Berlusconi: Erdoğan Osmanlı İmparatorluğu’nu hatırlatan bir şey inşa etmeyi kafasına koydu

Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı 2003'te Avrupa Birliği'ne (AB)'ye başvurması için kendisinin ikna ettiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 2003'te Avrupa Birliği'ne (AB)'ye başvurması için kendisinin ikna etttiğini söyledi. Berlusconi, "Ama sonra bazı Avrupalı liderler ve ülkeler 'Hayır' dedi. Bu bir hataydı" dedi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Berlusconi, bir dönem yakın ilişkiler içinde olduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İktidardayken Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren liderlerden olan Berlusoni, Türkiye'nin bugünkü konumundan da, üyeliğe karşı çıkan "Avrupalı sözde liderleri" sorumlu tuttu:

NATO'nun önemli bir askeri gücü olan, Asya ile Avrupa arasında, Batı ile Doğu arasında yer alan Türkiye bugün Batılılaşmak yerine gittikçe İslami bir ülkeye dönüşüyor, bu bizim açımızdan yakınında bulunmak için iyi bir şey değil. Yine alışıldığı gibi Avrupalı sözde liderler hata etti. Avrupa'da ve dünyada lider sayısı gerçekten az.

Erdoğan'ın o dönem Türkiye'de halkın Avrupa Birliği eğilimi ile ilgili bir anket yaptırdığını belirten Berlusconi, Türklerin yüzde 63'ü Avrupa'ya katılmak istiyordu" dedi. 

Bunun gerçekleşmediğini söyleyen 83 yaşındaki İtalyan siyasetçi, Erdoğan'ın yönünü değiştirdiğini söyleyip "Bir nevi Osmanlı İmparatorluğu'nu hatırlatan bir şey inşa etme niyetini kafasına koydu" ifadesini kullandı.

Berlusconi geçen hafta sonu Suriye konusunda yaptığı değerlendirmede "Eğer Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda işler benim yönlendirdiğim gibi gitseydi, bu gerçekleşseydi bugün bunlar yaşanmazdı" demişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU