ABD'de Halkbank hakkında iddianame hazırlandı: Bankaya 6 suçlama yöneltildi

İddianamede Halkbank'ın eylemlerinin Türk hükümetinin üst düzey isimleri tarafından desteklenip korunduğu da öne sürülüyor

Fotoğraf: AA

ABD'de New York Güney Bölgesi Savcılığı, İran'a yönelik yaptırımların delinmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle Halkbank hakkında aralarında dolandırıcılık ve kara para aklamanın da bulunduğu altı suçtan iddianame hazırladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Halk Bankası, 'ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek'le suçlandı. İddianamede Halkbank'ın 'sistematik olarak yasa dışı para hareketlerine katıldığı' öne sürülerek, bir ABD mahkemesinde söz konusu iddialara cevap vermesi gerektiği belirtildi.

Bu suçlamalar şöyle:

  • ABD'yi dolandırmak için komplo kurmak
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı ihlal etmek için komplo kurmak
  • Bankacılık dolandırıcılığı
  • Bankacılık dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak
  • Kara para aklamak
  • Kara para aklamak için komplo kurmak

İddianamede Halkbank'ın kanunsuz bir şekilde İran'a 20 milyar dolarlık transfer yaptığı iddia ediliyor.

Davaya Berman bakacak

Halkbank'la ilgili davaya da daha önce bankanın genel müdür yardımcısı Hakan Atilla'nın hüküm giydiği davaya bakan Yargıç Richard Berman bakacak.

Halkbank hakkındaki iddianamenin ABD Başkanı Donald tTurmp'ın Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye düzenlediği Barış Pınarı Harekatı dolayısıyla büyük yaptırımlara maruz kalacağını söylemesinin ardından hazırlanması dikkati çekti.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU