Buldan: Nereye, kimin topraklarını fethetmeye gidiyorsunuz?

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Barış Pınarı Harekatı’nın Kürtlere karşı yapıldığını savundu. Buldan, ‘Nereye, kimin topraklarını fethetmeye gidiyorsunuz? Kimi, kimin yurdundan kovuyorsunuz’ diye sordu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Sağlık sorunları nedeniyle uzun süredir alanlarda ve meydanlarda olamadığını belirten Buldan konuşmasına, "Bugün yeniden sizlerle birlikte olmanın sevincini ve onurunu yaşıyorum" sözleriyle başladı.

Barış Pınarı Harekatı'nın uluslararası hukuka aykırı ve meşru, vicdani, insani olmadığını savunan Buldan şöyle konuştu:

Terörle mücadele söylemi ile bu işgal girişimini meşrulaştırmaya çalışıyorlar ancak biz biliyoruz ki sizin tarih boyunca yaptığınız Kürtlerle mücadeledir. Amacının işgal girişimi değilse dilinizdeki 'fetih' nedir. Nereye, kimin topraklarını fethetmeye gidiyorsunuz? Kimi, kimin yurdundan kovuyorsunuz?

Türkiye'nin başlattığı operasyon Kürt halkının ve diğer halkların geliştirdiği demokratik yaşam iradesine, demokratik yönetime, barışa, umuda saldırıdır. 'Bize rağmen siz demokratik bir yönetim' kuramazsınız denilmektedir. Dertleri Kürtlerin kazanımlarıdır. Bu iktidar bütün politikasını Kürt karşıtlığına, Kürtlerin demokratik kazanımlarını berhava etme üzerine kurulmuştur. Aynı zihniyeti biz sınırın bu tarafında kayyum darbesinde de bir kez daha gördük.

4 HDP'li belediye başkanının gözaltına alınmasına da değinin Buldan, "Bu gözaltılar Kürt halkının iradesine bir saldırıdır" dedi.  

Barış Pınarı Harekatı'nın bir amacının da kuzey Suriye'deki demografik yapıyı değiştirmek ve "Kürtleri kendi topraklarından silmek" olduğunu öne süren Buldan, "Kürtler, yüzyıllardır yaşadığı o toprakları asla terk etmeyecek, size teslim etmeyecektir" diye konuştu..

Suriye’ye düzenlenen harekatın iç politikadaki başarısızlıktan kaynaklandığını ileri süren Buldan şunları söyledi:

Türkiye derin ekonomik, sosyal, siyasal ve toplumsal krizler yaşıyor. Bir yönetim krizi var. Ülke tek adam rejimi ile uçuruma doğru sürükleniyor. İçerideki krizin üzerini örtmek için savaşa ihtiyaç duydular. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde kaybettiler. İktidardan gideceklerine dair toplumdaki umut ve cesaret arttı. Demokratik ittifak ile iktidarın değiştirilebileceği görüldü. AKP'nin Suriye savaşındaki ısrarının bir nedeni de budur. Hedefleri, kendi içindeki çözülmeyi durdurmak, iktidarını ayakta tutabilmek, demokrasi ittifakını akamete uğratmaktır."

Buldan Barış Pınarı’na neredeyse bütün dünyanın karşı çıktığını belirterek, harekat sayesinde IŞİD'in kendine yeniden alan açarak toparlanacağını iddia etti. 

Türkiye'nin en büyük birliğini kurma zamanının geldiğini ve bunun da "barış ittifakı" olduğunu savunan Buldan konuşmasına şöyle devam etti:

Halkların ortak geleceğine ve barışa inanan, savaş istemeyen herkesi barış ittifakına davet ediyoruz. Bugün, bu salonda çok değerli partilerin, demokratik kurum ve kuruluşların temsilcileri var. Barışa ses vermek için buradalar. Varsın onlar tezkere ittifakı kursun, barış ittifakı da bu Meclisin çatısı altındadır. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU