Eski bakan ve gazeteci Orhan Birgit hayatını kaybetti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen ay Birgit'i evinde ziyaret etmişti

Orhan Birgit (sağda) Fotoğraf: Twitter

Eski Turizm Bakanı, CHP Milletvekili ve gazeteci Orhan Birgit, dün hayata gözlerini yumdu.

1927 yılında Kars'ta dünyaya gelen Birgit, gazeteciliğe 1945'te başlamıştı. Birgit, 1965'te milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiş, 1974'te ise CHP-MSP ortaklığında kurulan hükümetin Turizm Bakanı olarak kabineye girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet Sözcüsü'ydü

Birgit, CHP-MSP döneminde Hükümet Sözcüsü görevini de yürütmüştü.

Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan ve halen Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi olan Birgit'in cenazesi, yarın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde kılınacak öğle namazının ardından Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu ziyaret etmişti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen ay Birgit'i evinde ziyaret etmişti.

orhan birgit kk ei.jpg
İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine, eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Canan Kaftancıoğlu, Şerdil Dara Odabaşı da eşliik etmişti / Fotoğraf: Twitter


Birgit, gazetecilik hayatına başladığı Mersin Akın gazetesinin ardından, Memleket, Ulus, Dünya, Yeni Sabah gazetelerinde çalıştı. Sahibi olduğu Kim dergisinde yazı işleri müdürü, genel yayın müdürü ve köşe yazarı olarak görev yaptı. Birgit'in Cumhuriyet gazetesinde ‘Düzyazı’ başlığı altında haftada üç gün köşe yazıları yayınlandı.

Hürriyet Vakfı İletişim ve Eğitim Merkezi’nin kurucu üyesi olarak da etkin çalışmalarda bulunan Birgit, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği ile Yürütme Kurulu Başkanlığı da yapmıştı. Birgit’e Anadolu Üniversitesi senatosunca fahri doktora ünvanı verilmişti. Anadolu, Galatasaray ve Marmara Üniversiteleri’nde ders, panel, seminer ve konferanslar veren Orhan Birgit 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet ödülüne değer görülmüştü. Bir dönem Basın Konseyi Başkanlığı’nı da yürüten Birgit, Basın Şeref Kartı taşıyordu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU