Şili'de eylemler sürüyor: Süpermarket yangınında 3 kişi öldü

Şili'de hükümetin ekonomi politikalarına öfkeli eylemcilerin protestosu ikinci gece OHAL ve sokağa çıkma yasağına rağmen devam etti

Latin Amerika ülkesi Şili'de, ülkedeki sosyal ve ekonomik duruma öfkeli eylemcilerin protestoları ikinci gece devam etti.

Başkent Santiago'nun Belediye Başkanı Karla Rubilar gazetecilere yaptığı açıklamada, eylemler sırasında yağmalanan bir süpermarkette çıkan yangında 3 kişi yanarak can verdiğini söyledi.

Hükümetin 15 günlük OHAL ilan etmesi ve gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı duyurması sonrası başkentte askerler ve tanklar konuşlandı. 

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera eylemler üzerine metro ücretlerindeki zammı geri çektiğini duyursa da protestolar sürdü. 

İkinci günkü eylemlerde protestocular başkentte sokaklara barikat kurdu, otobüsleri ateşe verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Polis 300 kişinin gözaltına alındığını, 11 sivil ile 156 polisin yaralandığını açıkladı. 

Televiyondan açıklama yapan Devlet Başkanı Pinera 'vatandaşların seslerini tevazuyla dinlediğini' söyledi.

Eylemlerin 'sağlam nedenleri' olduğunu söyleyen Pinera ancak 'barışçı eylem' çağrısı yaparak kimsenin suç işlemeye hakkı olmadığını söyledi. 

Ancak Pinera'nın açıklaması sonrası İtalya Meydanı ve Devlet Başkanlığı önünde eylemcilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.

Cumartesi günü Valparaiso ve Conception kentlerinde de OHAL ilan edildi.

Valparaiso'da onlarca eylemci Şili'nin en eski gazetesi El Mercurio'ya ait binayı ateşe verdi ayrıca kentteki bir metro istasyonu, süpermarketler ve bazı dükkanlar da kundaklandı.

Başkentte de daha önce ENEL enerji şirketinin ve Şili Bankası'nın (Banco Chile) ofisleri ve onlarca metro istasyonu eylemciler tarafından ateşe verilmişti.

Eylemler nasıl başladı?

Ülkedeki eylemler öğrencilerin metro bileti fiyatlarındaki zammı (800 pesodan 830 pesoya) protesto etmek için turnikelerden ücret ödemeden geçme eylemi yapmasıyla başlamıştı.

Ocak ayında da metro bileti fiyatlarına 20 pesoluk zam yapılmıştı.

Şili, Latin Amerika ülkeleri arasında 20 bin dolarla en fazla kişi başına düşen milli gelire sahip ülke.

Ülkede bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 2.5, enflasyonun da yüzde 2 oranında olması bekleniyor. 

Ancak ülkede sosyal eşitsizlik, düşük emekli maaşları, sağlık ve kamu hizmetlerinin maliyetlerinin pahalılığı tepki çekiyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU