsıntıya dönüştüren bir iklim yaşanabilir” dedi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU