AB, Türkiye-ABD anlaşması için ‘Not ettik, takip edeceğiz’ dedi

AB Liderler Zirvesi'nde Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili bir bildirge yayımlandı. Türkiye’nin kınandığı bildirgede, “AB Konseyi, tüm askeri harekatlara ara verilmesine ilişkin ABD-Türkiye açıklamasını not eder” ifadeleri kullanıldı

Fotoğraf: AA

Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) Lider Zirvesi'nde Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili sonuç bildirgesi yayımladı.

Türkiye ve ABD arasında varılan anlaşma hakkında bir yorum yapılmayan bildirgede, "AB Konseyi, tüm askeri harekatlara ara verilmesine ilişkin ABD-Türkiye açıklamasını not eder" denildi. AB’nin Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin gelişmeleri takip etmeye devam edeceği kaydedildi.

Harekatı kınadılar

Harekatın Avrupa güvenliğini ve IŞİD’le mücadeleyi tehdit ettiği iddia edilen bildirgede, "AB, Türkiye'nin Suriye'nin kuzey doğusundaki tek taraflı askeri harekatını kınıyor" ifadesi kullanıldı. 

Üye ülkelerin, 14 Ekim tarihindeki AB Dış İlişkiler Konseyi'nde konuya ilişkin alınan kararları onayladığı de belirtilen bildirgede "Bir kez daha Türkiye'nin askeri harekatına son vermesi, birliklerini geri çekmesi ve uluslararası insani hukuka uyması çağrısında bulunuyoruz” denildi. Sonuç bildirgesinde, üye ülkelerin Türkiye’ye silah satışını askıya aldığı da hatırlatıldı.

'Akdeniz'de Rum tarafıylayız'

AB’nin göçmen kriziyle ilgili üye ülkelere desteğinin ve çalışmalarının devam edeceği aktarılan bildirgede, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri için ise AB'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlik içinde olduğu vurgulandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU